Την ανάγκη συνυπολογισμού της "νησιωτικότητας" ως παράμετρο της ευρωπαϊκής πολιτικής και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής θαλάσσιας πολιτικής, έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Βαληνάκης, στην Ατυπο Σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνήλθε προχθες και χθές στις ακτές της Βρετάνης, με κύριο αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτική για τη θάλασσα.
Η προεδρεύουσα Γαλλία, λίγο πριν την έναρξη της πανηγυρικής συνόδου Κορυφής της "Ενωσης για τη Μεσόγειο" στο Παρίσι, διάλεξε τη θαλασσινή Βρέστη, η οποία μάλιστα γιορτάζει τη Ναυτική της Εβδομάδα, προκειμένου να υπογραμμίσει ότι η θαλάσσα πολιτική είναι ένας από τους βασικούς άξονες της πρωτοβουλίας του προέδρου Σαρκοζί για τη Μεσόγειο.
Ο Ελληνας υφυπουργός Εξωτερικών επέδωσε στους ομολόγους του τη "Διακήρυξη του Αιγαίου" η οποία υπογράφηκε στις 28 Ιουνίου στην Κω και ζήτησε, οι πολιτικές της ΕΕ να συνυπολογίζουν τις ιδιαιτερότητες των νησιών μεριμνώντας για τα μειονεκτήματα και αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματά τους.
Ως προς την πορεία της Συνθήκης της Λισαβόνας, το μήνυμα της συνάντησης ήταν να "προχωρήσουν οι διαδικασίες επικύρωσης με παράλληλο σεβασμό προς τις ευαισθησίες των Ιρλανδών", είπε ο κ. Βαληνάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι οι προσδοκίες είναι ως το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρωθεί οι επικυρώσεις και "να εξετάσουμε τις δυνατότητες άρσης του αδιεξόδου για την Ιρλανδία".
Προχθές βράδυ, οι 27 υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων συζήτησαν ένα "ειδικό θέμα" που άπτεται και του αθλητισμού και του τράφικινγκ. Ενα θέμα που έθεσε ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί και ο πρόεδρος της FIBA κ. Βασιλακόπουλος, προκειμένου να υπάρξει ειδική ρύθμιση κατά της εκμετάλλευσης μικρών παιδιών που προέρχονται από αναπτυσσόμενες χώρες, θεωρούνται ταλέντα στον αθλητισμό, και με το δέλεαρ μεγάλων χρηματικών ποσών, ξεριζώνονται από τις οικογένειές τους.
Αποφασίστηκε επίσης, μετά από παλαιότερη πρόταση του Ελληνα υφυπουργού Εξωτερικών, να αναδειχθεί από τα ΜΜΕ η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις διακρίσεις που έχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να προσμετρώνται μαζί τα ολυμπιακά μετάλλια και των 27 κρατών-μελών.