17 Ιουλίου 2008
Αναγκαία η εφαρμογή κοινών κανόνων αλιείας στη Mεσόγειο και στο Αιγαίο.
"Την ανάγκη εφαρμογής αμοιβαίων κανόνων αλιείας στη Mεσόγειο και στο Αιγαίο" τόνισε ο Γάλλος Υπουργός Αλιείας κ. Barnier απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή της NΔ κ. Γιάννη Γκλαβάκη. Συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της γαλλικής προεδρίας στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, μετέφερε τον προβληματισμό που εκφράζεται από οργανώσεις ελλήνων αλιέων για την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο καθώς τα ιχθυαποθέματα μειώνονται συνεχώς λόγω της ανεξέλεγκτης αλιείας από τον στόλο της γείτονας χώρας.
Συγκεκριμένα οι Έλληνες αλιείς υπόκεινται σε αυστηρότατους κανόνες σχετικά με τις περιόδους και τις μεθόδους αλιείας ενώ την ίδια στιγμή οι Tούρκοι συνάδελφοι αλιεύουν ανεξέλεγκτα στις ίδιες περιοχές. Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για τον τομέα της αλιείας έχουν παγώσει, η Τουρκία δεν μπορεί να προχωρήσει στην πλήρη υιοθέτηση του σχετικού κεκτημένου με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανισότητες. Δεν έχει γίνει εναρμόνιση στους τομείς της οργάνωσης αγορών, των διαρθρωτικών μέτρων και των κρατικών ενισχύσεων. Γενικότερα δεν υπάρχει μια συνεκτική πολιτική για τον τομέα της αλιείας ενώ παράλληλα η Τουρκία δεν συμμετέχει σε νέες διεθνείς συμφωνίες με εξαίρεση την προώθηση ενός διεθνούς δικτύου για την διαχείριση της αλιείας στην Mαύρη Θάλασσα.
Επιπλέον υπάρχουν ελλείψεις σχετικά με τους όρους αδειοδότησης αλιευτικών σκαφών, την διαχείριση του αλιευτικού στόλου, τους υγειονομικούς έλεγχους επί των σκαφών αλλά και τη συλλογή στατιστικών δεδομένων για την παρακολούθηση των αποθεμάτων. Ελλείψεις υπάρχουν και σε διοικητικό επίπεδο καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν διάσπαρτες σε διάφορα υπουργεία και επιπλέον δεν επαρκούν για την προετοιμασία και εφαρμογή της Kοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
O Έλληνας ευρωβουλευτής ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του τόνισε ότι " η Τουρκία αν και καταβάλει προσπάθειες έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Πιστεύω ότι σταδιακά θα υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αλιευτικές μεθόδους και πρακτικές, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αειφόρο διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων στη Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, είναι προς το συμφέρον και των δικών της αλιέων να διατηρηθούν τα ιχθυαποθέματα σε ασφαλή όρια".