18 Ιουλίου 2008

Καραμανλής:«Δεν υπάρχει “Μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε


Απάντηση Καραμανλή στον Γκρούεφσκι



Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για «μακεδονική μειονότητα» στην απαντητική επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ κ. Ν. Γκρούεφσκι, τον οποίο καλεί να συμβάλει στο διάλογο για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, εάν πραγματικά ενδιαφέρεται για προσέγγιση στις ευρωατλαντικές δομές.

«Δεν υπάρχει “μακεδονική” μειονότητα στην Ελλάδα. Ποτέ δεν υπήρξε. Κάθε αντίθετος ισχυρισμός, είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής» τονίζει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός και προσθέτει: «Η επιστολή σας, απέχοντας πολύ από το να προωθεί τις διαπραγματεύσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας με τη χώρα μου, εγείρει ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα που αντιστρατεύονται τις εργώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλλει η Ελλάδα. Επιδιώκει επίσης παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις γειτονικού κράτους και παρεκκλίνει από τους στόχους των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων».

Το μέλλον των Βαλκανικών κρατών βρίσκεται στους Ευρωπαϊκούς και Ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, και όχι σε εθνικιστικές λογικές μιας εποχής που έχει ανεπιστρεπτί περάσει και που πρέπει να μείνει οριστικά πίσω στο παρελθόν, επισημαίνει ο Κώστας Καραμανλής και καταλήγει: «Η Ιστορία κρίνει τους ηγέτες από το πως αίρονται στο ύψος των προκλήσεων και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη δική σας θετική στάση και εποικοδομητικό πνεύμα».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού είναι ότι υπάρχει μία διαφορά, η διεθνής σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ, και ένας τρόπος για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, να συμφωνήσει στη διευθέτησή της. Παράλληλα, η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη με δική της επιστολή προς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις και την απόπειρα της ηγεσίας της ΠΓΔΜ για εκτροπή των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών από το αντικείμενό τους.Για το θέμα των περιουσιών παραπέμπει στη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης: «Οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο».

By Factorx