22 Ιουλίου 2008
Εξοπλισμό στους εθελοντές πυροσβέστες και ειδικούς χάρτες πυρασφάλειας προσέφερε ο περιφερειάρχης, Γιάννης Λέκκας,
Εξοπλισμό στους εθελοντές πυροσβέστες και ειδικούς χάρτες πυρασφάλειας και επικινδυνότητας που εκπόνησε το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προσέφερε ο περιφερειάρχης, Γιάννης Λέκκας, χθες το πρωί κατά την επίσκεψή του στην έδρα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Βορείου Αιγαίου, στον Καρά Τεπέ.
Η επίσκεψη του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος INCENDI «Πιλοτικές δράσεις πρόληψης κινδύνου πυρκαγιάς στη Μεσόγειο», με χρηματοδότηση από το INTERREG και με στόχο την ενίσχυση του έργου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.
Σε δηλώσεις του, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Γιάννης Λέκκας, αναφέρθηκε στη σημασία του προγράμματος για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στις πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης που έχουν ληφθεί στο πλαίσιό του, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας των δασών.
«Δυστυχώς, οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών κατέδειξαν την ανάγκη δημιουργίας κοινών πλαισίων δράσης, με στόχο τη χάραξη ενός προκατασταλτικού μηχανισμού και την προώθηση δράσεων ευαισθητοποίησης και μέτρων πρόληψης και διαχείρισης των κινδύνων που προέρχονται από αυτές» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Λέκκας.
Ειδικότερα, όσον αφορά στους χάρτες πυρασφάλειας ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι «στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INCENDI, μας δόθηκε η δυνατότητα να προστατεύσουμε τον δασικό μας πλούτο με τη χαρτογράφηση των αντιπυρικών υποδομών, τη δημιουργία χαρτών και ψηφιακής βάσης δεδομένων σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Σήμερα, με αυτούς τους χάρτες εξοπλίζουμε τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των νησιών μας καθώς γνωρίζουμε ότι αποτελούν στα χέρια σας ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών». Ο ίδιος ευχαρίστησε τους καθηγητές Νίκο Σουλακέλλη και Κώστα Καλαμποκίδη του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τους συνεργάτες τους καθώς και τα στελέχη των Διευθύνσεων Δασών της Περιφέρειας, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και τους συνεργάτες του για το εξαιρετικό - όπως σημείωσε - αποτέλεσμα.
Αντιπυρικές δράσεις στο πλαίσιο του Incendi
Εξάλλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος INCENDI, πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από δράσεις για την αντιπυρική προστασία του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου υλοποιήθηκαν τα ακόλουθα:
- Πλήρης σειρά έντυπων θεματικών χαρτών Αντιπυρικών Υποδομών, για επιχειρησιακή χρήση, των νησιών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας.
- Βιβλίο θεματικών χαρτών Αντιπυρικών Υποδομών των τεσσάρων νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία) σε μέγεθος Α3 για κάθε νησί, προορισμένο για χρήση σε πυροσβεστικά οχήματα και κλιμάκια, αλλά και στις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.
- Σχολικοί Χάρτες ευαισθητοποίησης των μαθητών οι οποίοι αποτυπώνουν τις δασικές πυρκαγιές που έχουν πλήξει τα νησιά της Περιφέρειας (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία).
- DVD με τις Βάσεις Γεωγραφικών Δεδομένων που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος, οι οποίες συνοδεύονται από αρχεία που βοηθούν στη δημιουργία θεματικών χαρτών, καθώς και τους θεματικούς χάρτες κάθε νησιού σε ψηφιακή μορφή.
- Γεωπύλη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://incendi.geo.aegean.gr στην οποία παρέχονται on - line, ψηφιακά δεδομένα που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του Προγράμματος, υλικό ευαισθητοποίησης, εκπαιδευτικό υλικό και διαδραστικοί χάρτες.
- Ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, των μαθητών και του κοινού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για θέματα διαχείρισης πυρκαγιών και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
- Εκπαίδευση των αρμοδίων Υπηρεσιών και Φορέων στην ανάλυση - διαχείριση κινδύνου πυρκαγιών καθώς και στη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών και των χαρτών που δημιουργήθηκαν μέσω του INCENDI, σε τριήμερο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Ένα εγχειρίδιο χρήσης της Βάσης Γεωγραφικών Δεδομένων του INCENDI.
Δράσεις σε επίπεδο Λέσβου
Επίσης, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Νομού Λέσβου πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες δράσεις:
- Αφίσες αντιπυρικού μηνύματος για το έτος 2007, με σύνθημα «Σκέψου τη ζωή, Σώσε το Δάσος», και για το έτος 2008 «Το Δάσος έχει ζωή, προστάτεψε το...».
- Αγορά 20 ειδικών αντιπυρικών στολών για ενίσχυση των εθελοντών πυροσβεστών της Λέσβου.
- Διαγωνισμός αφίσας και βίντεο με θέμα «Προστατεύω το Δάσος - Προστατεύω τη Ζωή» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου.
- Δημιουργία τηλεοπτικού σποτ από τις καλύτερες συμμετοχές των σχολείων και προβολή του σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ.
- Δημοσίευση της αφίσας αντιπυρικού μηνύματος σε όλες τις τοπικές εφημερίδες της Περιφέρειας για την ευαισθητοποίηση του κοινού .
- Δημιουργία φυλλαδίου με τίτλο «Δάσος - Πηγή ζωής για το Βορειοανατολικό Αιγαίο» και διανομή του στα ΚΕΠ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου αλλά και σε αρμόδιες υπηρεσίες.
- Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις Διευθύνσεις Δασών Ν. Λέσβου, Χίου, Σάμου για την κάλυψη των αναγκών τους.
- Προμήθεια Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) για τις ανάγκες των Διευθύνσεων Δασών Ν. Λέσβου, Χίου, Σάμου.
- Συμμετοχή στελεχών των Διευθύνσεων Δασών της Περιφέρειας σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.