22 Ιουλίου 2008

Καρχιμάκης Μ.:ανοχή εισαγγελικών αρχών.....


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: «Ανενόχλητος, με απεριόριστη ανοχή από τις εισαγγελικές αρχές, ο «εκλεκτός
του κ. Αλογοσκούφη Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξης Πιλάβιος ΠΑΡΑΚΩΛΥΕΙ για δύο ολόκληρα χρόνια την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο Γερμανός-Cosmote, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ κατά τρόπο ανεπίτρεπτο για πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής, – διότι επέτρεψε δια της αδράνειάς του την ανεξέλεγκτη υλοποίηση του πρωτοφανούς και ανεπίτρεπτου Κυβερνητικού σχεδίου ξεπουλήματος του ΟΤΕ –, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ εκτός από το σκάνδαλο των ομολόγων και της Siemens, ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ και που πιθανόν να διοχέτευσαν το παράνομο όφελος εκ της χειραγώγησης ακόμη και σε υψηλά πρόσωπα μέσω offshore εταιρειών».

Λειτουργώντας μάλλον ως εγκάθετος του Υπουργού Οικονομίας και του κυβερνώντος κόμματος, παρά ως επικεφαλής ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Αλέξης Πιλάβιος παρακώλυσε επί διετία τη δικαστική έρευνα για το μεγάλο σκάνδαλο της εξαγοράς της αλυσίδας Γερμανός από την Cosmote.

Η ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ

Η εξαγορά της Γερμανός ανακοινώθηκε από τον Όμιλο του ΟΤΕ στις αρχές Μαΐου 2006. Από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε η χειραγώγηση της μετοχής της Γερμανός, με μεθοδεύσεις που διήρκεσαν τουλάχιστον τέσσερις μήνες και στόχο είχαν να διαμορφωθεί τεχνητά σε υψηλότερα επίπεδα η χρηματιστηριακή αξία της, ώστε να δικαιολογηθεί το υπέρογκο τίμημα των 1,3 δις. ευρώ, για την καταβολή του οποίου ήδη ελέγχεται η διοίκηση του ΟΤΕ από τις δικαστικές αρχές για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.
Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2007, μάλιστα, κατατέθηκε από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εμπεριστατωμένη μηνυτήρια αναφορά.
Τα γεγονότα αποδεικνύουν, όμως, ότι η Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είτε δεν μπορεί να ασκήσει εποπτεία, είτε δεν κινείται ανεξάρτητα ως οφείλει, αλλά υπακούει σε άνωθεν εντολές και υποδείξεις, με αποτέλεσμα να παρακωλύει, αντί να διευκολύνει, τη δικαστική έρευνα για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο:

1. Η διοίκηση της Ε.Κ. και οι υπηρεσίες της δεν αντιλήφθηκαν ότι ήταν εντελώς αδικαιολόγητη η άνοδος της τιμής της μετοχής της Γερμανός κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της εξαγοράς (σωρευτικά η άνοδος έφθασε το 40%!), ενώ ήταν γνωστό σε όλους τους παράγοντες της αγοράς ότι η αλυσίδα Γερμανός αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας, με δεδομένη την πρόθεση των δύο εκ των τριών μεγάλων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας να αναπτύξουν δικά τους εμπορικά δίκτυα καταστημάτων.
2. Η Ε.Κ., που σε άλλες περιπτώσεις μικρών και «πολιτικά ουδέτερων» εταιρειών συνηθίζει να απευθύνει επιστολές ζητώντας εξηγήσεις για τις διακυμάνσεις τιμών μετοχών, παρακολούθησε ως απαθής θεατής τη συνεχή ενίσχυση της μετοχής της Γερμανός, χωρίς καν να στείλει μια τυπική επιστολή για να ζητήσει εξηγήσεις.
3. Στη διάρκεια των μηνών που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της εξαγοράς, η Ε.Κ. δεν προχώρησε σε προληπτικό έλεγχο των συναλλαγών που είχαν προκαλέσει την αδικαιολόγητη άνοδο της μετοχής της Γερμανός, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχουν ενδείξεις παράνομων πράξεων χειραγώγησης. Αυτό που καθημερινά διαπίστωνε κάθε παράγοντας της αγοράς, ότι δηλαδή δίνονταν ακόμη και λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών τουλάχιστον περίεργες εντολές για πράξεις επί μετοχών της Γερμανός, πέρασε απαρατήρητο από τις υπηρεσίες της Ε.Κ.
4. Ακολούθως, όταν πια η εξαγορά ανακοινώθηκε επίσημα, η Ε.Κ. απέφυγε και πάλι να ελέγξει τις συναλλαγές που προηγήθηκαν αυτού του μείζονος εταιρικού γεγονότος, όπως κάνουν οι εποπτικές αρχές σε κάθε σοβαρό Χρηματιστήριο, ύστερα από τέτοιες, ή και λιγότερο σημαντικές, ανακοινώσεις.
5. Παρότι από την πρώτη στιγμή η συμφωνία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά και καταγγελίες για ύποπτες χρηματιστηριακές συναλλαγές, οι οποίες μάλιστα αφορούσαν ένα Οργανισμό δημοσίου ενδιαφέροντος, Ε.Κ. και πάλι αδράνησε. Αντί να ελέγξει διεξοδικά τις συναλλαγές και να καταλήξει μέσα σε εύλογο διάστημα λίγων εβδομάδων σε πόρισμα, η Ε.Κ. άρχισε πολλούς μήνες αργότερα μια «αργόσυρτη» διαδικασία διερεύνησης (την προανήγγειλε μιλώντας τότε σε πρωινή εφημερίδα ο κ. Πιλάβιος).
6. Η έρευνα αυτή δεν επιταχύνθηκε ούτε μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα (κατά τρόπο αρκετά βολικό για την κυβέρνηση…) το πόρισμα των υπηρεσιών της Ε.Κ., που διαπίστωσε (επιτέλους!) τη χειραγώγηση, να αρχίσει να συζητείται από το διοικητικό συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2008!
7. Ύστερα από αρκετές πρόσθετες μεθοδεύσεις, που στόχο είχαν να «ρίξουν στα μαλακά» τους υπευθύνους, και αφού ζήτησε από ευρωπαϊκή αρχή να ερμηνεύσει τον ελληνικό νόμο 3340/2005 περί κατάχρησης αγοράς, που αποτελούσε υπαίτια μεθοδευμένη καθυστέρηση η Ε.Κ. επέβαλε τελικά τον Μάρτιο του 2008 ασήμαντα πρόστιμα στους υπευθύνους για τη χειραγώγηση, ενώ ΑΠΕΦΥΓΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΕΙ ΣΕ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΕΣ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ συμμετοχή στις παράνομες πράξεις.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΥΠΟΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΑΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΟΥΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Ε.Κ. με τις μεθοδεύσεις της παρακώλυσε τη δικαστική έρευνα σχεδόν για δύο χρόνια, παρέχοντας πολύτιμη πολιτική εκδούλευση στην κυβέρνηση και τη «γαλάζια» Διοίκηση του ΟΤΕ, αντί να επιτελεί με αποτελεσματικότητα και χωρίς πολιτικές επιρροές το εποπτικό της καθήκον. Προκλητικό είναι, επίσης το γεγονός, ότι με την συμβολή της μεθοδευμένης κωλυσιεργίας της Ε.Κ. στους αργούς ρυθμούς, που επιδεικνύει μερίδα της Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες υποθέσεις Κυβερνητικού ενδιαφέροντος, η σχετική ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο όταν είχε τελικά ολοκληρωθεί το σκανδαλώδες Κυβερνητικό εγχείρημα του ζημιογόνου για το δημόσιο συμφέρον ξεπουλήματος του ΟΤΕ σε Γερμανική Κρατική εταιρεία που συστήνει θυγατρική εταιρεία… με τη Siemens.
Παρόλα αυτά, η Δικαιοσύνη δεν έχει ως τώρα διερευνήσει τις πιθανές ποινικές ευθύνες της Διοίκησης της Ε.Κ. (για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας, παρακώλυση δικαστικής έρευνας), επιτρέποντας στον κομματικό εγκάθετο κ. Πιλάβιο να μένει ατιμώρητος για τις μεθοδεύσεις του.
Ενόψει των παραπάνω,

Ερωτάσθε:

1. Συνιστά ή όχι παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης η μεθοδευμένη καθυστέρηση της Ε.Κ. στην ολοκλήρωση μιας έρευνας που θα μπορούσε να έχει καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια;
2. Προτίθεστε να παραγγείλετε στη Δικαιοσύνη, όπως έχετε την αρμοδιότητα, τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνηθούν οι πιθανές ποινικές ευθύνες της Ε.Κ. και, ειδικότερα, του Προέδρου της;
3. Για ποιους λόγους οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές που διερευνούσαν την υπόθεση ενώ εγνώριζαν την παρακώλυση της διαδικασίας έρευνας από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αδιαφόρησαν, μη επιδιώκοντας την επαρκή και γρήγορη ολοκλήρωση της έρευνας με αποτέλεσμα να ασκηθεί η δίωξη περίπου ένα μήνα μετά την ψήφιση της πώλησης του ΟΤΕ στους Γερμανούς, γεγονός που εάν προηγείτο θα είχαμε την αποτροπή της ψήφισης της εκποίησης προς τους Γερμανούς;
4. Μπορείτε να δώσετε απαντήσεις γιατί οι εισαγγελικές αρχές ως και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες δεν προχώρησαν, ως όφειλαν, στον έλεγχο των συναλλαγών που γνωρίζει η Ε.Κ. ότι είχαν προκαλέσει την ανεξήγητη και αδικαιολόγητη άνοδο της μετοχής της Γερμανός ώστε να διαπιστώσουν αν υπάρχουν παράνομες πράξεις χειραγώγησης;
Αυτό δηλαδή που καθημερινά διαπίστωνε κάθε παράγοντας της αγοράς αλλά και η ίδια η Επιτροπή, ότι δίνονταν ακόμη και λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών περίεργες εντολές για πράξεις επί μετοχών της Γερμανός ακόμη και από χρηματιστηριακές εταιρείες που εμπλέκονται στα σκάνδαλα των ομολόγων και της SIEMENS και που οι χρηματικές υπεραξίες φέρεται να όδευαν ακόμη και προς υψηλά πρόσωπα είτε μέσω offshore εταιρειών είτε με διάφορους άλλους τρόπους.
5. Μπορείτε να δρομολογήσετε τις έρευνες όπως το δημόσιο συμφέρον και ο νόμος (ο οποίος επαπειλεί και βαρύτατες ποινικές κυρώσεις) επιτάσσουν για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές που είναι καταγεγγραμμένες και βρίσκονται στα αρχεία του ΧΑΑ και κυρίως της Ε.Κ. και συγκεκριμένα
• ποιες χρηματιστηριακές εταιρείες έκαναν τον κύριο όγκο των συναλλαγών και συμμετείχαν στη μεθόδευση της χειραγώγησης της Μετοχής αυτής.
• ποιοι ήσαν οι Πελάτες των χρηματιστηριακών εταιρειών επ’ ονόματι των οποίων έγιναν οι συναλλαγές αυτές, και ιδιαίτερα, πότε αγόρασαν και πότε επώλησαν, με ποιους αντισυμβαλλόμενους όρους και με ποιο κέρδος;
• επιπλέον, πρέπει να ερευνηθεί εάν οι συμβαλλόμενοι εξοφλούσαν τις συναλλαγές τους νομίμως και εμπροθέσμως,
• επίσης πρέπει να ερευνηθούν από τους συναλλασσόμενους οι offshore εταιρείες που εμφανίσθηκαν ως επενδυτές και συμμετείχαν στις συναλλαγές της εταιρείας Γερμανός κατά την κρίσιμη περίοδο της χειραγώγησης, έτσι ώστε να διαπιστωθεί ο εκπρόσωπος αυτών στην Ελλάδα και ο δικαιούχος της offshore μέχρι τελικού φυσικού προσώπου, όπως ο νόμος επιτάσσει.
• τα εισπραχθέντα χρήματα από τις offshore σε ποια τράπεζα του εσωτερικού ή του εξωτερικού κατετέθησαν και επ’ ονόματι τίνος;

Κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης.
Είναι εκ του νόμου καθήκον σας να απευθυνθείτε στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ενόψει των διατάξεων των νόμων που διέπουν το χρηματιστήριο, την Κεφαλαιαγορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος για να διερευνηθούν όλα τα παραπάνω άμεσα και χωρίς καμμία υπαίτια ή προσχηματική καθυστέρηση για να μην δημιουργείται και προσωπικά για σας η εντύπωση ότι έχετε λόγους να συγκαλύπτετε την υπόθεση αυτή.


Οι ερωτώντες βουλευτές
Μιχάλης Καρχιμάκης
Θαν. Μωραΐτης
Μάρκος Μπόλαρης
Χρ. Αηδόνης
Δημ. Τσιρώνης
Βαγγ. Παπαχρήστος
Θεοδ. Τζάκρη
Γιώργος Πεταλωτής
Μιχ. Τιμοσίδης
Γιάννης Δριβελέγκας
Χρύσα Αράπογλου
Μαν. Στρατάκης
Βασ. Κεγκέρογλου
Γιαν. Σκουλάς
Μιχ. Παντούλας
Δημ. Βαρβαρίγος
Παν. Ρήγας
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Χρήστος Χάϊδος
Νίκος Ζωίδης
Γιώργος Νικητιάδης