20 Ιουλίου 2008
Ακράτεια Ούρων Γυναικών από την ιατρό κ.Σωτηροπούλου Μυρτώ
Ακράτεια Ούρων
Με τον όρο ακράτεια εννοούμε την απώλεια μικρής η μεγάλης ποσότητος ούρων χωρίς την θέλησή μας.
Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών , 13 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 3/10 γυναίκες στην Ελλάδα πάσχουν από ακράτεια ούρων. Το ποσοστό των γυναικών που πάσχουν από ακράτεια είναι διπλάσιο από αυτό των ανδρών στη μέση ηλικία.
Η ακράτεια δεν είναι απαραίτητα ένα φυσιολογικό στοιχείο της γήρανσης η του τοκετού. Μπορεί να προσβάλλει γυναίκες κάθε ηλικίας , άτοκες η πολύτοκες.
Αν και εμφανίζεται πολύ συχνότερα από ότι αναφέρεται, αισθήματα ντροπής και ελλιπής πληροφόρηση οδηγούν μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών να ζητήσουν βοήθεια από τον γιατρό τους. Και στις πιο εξελιγμένες κοινωνίες η ακράτεια αποτελεί ακόμα ένα θέμα <ταμπού> .
Μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή της γυναίκας και στην ποιότητα της ζωής της.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει επιρροή της ακράτειας στην ψυχολογική κατάσταση της γυναίκας –μέχρι κατάθλιψη , επιρροή στην αυτοεκτίμησή της ενώ μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική της απομόνωση.
Υπάρχουν πολλές αιτίες της ακράτειας:
Η ακράτεια είναι ένα σύμπτωμα διαφόρων καταστάσεων , ασθενειών η ανατομικών ανωμαλιών: Εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση , πολλαπλοί τοκετοί, απόφραξη ουροφόρων οδών από όγκους, κυστίτιδες, βλάβη νεύρων της ουροδόχου κύστης, βλάβες η κακώσεις της σπονδυλικής στήλης, χειρουργικές επεμβάσεις της περιοχής , σακχαρώδης διαβήτης, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Parkinson, νόσος του Alzheimer, λήψη διαφόρων φαρμάκων όπως διουρητικά, μυοχαλαρωτικά, αντικαταθλιπτικά κλπ.
Χρειάζεται ειδικό έλεγχο η ακράτεια? Υπάρχουν πολλών ειδών ακράτειες . Η αντιμετώπιση είναι διαφορετική για κάθε είδος ακράτειας , έτσι είναι απαραίτητη η διάγνωση του τύπου της ακράτειας με ένα ειδικό έλεγχο , τον Ουροδυναμικό Ελεγχο. Είναι ανώδυνος, διαρκεί περίπου μισή ώρα, και με αυτόν αναγνωρίζεται η αιτία της ακράτειας και καθορίζεται η αντιμετώπισή της .
Πως αντιμετωπίζεται η ακράτεια? Ανάλογα με τον τύπο της ακράτειας υπάρχει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση.
Διακρίνονται οι εξής μορφές ακράτειας:
►Ακράτεια ούρων από προσπάθεια: απώλεια ούρων με το βήχα, το περπάτημα, το φτάρνισμα, το χορό, το σήκωμα βάρους. Αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά με ειδικές ασκήσεις, με βιοανάδραση, είτε με διάφορες προθέσεις που κλείνουν την ουρήθρα είτε με φάρμακα είτε με χειρουργείο
-κολποανάρτηση με τομή στην κάτω κοιλία,
-περιουρηθρική η διουρηθρική έγχυση ειδικών ουσιών
-τοποθέτηση ειδικής ταινίας στην ουρήθρα που εμποδίζει την απώλεια ούρων, με τοπική αναισθησία στον κόλπο, χωρίς απαραίτητη νοσηλεία σε νοσοκομείο. Τελευταίου τύπου επέμβαση , με άριστα αποτελέσματα.
►Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου: Αιφνίδια και έντονη ανάγκη για ούρηση που ακολουθείτε από απώλεια ούρων. Η γυναίκα δεν προλαβαίνει να φτάσει στην τουαλέτα η να ξεκλειδώσει την πόρτα του σπιτιού. Αντιμετωπίζεται κυρίως με φαρμακευτική αγωγή η βότανα . Η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει διαπαιδαγώγηση της κύστης/βιοανάδραση. Μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος με διευρυντική ειλεο-κυστεοπλαστική, η εξωστηρεκτομή.
►Ακράτεια μικτού τύπου: Γυναίκες με συμπτώματα ακράτειας ούρων από προσπάθεια και επιτακτικού τύπου. Αντιμετώπιση ανάλογη
►Ακράτεια ούρων από υπερπλήρωση: Όταν η ουροδόχος κύστη δεν μπορεί να αδειάσει για διάφορους λόγους και είναι συνεχώς σε κατάσταση υπερπλήρωσης. Αντιμετώπιση ανάλογα με το αίτιο.
►Λειτουργική ακράτεια: εμφανίζεται σε ασθενείς με κινητικά η νοητικά προβλήματα. Ανήκει σε μία από τις προαναφερθείσες ομάδες
Συμβουλή: Μιλήστε άφοβα για το πρόβλημα της ακράτειας στο γιατρό σας. Είναι συχνό πρόβλημα που μπορεί εύκολα να αντιμετωπισθεί αλλά μόνο μετά από τον κατάλληλο έλεγχο και την διευκρίνιση της αιτίας έχουμε και την καταλληλότερη αντιμετώπιση, μόνιμη και χωρίς επιπλοκές.
Σωτηροπούλου Μυρτώ
Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Ειδικός στην Ακράτεια Ούρων Γυναικών
Σπ.Μερκούρη 27
11634 Αθήνα
τηλ. 2107220198
κινητό. 6974441102