Ευνοημένες οι πυρόπληκτες ορεινές περιοχές της Ελλάδας.
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση για την ανάπτυξη της γεωργίας στις ορεινές περιοχές. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης με τις τροπολογίες του που εγκρίθηκαν, δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, στην υιοθέτηση μέτρων για την διατήρηση του πληθυσμού στις ορεινές περιοχές, αλλά κυρίως στην λήψη ειδικής μέριμνας για τους κτηνοτρόφους και ιδίως εκείνους των πυρόπληκτων ορεινών περιοχών, καθώς οι συγκεκριμένες περιοχές απαιτούν περιορισμένη χρήση για τα επόμενα χρόνια.
Όπως τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής "η αιγοπροβατοτροφία είναι ο σημαντικότερος κλάδος κτηνοτροφίας στην Ελλάδα και είναι άρρηκτα συνδεμένος με τις ορεινές περιοχές τις χώρας μας. Όμως, τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά τους όπως οι απότομες πλαγιές και οι υψομετρικές διαφορές, τις κάνουν να μειονεκτούν έναντι άλλων περιοχών τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύσκολες συνθήκες παραγωγής, το αυξημένο κόστος των μεταφορών, το ελλιπές δίκτυο μεταφορών και επικοινωνιών, αλλά και το χρονικό και οικονομικό κόστος της μεταφοράς προσώπων και υπηρεσιών είναι μερικά από τα αίτια που επηρεάζουν όλους τους τομείς της οικονομίας αυτών των περιοχών αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών που ζουν σε αυτές".
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα κράτη μέλη όπως στην Αυστρία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στην Ιταλία και στην Iσπανία, οι ορεινές περιοχές καλύπτουν τμήμα μεγαλύτερο από το 50% της επικράτειας τους και ότι στις εν λόγω περιοχές ο αγροτικός πληθυσμός παραμένει σημαντική συνιστώσα. Παρόλα αυτά, σήμερα υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πολιτικές για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών χωρίς όμως να επιτυγχάνεται ο στόχος.
Ο κ. Γκλαβάκης ολοκληρώνοντας τόνισε ότι " χρειάζεται μια συνολική στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων περιοχών, θα δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην διατήρηση του πληθυσμού σε αυτές. Επιπλέον, οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών διακρίνονται για την μακρά παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, αλλά και την εμπειρίας τους για την αειφόρο εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων και λιβαδιών. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να ενισχυθούν και να αξιοποιηθούν ως πλεονέκτημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.