23 Σεπτεμβρίου 2008

Έκανε ανασχηματισμό ο Μεϊμαράκης

 

Επίθεση σε Ρουσόπουλο- Αλογοσκούφη, στους οποίους καταλόγισε ότι «σπαταλούν το κεφάλαιο του Πρωθυπουργού»



Σε καμίνι έχει μετατραπεί η Ν.Δ. για τους κ.κ. Θοδ.
Ρουσόπουλο και Γ. Αλογοσκούφη, ενώ το εκρηκτικό κλίμα για τους δύο υπουργούς εντείνουν οι βολές που εξαπέλυσε ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς τους καταλόγισε ότι «σπαταλούν το κεφάλαιο του Πρωθυπουργού».

«Εγώ δεν είμαι αναντικατάστατος και δεν θεωρώ ότι μπορεί ένας υπουργός να είναι αναντικατάστατος», είπε με νόημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας όταν ρωτήθηκε για τον κ. Ρουσόπουλο, ενώ για τον κ. Αλογοσκούφη άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν προτιμότερο να «ανασχηματισθεί» πριν από τον Δεκέμβριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γιατί «ο υπουργός που θα καταθέσει προϋπολογισμό, θα πρέπει και να τον εκτελέσει...».

Η χθεσινοβραδινή παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αnt1) θεωρήθηκε από γαλάζιους βουλευτές και κομματικά στελέχη ως «προάγγελος» εξελίξεων, καθώς αντίστοιχη παρέμβαση από την πλευρά του υπουργού είχε προηγηθεί και πριν από την απομάκρυνση του κ. Βουλγαράκη. Την εκτίμηση αυτή φρόντισε ουσιαστικά να ενισχύσει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, καθώς όταν ρωτήθηκε για την ακίνητη περιουσία που έχει αποκτήσει την τελευταία τριετία ο κ. Ρουσόπουλος,
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΟΧΟ
να επιταχύνει όποιες αλλαγές αποφασίσει ο Πρωθυπουργός και επιβεβαιώνει τη δυσχερή θέση των κ.κ. Ρουσόπουλου και Αλογοσκούφη
παρέπεμψε στις δηλώσεις που είχε κάνει και για τη στάση ζωής που ακολουθούσε ο κ. Βουλγαράκης, από τον οποίο είχε διαχωρίσει πλήρως τη θέση του. Με έμμεσο τρόπο κατηγόρησε, μάλιστα, τον υπουργό Επικρατείας ότι χρησιμοποιεί ως ασπίδα τον Κων. Καραμανλή, οδηγώντας τελικά και στη φθορά της πρωθυπουργικής εικόνας. «Να μη σπαταλούμε το κεφάλαιο του Πρωθυπουργού για κάλυψη των προσωπικών μας συμπεριφορών», ανέφερε με έμφαση.

Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης εξαπέλυσε βολές για την αποτελεσματικότητα της επικοινωνιακής πολιτικής που ακολουθεί, διά του κ. Ρουσόπουλου, η κυβέρνηση, επαναφέροντας την πρότασή του για τη δημιουργία Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, στην οποία θα συμμετέχουν κι άλλοι υπουργοί και στελέχη του κόμματος. Στο στόχαστρο του υπουργού Άμυνας βρέθηκε ακόμη και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης. Ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος για τα αντανακλαστικά του κόμματος και ανέφερε ότι την περίοδο που βρισκόταν εκείνος στο τιμόνι της Ρηγίλλης «υπήρχε πιο αποτελεσματική λειτουργία...».

Κλίμα πανικού στη Ν.Δ.
Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που δρομολογούνται από τον κ. Καραμανλή, για πολλούς στο κυβερνών κόμμα η παρέμβαση του κ. Μεϊμαράκη είχε στόχο να επιταχύνει τις όποιες αλλαγές θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός και έρχεται να επιβεβαιώσει τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκονται οι κ.κ. Ρουσόπουλος και Αλογοσκούφης. Οι δύο υπουργοί θεωρούνται κεντρικά πρόσωπα στον επικείμενο ανασχηματισμό- που όλοι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι έχει πάρει παράταση, αλλά σε κάθε περίπτωση βρίσκεται κοντά- και από τη δική τους τύχη θα εξαρτηθεί το εύρος των αλλαγών που θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός. Κομματικά στελέχη εκτιμούσαν ότι η κίνηση Μεϊμαράκη υπαγορεύθηκε από τον πανικό που προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και το στελεχικό δυναμικό της Ν.Δ. η εικόνα κατάρρευσης της κυβέρνησης και από τον διάχυτο φόβο ότι το κόμμα μπαίνει σε δρόμο χωρίς επιστροφή εάν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες. Ο υπουργός Άμυνας έκλεισε χθες μια ημέρα με ηχηρά εσωκομματικά πυρά εναντίον του κ. Ρουσόπουλου, τα οποία είχαν ξεκινήσει από τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Νικ. Κακλαμάνη, που προέτρεψε (μέσω των «ΝΕΩΝ») τον υπουργό Επικρατείας να απομακρυνθεί από το Μαξίμου για την «αυτοπροστασία» του. Ποικίλες αντιδράσεις στο εσωκομματικό πεδίο προκάλεσε και η επιστολή του κ. Ρουσόπουλου στα «ΝΕΑ» για τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε στη διάρκεια της υπουργικής θητείας του.

Ζημιά στην κυβέρνηση
Στο κομματικό παρασκήνιο αρκετοί ήταν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι με τη συγκεκριμένη κίνηση ο κ. Ρουσόπουλος όχι μόνον δεν κλείνει το θέμα, αλλά τροφοδοτεί με νέα επεισόδια μια συζήτηση για τα ακίνητά του, η οποία «προκαλεί» και τη γαλάζια κομματική βάση. Βουλευτές της Ν.Δ. στέκονταν ιδιαίτερα χθες στις επισημάνσεις του πολιτικού αναλυτή και άτυπου συμβούλου του Πρωθυπουργού, κ. Ι. Λούλη, ότι οι σκανδαλώδεις υποθέσεις έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση από τη φορολογική πολιτική, και υποστήριζαν ότι με την απάντηση για τα σπίτια που απέκτησε τα τελευταία χρόνια η οικογένεια του κ. Ρουσόπουλου δημιουργούνται νέα ερωτηματικά. «Ο κ. Ρουσόπουλος θα καλείται τώρα να γνωστοποιήσει την εμπορική αξία των ακινήτων του ή το κόστος κατασκευής, ενώ πολλοί θα αναρωτιούνται ποιο είναι το ύψος της μηνιαίας δόσης που καταβάλλει στις τράπεζες», έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής του Λεκανοπεδίου, προσθέτοντας δε ότι σε κάθε περίπτωση οι δόσεις για τα δάνεια των 875.000 ευρώ που γνωστοποίησε ο υπουργός Επικρατείας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη βουλευτική αποζημίωση.

Βολές κατά Ρουσόπουλου
Την ίδια ώρα, το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου εξακολουθεί να παραμένει βαρύ φορτίο για τον υπουργό Επικρατείας και να συντηρεί τις εσωκομματικές αντιδράσεις. «Δεν μπορούμε να απολογούμαστε για όσους υπουργούς εμπλέκονται με το Βατοπαίδιο», δήλωσε χθες (στον Αlpha) ο πρώην υφυπουργός κ. Αθ. Γιαννόπουλος, ενώ πυρά εναντίον του υπουργού Επικρατείας εξαπέλυσε και ο βουλευτής κ. Στ. Δαϊλάκης, λέγοντας πως ο κ. Ρουσόπουλος «βλέπει την επικοινωνία και όχι την κοινωνία».

Έμμεση προτροπή στον Πρωθυπουργό να απομακρύνει υπουργούς που δημιουργούν προβλήματα στην κυβέρνηση με την προσωπική στάση τους κι έχουν εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε σκάνδαλα, έκανε χθες και ο κ. Κ. Τασούλας. «Η Ν.Δ. πρέπει να προσαρμοστεί στα μηνύματα των καιρών και του λαού... Οι δημοσκοπήσεις είναι σαν το Ξυστό. Εκείνη την ώρα πρέπει να απαντήσεις», ανέφερε (στη ΝΕΤ) ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Τον προβληματισμό που επικρατεί στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις παραδέχθηκε για πρώτη φορά δημοσίως χθες και ο κ. Ρουσόπουλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «διαβάζει δημοσκοπήσεις και τις αξιοποιεί ως εργαλεία δουλειάς, παίρνοντας τα μηνύματα». Παράλληλα, ο κ. Ρουσόπουλος δεν θέλησε να βρεθεί σε αντιπαράθεση με τα στελέχη που στρέφονται εναντίον του και αρκέσθηκε να σχολιάσει: «Η πολιτική όλων μας κρίνεται και υπάρχουν απόψεις που τις σέβομαι».


Τα γκάλοπ έφεραν επίδειξη ευαισθησίας

«ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ κοινωνία» επιχειρεί να κάνει τώρα ο Πρωθυπουργός και υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων στέλνει... μηνύματα συμπαράστασης στους οικονομικά ασθενέστερους. Παράλληλα συγκαλεί- την προσεχή Παρασκευή - την Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να εκτονώσει το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η διπλή κίνηση που εκδηλώθηκε χθες και αποτελεί ουσιαστικά την πρώτη παρέμβαση του Πρωθυπουργού μετά το «ναυάγιο» της ΔΕΘ (σ.σ.: είχε προηγηθεί μόνον η ομιλία του πίσω από τις κλειστές πόρτες του Υπουργικού Συμβουλίου), όχι μόνον δεν στάθηκε ικανή να αποφορτίσει τη βαριά ατμόσφαιρα σε κυβέρνηση και κόμμα, αλλά από πολλά γαλάζια στελέχη ερμηνεύθηκε ως παραδοχή του πολιτικού αδιεξόδου στο οποίο έχει εγκλωβιστεί ο κ. Καραμανλής. Αποτέλεσμα του κλίματος αυτού, άλλωστε, θεωρείται η παρέμβαση του κ. Ευαγ. Μεϊμαράκη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση για σύγκληση της γαλάζιας Κ.Ε. «Άγριος» χειμώνας
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν «άγριο» χειμώνα, αφού μαζί με τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα θα πρέπει να σηκώσει και το «ναυάγιο» της οικονομικής πολιτικής. Με στόχο να περάσει το μήνυμα ότι η οικονομία αντέχει και πως ο ίδιος ασχολείται «με τα μεγάλα και σημαντικά» και όχι με θέματα «παραπολιτικής», όπως αντιμετωπίζει τις σκανδαλώδεις υποθέσεις, ο Πρωθυπουργός μετέβη χθες στη Τράπεζα της Ελλάδας και προήδρευσε σε ειδική σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη και τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο, με αντικείμενο τη διεθνή χρηματιστηριακή κρίση. Είναι προφανές ότι η επίσκεψη στην ΤτΕ έγινε για επικοινωνιακούς λόγους (αφού ούτε μέτρα εξετάστηκαν ούτε αποφάσεις ελήφθησαν) και με στόχο να φιλοτεχνήσει εκ νέου ο κ. Καραμανλής ένα προφίλ κοινωνικής ευαισθησίας, το οποίο έχει υποστεί συντριπτικά κατάγματα, όπως προκύπτει από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε αισιόδοξος, αναφέροντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα είναι λιγότερο οξείες απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες». Κατέληξε δε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «έχει ως βασικό γνώμονα να διασφαλίσει ότι η διεθνής κρίση θα έχει τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στους πολίτες και ιδιαίτερα στους οικονομικά ασθενέστερους».

Όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, οι αναφορές του κ. Καραμανλή παρέπεμπαν στη στροφή που έκανε η κυβέρνηση για τα τεκμήρια φορολόγησης και τις νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων, ενώ προαναγγέλλουν μέτρα για την υπεράσπιση των δανειοληπτών και ενίσχυση της χρηματοδότησης που προβλέπεται για το πολυδιαφημισμένο Ταμείο κατά της Φτώχειας- χρηματοδότηση, πάντως, που θα υπολείπεται σημαντικά των αρχικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Ακονίζουν μαχαίρια
Το κυριότερο βήμα για ανατροπή του κλίματος, ωστόσο, θα επιχειρήσει να κάνει ο Πρωθυπουργός με τη συνεδρίαση της γαλάζιας Κ.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής σκόπευε αρχικώς να συγκαλέσει άμεσα την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά υπό τον φόβο ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν οι εξεγερμένοι βουλευτές, αποφασίστηκε να συγκληθεί η Κ.Ε., όπου πλειοψηφούν στελέχη με θέσεις στον κρατικό μηχανισμό και τα οποία εκτιμήθηκε ότι είναι ευκολότερο να ελεγχθούν. Παρά ταύτα, αρκετοί είναι εκείνοι στη Ν.Δ. που θεωρούν ότι την Παρασκευή, στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου «θα βγουν μαχαίρια». 

πηγή τα νέα