20 Αυγούστου 2008

επιστολή του νομάρχη Χίου στον Πρωθυπουργό



Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη της νησιωτικής Ελλάδας, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην υπόθεση των επιδοτήσεων των άγονων γραμμών από το Υπουργείο Αιγαίου και τις σχετικές καθημερινές αποκαλύψεις.

Από την πλευρά μας, ως νησιώτες και γνώστες από πρώτο χέρι του προβλήματος, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι σκανδαλώδης δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση, σκανδαλώδης είναι εν γένει η κατάσταση που επικρατεί στις άγονες γραμμές του Αιγαίου και στην εξυπηρέτηση μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών.

Συγκεκριμένα η Πολιτεία, προβλέπεται να δαπανήσει σχεδόν ένα δις ΕΥΡΩ τα επόμενα χρόνια για την επιδότηση δρομολογίων στις άγονες γραμμές νησιών του Αιγαίου. Η συγκεκριμένη επιδότηση δεν αποτελεί, βέβαια εύνοια της Πολιτείας, αλλά στοιχειώδη υποχρέωσή της για την άρση των φαινομένων αποκλεισμού και την αντιστροφή των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας και, εν τέλει, την ισότιμη μεταχείριση των νησιωτών με τους κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ποιες υπηρεσίες παρέχονται όμως αντί αυτής της επιδότησης; Μια σύντομη ματιά περιγράφει την τραγική κατάσταση:

1. Υπέργηρα πλοία, ηλικίας 30 και 40 ετών.

2. Παροχή υπηρεσιών η οποία δεν ταιριάζει ούτε σε τριτοκοσμική χώρα.

3. Διαμόρφωση δρομολογίων τα οποία εξυπηρετούν μόνο το βαλάντιο των ακτοπλόων και όχι τις ανάγκες των νησιών.

4. Ανυπαρξία ενδονησιωτικής συγκοινωνίας.

5. Ελλειμματικά δρομολόγια στη σύνδεση των νησιών με τη Βόρεια Ελλάδα.

Όλα αυτά τα φαινόμενα τα έχουμε επανειλημμένα και εγκαίρως, ως εκπρόσωποι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων και των νησιών του Αιγαίου επισημάνει και καταγγείλει. Δυστυχώς δεν έχουμε διαπιστώσει καμιά βελτίωση, καμιά καλυτέρευση της υπάρχουσας τραγικής κατάστασης.

Ζούμε καθημερινά τις επιπτώσεις της, στην πτώση της τουριστικής κίνησης και στις επιπτώσεις στις τοπικές οικονομίες των νησιών, στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, στις ανυπέρβλητες δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάποιος που επιλέγει να ζήσει όλο το χρόνο στη νησιωτική Ελλάδα.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε

Σε όλα αυτά, προστέθηκαν τελευταία και φαινόμενα αδιαφάνειας στη διαχείριση καθώς και σκανδαλωδών διαδικασιών στην ανάθεση εκτέλεσης δημόσιας υπηρεσίας στις άγονες γραμμές. Είναι φυσικό, κατά την άποψή μου, η κοινή γνώμη των νησιών, να δυσπιστεί πλέον για το ρόλο και την αποτελεσματικότητα της Πολιτείας να διασφαλίσει υγιείς και ποιοτικές συγκοινωνίες στα νησιά.

Θεωρούμε ότι το συνολικό σύστημα ανάθεσης των επιδοτήσεων στις άγονες γραμμές πρέπει ν’ αλλάξει και να εξασφαλίζει συνθήκες διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης αφενός, αλλά και συνθήκες σύγχρονης εξυπηρέτησης και παροχής υπηρεσιών.

Σας καλούμε να δείξετε ευαισθησία στο συγκεκριμένο μείζον πρόβλημα για τα νησιά. Σε διαφορετική περίπτωση, οι κάτοικοι της νησιωτικής Ελλάδας, θα βιώσουν για μια ακόμη φορά συνθήκες αποκλεισμού ως πολίτες β΄ κατηγορίας της πατρίδας μας.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ

ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ