Την πρώτη ημέρα των εργασιών του 11ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για θέματα ασύλου, που πραγματοποιείται στη Λέσβο από 17 μέχρι 24 Σεπτεμβρίου 2008, και οργανώνεται από το Διακονικό Ίδρυμα και την Ευαγγελική Εκκλησία της Ρηνανίας σε συνεργασία με πολλούς διεθνείς φορείς καθώς και με την Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» παρακολούθησε ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής.
Στόχος του συνεδρίου, το οποίο χαίρει της αμέριστης υποστήριξης και βοήθειας της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και προσωπικά του Πρέσβη κ. Schultheib, είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ζητήματα μετανάστευσης στην Ευρώπη.
Στην ομιλία του ο Νομάρχης Παύλος Βογιατζής, αφού συνεχάρη τους διοργανωτές και καλωσόρισε τους συνέδρους, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
« Η προσφυγική μετανάστευση στη Λέσβο είναι ένα θέμα καθημερινό, απτό και -πραγματικά- πολυσυζητημένο. Άλλωστε, το κύμα της παράνομης μετανάστευσης κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και πιο έντονο, δημιουργώντας έτσι πολλαπλές ανάγκες για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισής της.
Τα μέτρα στοχεύουν στην καλλιέργεια του συλλογικού αισθήματος, καθώς και στην ανάληψη ευθυνών για τη λήψη αποφάσεων, από όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατό πιο αξιοπρεπής παραμονή των μεταναστών στο νησί της Λέσβου και η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το Κ.Π.Δ. παράνομων μεταναστών, τα τελευταία πέντε χρόνια, στεγάζεται σε χώρο που ενοικιάζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λέσβου, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Μυτιλήνης. Το γεγονός ότι δεν είναι ιδιόκτητο, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί το πρόσθετο πρόβλημα της μη δυνατότητας παρέμβασης στο χώρο, αλλά και την αδυναμία προσαρμογής του στις υπάρχουσες -κάθε φορά- συνθήκες και απαιτήσεις. Πάραυτα, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από όλους εμάς, η οποία επικεντρώνεται στην εξυπηρέτηση των αναγκών τους. Όλα τα παραπάνω, όπως είναι φυσικό, ισχύουν και πραγματοποιούνται όσο τα γεγονότα διαδραματίζονται σε φυσιολογικές συνθήκες και δεν παρατηρούνται φαινόμενα όπως αυτά του φετινού καλοκαιριού, όπου το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής της Λέσβου έφτασε να φιλοξενεί μέχρι και χίλια άτομα, όταν στη Χίο και τη Σάμο δεν υπήρχε κανείς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι τα έτη 2007 και 2008 οι παράνομα εισελθόντες μετανάστες στη Λέσβο έφτασαν τις 6.000 ανά έτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, κατά τα οποία δεν ξεπερνούσαν τις 2.000.
Μεγάλη πρόκληση για εμάς αποτέλεσε η πρόσφατη μεγάλη προσέλευση ασυνόδευτων παιδιών, κατάσταση πρωτόγνωρη όσο αφορά το μέγεθός της. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα αυτό με τη δημιουργία του Κέντρου Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αγιάσο, μέσω της συνεργασίας των φορέων του νησιού και προκειμένου να διαμένουν ξεχωριστά από τους υπόλοιπους μετανάστες, σε υγιεινότερες και ασφαλέστερες συνθήκες. Το εν λόγω Κέντρο βρίσκεται ωστόσο στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο φέρει και κάθε ευθύνη για τη λειτουργία του.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, όσο αφορά στη φιλοξενία των μεταναστών «χωρίς έγγραφα», είναι λίγο πολύ γνωστά και κατά καιρούς έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Ευελπιστούμε πάντα στη συμπαράσταση της πολιτείας (κυρίως όταν αντιμετωπίζουμε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης), αλλά και στην πραγματοποίηση της υπόσχεσης του Υπουργού Εσωτερικών για τη δημιουργία νέου κέντρου, πανομοιότυπου με αυτό της Σάμου, το οποίο και αποτελεί πρότυπο κέντρο.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης και αυτό συνεπάγεται χάραξη νέας μεταναστευτικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανάληψη ευθυνών για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.
Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό θα δοθούν λύσεις σε πολλά ζητήματα που μας απασχολούν, ενώ με τη συνεργασία όλων των επίσημων και ανεπίσημων φορέων θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε μια εικόνα ικανοποιητική, τόσο για εμάς που προσπαθούμε καθημερινά, όσο και για τη χώρα μας προς τη διεθνή κοινή γνώμη.
Οπωσδήποτε χρειάζεται ενίσχυση προς όλες τις κατευθύνσεις: περισσότερους αστυνομικούς, έτσι ώστε να εναλλάσσονται οι βάρδιες και να μοιράζεται ο φόρτος εργασίας αλλά και η ευθύνη φύλαξης των ανθρώπων αυτών, καθημερινός προαυλισμός των μεταναστών που φιλοξενούνται στο χώρο, επιτάχυνση των διαδικασιών της γραφειοκρατίας, δημιουργία πλήρως εξοπλισμένου ιατρείου και ξεχωριστοί θάλαμοι, -κατάλληλα διαμορφωμένοι για μικρά παιδιά και βρέφη με τις μητέρες τους.
Οφείλουμε να δώσουμε ελπίδα και προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους, αποδεικνύοντας ότι δε λεγόμαστε πολιτισμένη χώρα για την καλύτερη εικόνα μας και μόνο, αλλά για την ουσία του πράγματος».
Τέλος, ο Νομάρχης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προσωπικές εμπειρίες που έχουν να κάνουν με τη Λαθρομετανάστευση και τόνισε ότι το συνέδριο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί δόθηκε η ευκαιρία να αναδειχθούν πολλές πτυχές του πολύπλευρου και εξαιρετικά σύνθετου αυτού θέματος και να γίνει είναι ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ εκπροσώπων πολλών κρατών.