Έκρυβαν τα στοιχεία για το Βατοπαίδιο
Επί έναν χρόνο η Κτηματική Υπηρεσία, η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Οικονομικών, αρνούνταν να δώσει τα στοιχεία που αφορούσαν τις περιοχές που αντάλλαξε το Δημόσιο με τη Μονή Βατοπαιδίου στη λίμνη Βιστωνίδα.
Τη λύση τελικά έδωσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης, ο οποίος υποχρεώνει πλέον την Κτηματική Υπηρεσία να σταματήσει να παίζει κρυφτό για τη Βιστωνίδα και το Βατοπαίδι και να αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία.
Η επέμβαση μάλιστα του εισαγγελέα εκθέτει και τον νομικό σύμβουλο του κράτους Χρ. Μπότσιο, ο οποίος με γνωμοδότησή του στις 4 Ιουνίου 2008 κάλυψε την Κτηματική Υπηρεσία. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπότσιος ήταν ο νομικός σύμβουλος του κράτους που υπέγραψε τη μετατροπή του δάσους των 8.600
στρεμμάτων στην Ουρανούπολη σε περιοχή άρτια και οικοδομήσιμη παρά την αντίθετη άποψη του Δασαρχείου Αρναίας και της Κεντρικής Περιφέρειας Δασών.
Από τις 7 Αυγούστου 2007 ο Δήμος Τρίγλιας είχε ζητήσει το φύλλο καταγραφής της Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεών της, όπως είχαν καταγραφεί ως δημόσιο κτήμα,
ΕΡΗΜΗΝ ΤΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ
Η ανταλλαγή των εκτάσεων έγινε χωρίς καν να ενημερωθεί ο Δήμος Τρίγλιας στον οποίο ανήκουν και ο Δήμος άρχισε δικαστικό αγώνατα πρωτόκολλα καταμέτρησης, τα τοπογραφικά διαγράμματα, τις αποφάσεις με τις οποίες καταγράφηκε η Βιστωνίδα ως δημόσιο κτήμα, προτού δηλαδή αναγνωρισθεί ως ιδιοκτησία της Μονής Βατοπαιδίου, το πιστοποιητικό μεταγραφής και τέλος τις εισηγήσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης προς το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων.
Δεν ήξεραν πού ήταν τα στοιχεία
Η πρώτη απάντηση της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης ήταν πως δεν γνώριζε που βρίσκονταν τα στοιχεία της υπόθεσης και προέτρεπε τους ενδιαφερομένους να τα αναζητήσουν στην Κομοτηνή διότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή- απάντηση που εστάλη στις 21 Αυγούστου 2007, «τα στοιχεία των αγωγών, από όσο γνωρίζουμε, μάλλον βρίσκονται στο αρχείο της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Ροδόπης»!.
Ο Δήμος Τρίγλιας, που στο μεταξύ έχει καταθέσει αγωγή προκειμένου να ακυρώσει την παραχώρηση εκτάσεων της δικαιοδοσίας του στη Μονή Βατοπαιδίου, ξαναζητάει τα έγγραφα. Στην απάντησή της η Κτηματική Υπηρεσία επικαλείται τηλεφωνική επικοινωνία με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και απορρίπτει εκ νέου το αίτημα δηλώνοντας αυτή τη φορά αναρμόδια.
«Όταν συνειδητοποιήσαμε πως η Κτηματική Υπηρεσία προσπαθεί να μας ξεφορτωθεί χωρίς να μας δώσει τα ειδικά έγγραφα που ζητούσαμε, καταλάβαμε πως υπήρχε λόγος από μέρους τους να μην ανοίξει η υπόθεση Βατοπαίδι. Άλλωστε, όταν γίνονταν αυτές οι κινήσεις μας η υπόθεση των ανταλλαγών δημόσιων εκτάσεων δεν ήταν καν γνωστή», λέει στα «ΝΕΑ» ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Τρίγλιας Δημήτρης Μπακρατσάς.
Με κάλυψη τη γνωμοδότηση
Στις 4 Ιουνίου η Κτηματική Υπηρεσία επικαλείται τυπικούς λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να παραδώσει τα έγγραφα στον Δήμο της Τρίγλιας και παράλληλα επισυνάπτει τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του κράτους Χρ. Μπότσιου που επικυρώνει τη στάση της Κτηματικής Υπηρεσίας και αναφέρει πως δεν υπάρχει «εύλογο ενδιαφέρον από πλευρά του δήμου στο να αναζητήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία».
Κάτι που δεν δέχεται ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης, ο οποίος με αναφορά του στην Κτηματική Υπηρεσία Ξάνθης στις 15 Σεπτεμβρίου όχι μόνο αναγνωρίζει το έννομο συμφέρον που έχει ο δήμος, αλλά ζητά και την άμεση χορήγηση όλων των στοιχείων που πεισματικά αρνούνταν η Κτηματική Υπηρεσία αλλά και ο εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Επί έναν χρόνο μας συμπεριφέρονταν σαν πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Μας αποστερούσαν στοιχεία που αναζητούσαμε προκειμένου να προασπίσουμε τις εκτάσεις της περιοχής μας που αντί να δοθούν σε κοινωφελή έργα παραδίδονταν στη μονή Βατοπαιδίου», καταγγέλλει ο δήμαρχος Τρίγλιας κ. Κωνσταντίνος Σγουρής.
Προκλητική διευκόλυνση
«Η παραχώρηση των εκτάσεων έγινε ερήμην μας και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία, έστω τυπική, ενημέρωσή μας. Καταλαβαίνατε την έκπληξή μας όταν διαπιστώσαμε πως η Κτηματική Υπηρεσία δεν μπορούσε να μας βρει ένα οικόπεδο προκειμένου να χτίσουμε ένα νηπιαγωγείο και από την άλλη σε μια βραδιά δόθηκαν εκατοντάδες στρέμματα της περιοχής μας στο Βατοπαίδι», τονίζει ο κ. Σγουρής, που καταγγέλλει και την προκλητική διευκόλυνση που είχε η μονή για τις εκτάσεις που πήρε.
Και διευκολύνσεις υποσχέθηκαν οι μοναχοί
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ σε υπουργεία και κρατικές ή κοινοτικές χρηματοδοτήσεις υπόσχονταν οι μοναχοί του Βατοπαιδίου σε δημάρχους περιοχών στις οποίες η μονή απέκτησε ύστερα από την ανταλλαγή εκτάσεις. Το αντάλλαγμα που ζητούσε η μονή ήταν η απόσυρση των εις βάρος της αγωγών. «Ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος ήρθε ως εκπρόσωπος του κ. Εφραίμ, ζήτησε από εμάς μια συνάντηση η οποία και πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Τρίγλιας. Η πρόταση των μοναχών ήταν να αποσύρουμε την αγωγή μας και αυτοί με τη σειρά τους θα μπορούσαν, όπως μας είπαν, να μεσολαβήσουν για κάποια προγράμματα στα οποία δεν είχαμε προλάβει να μπούμε», λέει ο δήμαρχος Τρίγλιας κ. Κωνσταντίνος Σγουρής, ο οποίος αποκαλύπτει πως παρόμοια συνάντηση έγινε και στο δημαρχείο της Ιερισσού προκειμένου και από εκεί να αποσυρθεί η αγωγή για τα 8.600 στρέμματα που παραχωρήθηκαν στη μονή στην περιοχή της Ουρανούπολης. Εκεί η πρόταση του Αρσένιου, σύμφωνα με τον κ. Σγουρή, ήταν να παραχωρηθεί η μισή έκταση στον δήμο ενώ η άλλη μισή θα έμενε στη μονή. Στον Δήμο Τρίγλιας έγινε η πρόταση για την ένταξη σε κοινοτικό πρόγραμμα που χειριζόταν το υπουργείο Πολιτισμού ενός βυζαντινού πύργου της περιοχής.
Όλες τις επαφές από πλευράς Μονής Βατοπαιδίου τις συντόνιζε το δεξί χέρι του κ। Εφραίμ στη Μονή, ο κ. Αρσένιος, ο οποίος είχε υπάρξει και φοιτητής της Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Η προσφορά της μονής δεν είχε αφήσει ασυγκίνητους τους τοπικούς φορείς των συγκεκριμένων περιοχών. Ωστόσο η οποιαδήποτε διαδικασία κόλλησε εξαιτίας της απαίτησης της μονής να αναγνωρίσουν τα δημοτικά συμβούλια των επίμαχων περιοχών το λάθος τους να καταθέσουν αγωγές. Η μονή, που ανέθετε σε δικούς της νομικούς συμβούλους να ετοιμάσουν και να αποστείλουν τα έγγραφα, ζητούσε επιπλέον να υπογραφούν αυτές οι δηλώσεις λίγες ημέρες προτού συζητηθεί η αγωγή στο δικαστήριο.
πηγή τα νέα