13 Ιουλίου 2008

Μπροστά στη ρουλέτα των εκλογών ο Καραμανλής

Εισηγήσεις για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δέχεται ήδη από συνεργάτες του ο πρωθυπουργός


Σε φάση παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, η οποία θα έχει ως κατάληξη την προκήρυξη εκλογών έως το φθινόπωρο του 2009, έχει εισέλθει η χώρα. Η υπόθεση Siemens λειτουργεί ήδη ως θρυαλλίδα και οδηγεί στην αναδιάταξη των παγιωμένων συσχετισμών της τελευταίας δεκαετίας στο εσωτερικό των κομμάτων, στην αγορά, στα media, στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. οι γκρίνιες ακουμπούν πλέον και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, από τον οποίο ζητείται ανάληψη πρωτοβουλιών για την υπέρβαση του αδιεξόδου, ενώ η συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας εμφανίζει για πρώτη φορά σοβαρές ρωγμές. «Εχουν περάσει εννιάμισι μήνες μετά τις εκλογές και μοιάζει σαν να έχουν περάσει τρία ολόκληρα χρόνια», επισημαίνει στον ΕΤ.Κ στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου. Η ανάλυση της κατάστασης προκαλεί σκεπτικισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς διαπιστώνεται ότι για πρώτη φορά μετά το 2004 η κυβέρνηση δεν έχει το απόλυτο πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων.

«Καμένα χαρτιά»
Η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που διαθέτει η Ν.Δ. αποτρέπει, στην παρούσα φάση, τον πρωθυπουργό από το να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, καθώς τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης θα ήταν πολύ λιγότερα σε σχέση με την πολιτική βλάβη που θα υποστεί η κυβέρνηση. «Περισσότερο αναστάτωση θα προκληθεί από όσους μείνουν εκτός...», σχολιάζουν οι γνωρίζοντες, μολονότι είναι κοινό μυστικό πως ορισμένα μέλη της κυβέρνησης είναι «καμένα χαρτιά» στη συνείδηση της κοινής γνώμης.

«Μόνο αν ο Καραμανλής πιεστεί από τα πράγματα μέσα στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται θα κάνει ανασχηματισμό», λένε οι ίδιες πηγές. Ενας άλλος λόγος που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει το πλήρες πλεονέκτημα των πολιτικών πρωτοβουλιών είναι η υπόθεση Siemens. «Θα βγουν και άλλα...», μας λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της Ρηγίλλης, στο οποίο έχουν φθάσει πληροφορίες πως μπορεί η έρευνα να ακουμπήσει και άλλα πολιτικά πρόσωπα της Ν.Δ.

«Το μόνο θετικό είναι ότι δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία της Ν.Δ. λεφτά της Siemens», μας λέει παλαιός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο οποίος εκλήθη στο Μαξίμου από τον Καραμανλή μαζί με άλλους σε συνάντηση για το θέμα αυτό.

«Ολες οι χρηματοδοτήσεις από ιδιώτες έγιναν με κουπόνια και γι’ αυτό εμείς δεν έχουμε πρόβλημα», λέει. Ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν πως όσο υπάρχει στην επικαιρότητα αυτή η υπόθεση, η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη. Και οι διαρροές γίνονται από συγκεκριμένους κύκλους.
«Οι Αμερικανοί θέλουν να κοντύνουν τον Καραμανλή», έλεγε την Πέμπτη σε πολιτικο-δημοσιογραφική συντροφιά στα βόρεια προάστια υπουργός που γνωρίζει καλά το παρασκήνιο. Και μπορεί για την ώρα να υπάρχουν χαμόγελα επειδή οι δικαστές έχουν ζητήσει να ανοίξουν οι λογαριασμοί των κ.κ. Τσουκάτου-Μαντέλη, ωστόσο όλοι αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος είναι μακρύς και μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η ρευστότητα επιτείνεται από την κακή κατάσταση της οικονομίας, αλλά και από την έντονη νευρικότητα που υπάρχει στα media, όπου οι παλιές ισορροπίες αλλάζουν. Συμμαχίες ανατρέπονται, ενώ ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών είναι υπό δικαστική διερεύνηση. Το «κερασάκι στην τούρτα» αποτελούν οι εξελίξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης, καθώς φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτόνομο κίνημα δικαστών. Οι διώξεις για τις υποθέσεις «Γερμανός»-Κοντομηνά αυτό δείχνουν.

Ισως γι’ αυτό και ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για το αυτοδιοίκητο. Είναι πλέον τόσο επιβαρημένο το σκηνικό, ώστε συνομιλητές του κ. Καραμανλή υποστηρίζουν ότι «η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εθνικών εκλογών», οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο το Σεπτέμβριο του 2009.
- Αν και κομματικός παράγων εισηγήθηκε στον κ. Καραμανλή «εκλογές το Σεπτέμβριο», κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι είναι στις προτεραιότητες του πρωθυπουργού. «Εκλογές το 2008 μπορούν να γίνουν μόνον αν τοπικά κέντρα (όχι ξένα) παρασύρουν βουλευτές της Ν.Δ. να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση», λέγεται, αλλά αυτό το σενάριο μοιάζει για την ώρα να είναι επιστημονικής φαντασίας. Ακόμη και αν ο Πέτρος Τατούλης διαγραφεί ή ανεξαρτητοποιηθεί. Και τούτο διότι όποιος το διαπράξει θα φέρει το βάρος της παραγραφής αδικημάτων πολιτικών προσώπων.

Οι εκλογές είναι μονόδρομος για τον κ. Καραμανλή είτε την άνοιξη του 2009 είτε το φθινόπωρο. «Εμείς θα κινηθούμε περί το 35-36% και το ΠΑΣΟΚ περί το 29-30%», μας λέει κυβερνητικός παράγων, ο οποίος θεωρεί ότι μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να στηθούν εθνικές κάλπες.
«Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να είναι και τότε αδύναμο, ωστόσο η Αριστερά θα μας λέει κυβέρνηση μειοψηφίας και δεν θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα. Αν αφήσουμε τις εκλογές για αργότερα θα μπούμε σε διαδικασία αργού θανάτου», λέει ο ίδιος παράγων.

«Ελπίζουμε ότι σε μια τέτοια διαδικασία ο κόσμος θα καταλάβει πόσο επικίνδυνο είναι να επιστρέψει η χώρα στην ακυβερνησία του 1989... Τότε και με 38% μπορεί να πάρουμε 155 έδρες και να δοθεί πολιτική λύση στο πρόβλημα της χώρας», κατέληξε η ίδια πηγή. Αυτό είναι όμως το ιδεατό σενάριο...

Ο χειμώνας που έρχεται είναι απρόβλεπτος και η κρίση θα ενταθεί. Τα περιθώρια για παροχές δεν είναι πολλά, ενώ ο Προϋπολογισμός θα κλείσει με έλλειμμα «2-3 δισ. ευρώ». Η ρουλέτα των εθνικών εκλογών έχει αρχίσει να γυρίζει και τα δύσκολα για τον πρωθυπουργό είναι μπροστά.
πηγή:ελεύθερος τύπος