18 Ιουλίου 2008

ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον αναπληρωτή Κυβερνητικό εκπρόσωπο

• Επεδόθη σήμερα η επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στο γραφείο του Πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κ. Γκρουέφσκι, στα Σκόπια. Σας είναι γνωστό το κείμενο της επιστολής του Πρωθυπουργού. Τα μηνύματα του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρα: Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι αυτό που έχουν καθορίσει οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και τίποτε άλλο. Ενέργειες, όπως αυτές της επιστολής του κ. Γκρουέφσκι, δεν προωθούν ούτε τις διαπραγματεύσεις, ούτε τις σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Αντιθέτως, συνιστούν απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά ενός γειτονικού κράτους και εκτροπής της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης. Στην επιστολή του κ. Γκρουέφσκι εγείρονται ανύπαρκτα και απολύτως αβάσιμα ζητήματα, με ισχυρισμούς πλήρως αθεμελίωτους και πολιτικά υποκινούμενους, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής.
Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στην επιστολή του, υπογραμμίζει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και ότι ουδέποτε υπήρξε. Είναι προφανές ότι για περιουσιακά ζητήματα υπάρχει η νόμιμη οδός της Δικαιοσύνης. Η Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα και το παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, επεδίωξε πάντα την οικοδόμηση και συνεχή ενίσχυση σχέσεων καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με όλες τις χώρες και ειδικότερα, όπως είναι φυσικό, με όλες τις χώρες της περιοχής της. Επιδιώκει επίσης και εργάζεται γι` αυτό, την ευόδωση των ευρωπαϊκών και ευρωατλαντικών προσδοκιών των γειτονικών της χωρών. Και αυτό το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Υπάρχει μια ξεκάθαρη προϋπόθεση: Ο πλήρης σεβασμός και η εφαρμογή αρχών και αξιών από τα υποψήφια κράτη. Μεγάλη σημασία έχουν, στο πλαίσιο αυτό, οι σχέσεις καλής γειτονίας. Η αρχή αυτή προσλαμβάνει μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα όταν αφορά στις σχέσεις ενός υποψήφιου με ένα κράτος που είναι ήδη μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανάγκη επίτευξης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας είναι επομένως προϋπόθεση για την ένταξη της γειτονικής μας χώρας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς. Αυτό, άλλωστε, υπογραμμίζεται σε σχετικές, ομόφωνες αποφάσεις και του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ελλάδα ελπίζει ότι τελικά η υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγμάτευση, θα μπορέσει να οδηγήσει σε αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, στην περιφερειακή συνεργασία, στη σταθερότητα και ευημερία, καθώς και στην προσπάθεια της γειτονικής χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση της ειρήνης, της ευημερίας και της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της, στην οποία προσβλέπει να ενταχθεί η γειτονική χώρα, χτίστηκε από ηγέτες που είχαν τη διορατικότητα και την ισχυρή πολιτική βούληση να κοιτάξουν μπροστά, εγκαταλείποντας οριστικά στο παρελθόν κάθε έκφανση εθνικισμού και λαϊκισμού. Αυτό είναι το παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι, όσοι προσβλέπουν σε ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική.

• Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα το πρωί, στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», κυρίους Φίλιππο Νιάρχο, Σπύρο Νιάρχο, Ανδρέα Δρακόπουλο και τον αρχιτέκτονα κ. Ρέτζο Πιάνο, οι οποίοι τον ενημέρωσαν διεξοδικά για την πρόοδο της προετοιμασίας σχετικά με το Πολιτιστικό Κέντρο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που, όπως γνωρίζετε, έχει προγραμματιστεί και θα γίνει στο Δέλτα του Φαλήρου. Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας κ. Πιάνο εξέθεσε στον Πρωθυπουργό το αρχιτεκτονικό του όραμα γι` αυτό τον χώρο, έναν πολύ όμορφο χώρο που βρίσκεται, όπως γνωρίζετε, σε μια θέση – κλειδί. Ένα χώρο όπου θα επικρατούν η φύση, η θάλασσα και η αύρα της, ο αττικός ουρανός και ο ήλιος, με δύο λόγια, η απαράμιλλη ομορφιά του ελληνικού τοπίου.

Να σας υπενθυμίσω ορισμένα στοιχεία σχετικά με το Πολιτιστικό Ίδρυμα που θα γίνει στην περιοχή του Δέλτα. Όπως γνωρίζετε, αυτό γίνεται με μια δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η δωρεά αυτή περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση των μελετών, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό τριών μεγάλων εθνικών έργων στο Δέλτα Φαλήρου, σε έκταση περίπου 200.000 τετραγωνικών μέτρων, με τις πλέον σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές, τα οποία τρία έργα θα παραχωρηθούν προς χρήση στην αθηναϊκή, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ληφθεί, ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι προσβάσιμες στις ομάδες με αναπηρία. Πρόκειται, λοιπόν: Πρώτον για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας που θα είναι μια υπερσύγχρονη κατασκευή και θα εκπληρώνει την παραδοσιακή αποστολή της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Η αποστολή της όμως θα διευρυνθεί και θα διαδραματίζει εφεξής διττό ρόλο. Από τη μια θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ερευνητικό και μελετητικό κέντρο για φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρει πλήθος εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα σε παιδιά και ενήλικες, τα οποία προγράμματα θα βασίζονται σε παρόμοια έργα τα οποία έχουν διαχειριστεί δημόσιες βιβλιοθήκες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Το δεύτερο έργο του ίδιου χώρου είναι η Εθνική Λυρική Σκηνή που θα είναι μια υπερσύγχρονη κατασκευή, εξοπλισμένη σύμφωνα με τις υψηλότερες προδιαγραφές, ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί στους χώρους της τις πλέον απαιτητικές, από καλλιτεχνικής απόψεως, παραστάσεις διεθνούς παραγωγής.
Και το τρίτο, εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, με τα άλλα δύο, θα είναι το Πολιτιστικό και Παιδευτικό Πάρκο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Θα έχει συνολική έκταση πάνω από 160 στρέμματα. Θα είναι ένας ζωντανός χώρος πρασίνου, προσβάσιμος στο ευρύ κοινό και αυτό θα δημιουργηθεί, προκειμένου να καλύψει την τόσο απαραίτητη επαφή των Αθηναίων και όλων των Ελλήνων με τη φύση στην πυκνοκατοικημένη πρωτεύουσά μας. Πέρα από αυτό, θα προσφέρει μια ανάσα καθαρού αέρα στο κέντρο της πόλης και το πάρκο θα γίνει χώρος διοργάνωσης διαφόρων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων και θα λειτουργεί, φυσικά, συμπληρωματικά προς τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή.
Η πολύ σημαντική συνεισφορά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» συνεχίζει ουσιαστικά την παράδοση των μεγάλων ευεργετών του έθνους που με πολλούς τρόπους συνέβαλαν, σε διάφορες χρονικές περιόδους, στην αναβάθμιση της χώρας μας.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω εάν η επιστολή του Πρωθυπουργού προς τον κ. Γκρουέφσκι κοινοποιήθηκε και στο γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή κ. Μάθιου Νίμιτς.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Εξ όσων γνωρίζω - -έχετε φαντάζομαι και πληροφορίες από το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις κινήσεις που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο- - η επιστολή κοινοποιείται στο γραφείου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο κ. Μανώλης, που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με τον κ. Βουρλούμη. Σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Οικονομίας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, έκανε λόγο για ρουσφέτια τα οποία δεν έγιναν από την πλευρά του κ. Βουρλούμη στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε αυτούς τους συγκεκριμένους βουλευτές, μεταξύ των οποίων και του κ. Μανώλη. Έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις βουλευτών. Το έχω πει και άλλες φορές.

ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω για την αυριανή συγκέντρωση στην Μελίτη που προετοιμάζουν οι Σκοπιανοί. Πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε περίπτωση που δημιουργηθεί ένταση ή προκληθούν επεισόδια;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι μια ανοικτή ελεύθερη κοινωνία όπου όλοι οι πολίτες, αλλά και όσοι επισκέπτονται τη χώρα μας, έχουν πλήρη ελευθερία, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι σέβονται τους νόμους της χώρας. Δεν θα επιτρέψουμε - -είναι φυσικό- - καμία κίνηση η οποία θα βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο την εικόνα της χώρας μας. Όλοι πρέπει να σέβονται τους νόμους, να συμπεριφέρονται βάσει της νομοθεσίας.

ΤΣΟΡΑΚΗΣ: Στην ίδια εκπομπή, ο κ. Αλογοσκούφης σήμερα έκανε λόγο για τον κ. Βουρλούμη ότι τον Σεπτέμβρη με Οκτώβρη λήγει η θητεία του. Δείχνει η κυβέρνηση την πόρτα εξόδου στον κ. Βουρλούμη;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω τίποτε πάνω σε αυτό. Σας έχω πει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα και δεν θα σχολιάσω, σε καμία περίπτωση, τα όσα έχει δηλώσει ο Υπουργός κ. Αλογοσκούφης. Άλλωστε, εσείς ο ίδιος μιλήσατε για λήξη της θητείας. Θέλω να πω ότι υπάρχει στις εταιρείες - -και μάλιστα όταν είναι εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο- - μια διαδικασία η οποία ακολουθείται για την εκλογή των διοικητικών οργάνων της εταιρείας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μια διευκρίνιση πρώτα και μετά μια ερώτηση. Μήπως ξέρετε την τύχη του πορίσματος Ζορμπά για την ιστορία των δομημένων ομολόγων;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν σχολιάζω θέματα τα οποία αφορούν στη Δικαιοσύνη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μάλιστα. Η δεύτερη ερώτηση που ήθελα να κάνω είναι ότι η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως ουσιαστικά εξουδετερώνει τον ενοχλητικό κ. Ζορμπά και τον αντικαθιστά από την ανεξάρτητη Αρχή. Υπάρχει ενόχληση στην κυβέρνηση από τη δραστηριότητα του κ. Ζορμπά και από το γεγονός ότι εσχάτως άρχισε να ασχολείται και με τη Siemens;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Οι θεσμικές αλλαγές δεν είναι θέμα προσώπων. Αφορούν αποκλειστικά και μόνο τη θωράκιση της χώρας από την παρανομία. Και μια διόρθωση σε αυτά που είπατε: Δεν πρόκειται για ανεξάρτητη Αρχή. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση έχει, λοιπόν, θεσμικό χαρακτήρα. Ισχυροποιεί και διευρύνει τη λειτουργία της Επιτροπής με στόχο την ουσιαστική αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του έργου που έχει η Επιτροπή. Γίνεται, δηλαδή, μια αναβάθμιση των μηχανισμών της χώρας μας για την πρόληψη και καταστολή όλων αυτών των παρανόμων δραστηριοτήτων, οι οποίες υπόκεινται στον έλεγχο της Επιτροπής. Να σας θυμίσω για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι από αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς Οργανισμούς, όπως φερ` ειπείν είναι η Ομάδα Χρηματοπιστωτικής Δράσης, ένας διεθνής Οργανισμός που θέτει τα κριτήρια για τη λειτουργία τέτοιων οργάνων, είχαν επισημανθεί δυσλειτουργίες και αναποτελεσματικότητα στη μέχρι τώρα Αρχή. Ορισμένες από αυτές τις συστάσεις ενσωματώνονται στη νομοθεσία, όπως ενσωματώνονται άλλωστε και οι διατάξεις της λεγόμενης «τρίτης οδηγίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος, λοιπόν, παραμένει ένας: Η αποτελεσματική δράση και η θεσμική θωράκιση της χώρας απέναντι στην παρανομία.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, εάν θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, το απόγευμα στην Ηλεία, και ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης, ο επικεφαλής του ταμείου για τους πυρόπληκτους.

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω πληροφόρηση σχετικά με τα πρόσωπα τα οποία θα βρεθούν στην Ολυμπία κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Πριν από λίγο, είπατε ότι δεν σχολιάζετε θέματα Δικαιοσύνης, όταν σας ρώτησε συνάδελφος για το πόρισμα Ζορμπά για τα ομόλογα. Παρόλα αυτά, επειδή το πόρισμα υπάρχει, η κυβέρνηση έχει υπόψη τα συγκεκριμένα στοιχεία που είχε συλλέξει ο κ. Ζορμπάς;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Όλα τα σχετικά θέματα, όπως γνωρίζετε, είναι αντικείμενο έρευνας από τη Δικαιοσύνη η οποία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Εμείς ως κυβέρνηση, το έχουμε πει και το έχουμε αποδείξει επανειλημμένως στην πράξη, έχουμε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης την οποία και στηρίζουμε.

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ: Γιατί δεν παραμένει ο κ. Ζορμπάς στο νέο θεσμικό όργανο το οποίο θα δημιουργηθεί;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Αντίθετα με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, που τον επικεφαλής του οργάνου αυτού τον διόριζε η κυβέρνηση, με τη νέα νομοθετική ρύθμιση, ο επικεφαλής στο μέλλον θα ορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και πρέπει να είναι εν ενεργεία ανώτατος δικαστικός λειτουργός. Έχει κανείς καμία αμφιβολία ότι οι κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες στη χώρα μας δεν θα επιλέξουν τον άριστο από τις τάξεις τους ή έναν από τους αρίστους, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί που είναι άριστοι, ώστε να είναι επικεφαλής του οργάνου αυτού; Εγώ δεν έχω.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Στο ίδιο θέμα. Ήθελα να σας ρωτήσω δύο πράγματα. Πρώτον, αν έχει περιέλθει στη γνώση της κυβέρνησης πρόθεση του κ. Ζορμπά να παραιτηθεί. Και το δεύτερον, μιλήσατε για θεσμική θωράκιση της Αρχής. Μιλήσατε προηγουμένως στην ερώτηση του συναδέλφου για επιλογή του επικεφαλής της Αρχής από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. Ωστόσο, όπως φαίνεται, ήταν ουσιαστικά εκτός από την επιλογή από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, η αλλαγή, η τροποποίηση στο θεσμικό πλαίσιο της Αρχής ήταν απλώς ο επικεφαλής να μην είναι συνταξιούχος δικαστικός, αλλά να είναι εν ενεργεία. Θεωρείτε ότι αυτό φωτογράφιζε τον κ. Ζορμπά;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να διαβάσετε όλη την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου - -είμαι σίγουρος ότι έχετε πρόσβαση σε αυτή- - για να διαπιστώσετε ακριβώς πόσες βελτιωτικές αλλαγές, ενισχύσεις στη θωράκιση και πόσα άλλα καινούργια πολύ σημαντικά στοιχεία προστίθενται στη λειτουργία αυτού του οργάνου. Δεν συμφωνώ με την αξιολόγηση την οποία κάνατε.

ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ: Περί παραίτησης;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Δεν έχω να πω κάτι άλλο.

ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πως σχολιάζει η κυβέρνηση την άρνηση του ΚΚΕ να γίνει οικονομικός έλεγχος στα ταμεία του;

ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Είμαι βέβαιος ότι όλα τα κόμματα τα οποία εκπροσωπούνται στη Βουλή, τηρούν τους κανόνες οι οποίοι υπάρχουν.

Σας ευχαριστώ.
Καλό Σαββατοκύριακο.