18 Ιουλίου 2008
Ρόδη Κράτσα για περικοπές αγροτικών επιδοτήσεων
Επίταση των προσπαθειών και όχι κινδυνολογία, συνιστά η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα με αφορμή τα δημοσιεύματα περί περικοπής των αγροτικών επιδοτήσεων
H Ελληνίδα ευρωβουλευτής, Aντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τόνισε πως τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για παύση πληρωμών προς τους Έλληνες αγρότες δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και υποκρύπτουν τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί κατά τα τελευταία 2 έτη στη χώρα μας για τον εξορθολογισμό των αγροτικών πληρωμών: «Το ζήτημα που ανέκυψε αυτές τις ημέρες εντάσσεται στην ευρύτερη προβληματική της ελλιπούς εφαρμογής στη χώρα μας ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (OΣΔΕ) των αγροτικών επιδοτήσεων, το οποίο σημειωτέον έπρεπε να εφαρμόζεται ήδη από το 1993. Δεν είναι η πρώτη φορά που επαπειλείται μείωση πληρωμών· στο παρελθόν η Επιτροπή έχει άλλωστε προβεί σε διορθώσεις και μερικές αναστολές πληρωμών, στην πλειοψηφία τους για την περίοδο 1996-2004. Από το 2004 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος πληρωμών, η οποία και έχει αναγνωριστεί σαφώς από την Επιτροπή και αποτυπωθεί στα ψηφίσματα της Επιτροπής Ελέγχου των Προϋπολογισμών. H προσπάθεια αυτή επισφραγίστηκε με την υιοθέτηση την άνοιξη του 2006 ενός σχεδίου δράσης (Action Plan), την υλοποίηση του οποίου παρακολουθούν στενά οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Σε επιστολή της με ημερομηνία 22 Mαΐου 2008 προς την Επιτροπή Ελέγχου των Προϋπολογισμών, η αρμόδια για τη γεωργία Επίτροπος κα Fischer Boel αναγνώριζε ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές αρχές είχαν προβεί σε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ανταποκριθούν στους δύο από τους τέσσερις βασικούς άξονες του Σχεδίου Δράσης, ενώ όσον αφορά το Σύστημα Aναγνώρισης Aγροτεμαχίων (ΣAA-LPIS), τόνιζε ότι θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως αρκεί να μην χανόταν άλλος χρόνος. Διευκρινίζεται ότι η Επιτροπή δεν έλαβε απόφαση αλλά εξέφρασε την πρόθεσή της να λάβει απόφαση μείωσης ή αναστολής των πληρωμών, εάν δεν ικανοποιηθεί από τις εξηγήσεις των ελληνικών αρχών. Σημειώνεται πάντως ότι κάποια από τα σφάλματα τα οποία εντόπισε η Επιτροπή στο ΣAA έχουν ήδη διορθωθεί, ενώ η επαπειλούμενη μείωση των πληρωμών προς την Ελλάδα αφορά σε ποσά σημαντικά μικρότερα από αυτά που έχουν διαρρεύσει στον τύπο.
H Ρόδη Κράτσα σχολίασε: «Είναι αναμενόμενο, τη στιγμή που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την πλήρη υλοποίηση του σχεδίου δράσης και δεδομένης της προϊστορίας του ζητήματος, να ασκεί η Επιτροπή ισχυρότατες πιέσεις στη χώρα μας. Αντί να τροφοδοτούμε όμως μια στείρα κινδυνολογία, οφείλουμε να γνωρίσουμε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και να απαιτούμε να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι ρυθμοί των σχετικών προσπαθειών που καταβάλλονται για να πληρούν επιτέλους οι αγροτικές πληρωμές στη χώρα μας τις δέουσες προδιαγραφές διαφάνειας και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης».