Ποια πρόσωπα εμπλέκονται στο «εκκρεμές» των σκανδάλων
Το «δικαστικό δελτίο» προειδοποιεί για… θύελλα μεγάλων υποθέσεων που παίρνουν το δρόμο της οριστικής εκκαθάρισης μέσα στο καλοκαίρι και αναμένεται να αλλάξουν τον πολιτικό και επιχειρηματικό χάρτη της χώρας.
Πριν από περίπου δύο μήνες ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, μίλησε για «τσουνάμι δικαστικών υποθέσεων».
Οι επόμενες 15 ημέρες του Ιουλίου αναμένονται ιδιαίτερα «καυτές» ενώ τα… ηνία θα αναλάβει επάξια και ο Αύγουστος για να περάσει στη συνέχεια η σκυτάλη στην 16η Σεπτεμβρίου, επίσημη έναρξη του νέου δικαστικού έτους.
Στη… δικαστική ατζέντα είναι καταγεγραμμένα 16 «ανοιχτά μέτωπα»:
▪ Ο 4ος ειδικός ανακριτής, κ. Νίκος Ζαγοριανός, προσανατολίζεται στη διεύρυνση τόσο της ποινικής δίωξης που έχει ήδη ασκηθεί για 4 αδικήματα όσο και του κύκλου των εμπλεκομένων προσώπων στην υπόθεση Siemens. Δικαστικές πηγές δεν αποκλείουν την παρέλαση μαρτύρων ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι. Ο ανακριτής έχει βάλει στο στόχαστρο τουλάχιστον πέντε «υπόπτους», των οποίων αναμένεται να ζητήσει την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Κάποιοι πρώην αξιωματούχοι φέρεται ότι έχουν μεταφέρει μεγάλα χρηματικά ποσά σε συγγενικά τους πρόσωπα και οι ίδιοι εμφανίζονται ως κάτοχοι μικρότερων… Ανώτατοι εισαγγελικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ογκωδέστατη δικογραφία θα διαβιβαστεί το Σεπτέμβριο σε εφέτη ειδικό ανακριτή λόγω της σοβαρότητάς της.
▪ Ενώπιον της 20ής τακτικής ανακρίτριας, που χρεώθηκε τη δικογραφία, θα κληθούν να απολογηθούν οι υπεύθυνοι του ΟΤΕ και της Cosmote, της Γερμανός αλλά και χρηματιστές που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ανάμεσα στους μάρτυρες ενδέχεται να καταθέσουν και πολιτικά πρόσωπα, ενώ ίσως διενεργηθεί και ειδική πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστώσει αν ζημιώθηκε και πόσο ο ΟΤΕ.
▪ Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα -τρίτη κατά σειρά- δίκη της πρώην διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρείας Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) σχετικά με το σκάνδαλο της χειραγώγησης μετοχών στο ΧΑΑ την περίοδο 1999-2000.
▪ Η υπόθεση των ομολόγων αφορά την «αξιοποίηση» των αποθεματικών των ταμείων και εκτιμάται ότι θα φέρει σε θέση κατηγορουμένων για σοβαρά κακουργήματα πάνω από 50 άτομα, μέλη των διοικήσεων σε 4 ταμεία και σε ιδιωτικές επενδυτικές εταιρίες.
▪ Νέο κύκλο ερευνών για τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση για την προμήθεια των αντιαεροπορικών ΤΟR-Μ1 σηματοδοτούν τα στοιχεία που έφθασαν από τις ελβετικές αρχές στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
▪ Οι ύποπτες διαδρομές χρημάτων στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι ολλανδικών φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 381.578.580 ευρώ.
▪ Η σύμβαση της Siemens με την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, που δεν αφορά την κατασκευή του έργου, αλλά ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, την περίοδο 2002 - 2003.
▪ Οι συμβάσεις ΟΣΕ - Siemens, καθώς φέρεται ότι δύο εκατ. ευρώ όδευσαν από τα «μαύρα ταμεία» προς Αθήνα.
▪ Η υπογραφή των προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για το αντιαεροπορικό σύστημα «Patriot» το 1998.
▪ Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας και το σύστημα επικοινωνιών στρατού «ΕΡΜΗΣ-2» το 1999.
▪ Η διαδρομή μίας ακόμη προμήθειας ποσού 770.000 ευρώ, που φέρεται να δόθηκε από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, στο πλαίσιο των συμβάσεων για τα έργα του CYTA (ΟΤΕ Κύπρου), COSMOTE και ARMENTEL.
▪ Υπεξαίρεση αποθεματικών της Ιντεραμέρικαν την περίοδο 1996 – 1998, με κατηγορουμένους τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά και τα μέλη της διοίκησής της πριν πουληθεί στο διεθνή ασφαλιστικό όμιλο ΕURICO, ερευνά η 1η τακτική ανακρίτρια.
▪ Εκβίαση Χρήστου Ζαχόπουλου.
▪ Δίκη «κουμπάρων» με το σκάνδαλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού-ΜΕΒΓΑΛ.
▪ Παραδικαστικό.
▪ Συνεχίζεται η έρευνα για ένα σκέλος που αφορά στα έργα και τις ημέρες του Χρήστου Ζαχόπουλου. Περίπου 100 φορείς -ιδιωτικούς και μη- μη κυβερνητικές οργανώσεις που φέρονται ότι χρηματοδοτήθηκαν από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠΠΟ με σημαντικά ποσά την περίοδο 2001-2007.
Επειτα από ένα χρόνο ανάκρισης για την υπόθεση των ομολόγων, η πρώτη προφυλάκιση εμπλεκομένου ήλθε στις 12 Ιουνίου. Πρόκειται για τον τέως πρόεδρο του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) κ. Νικόλαο Τσουράκη, ο οποίος κατηγορείται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Τις προσεχείς ημέρες έχουν κληθεί σε απολογία για κακουργηματική απιστία ο πρώην πρόεδρος και οκτώ πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημία ύψους περίπου 1,6 εκατομμυρίων ευρώ στο Ταμείο με την πώληση μη δομημένων ομολόγων προς τη χρηματιστηριακή εταιρία Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, το 2001. Από το Σεπτέμβριο, ο εφέτης ειδικός ανακριτής κ. Γιώργος Λέκκας θα αποστείλει κλήσεις για απολογία σε πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην υπόθεση αγοράς του «κρυφού» ομολόγου των 280 εκατομμυρίων ευρώ από το ΤΕΑΔΥ. Την ώρα που θα περάσουν το κατώφλι του ανακριτικού γραφείου με την ιδιότητα του κατηγορουμένου περιμένουν και οι υπεύθυνοι των ασφαλιστικών ταμείων, που προέβησαν σε αγορές μη δομημένων ομολόγων κατά τη χρονική περίοδο 1999 έως 2005 και κυρίως κατά το έτος 2002.
ΔΕΚΑ: Για τρίτη φορά στο εδώλιο οι εμπλεκόμενοι
Με απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, παραπέμπονται για τρίτη φορά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για «απιστία» σε βαθμό κακουργήματος ο πρόεδρος και τα μέλη της πρώην διοίκησης της Ανώνυμης Εταιρείας Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), σχετικά με το σκάνδαλο της χειραγώγησης μετοχών στο ΧΑΑ την περίοδο 1999-2000.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά πλειοψηφία (23-17), αναίρεσε ως εσφαλμένη την απόφαση του Εφετείου, με την οποία απηλλάγησαν οι κατηγορούμενοι, λόγω παραγραφής των αδικημάτων. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν, ερμηνεύοντας το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών μετά το 1997, ότι δεν έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση τα πολιτικά πρόσωπα με τους συμμετόχους σε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και η πενταετής παραγραφή των αδικημάτων δεν τους αφορά. Επίσης αποφάνθηκαν ότι οι συμμέτοχοι πρέπει να δικάζονται από τα τακτικά δικαστήρια ακόμη και στην περίπτωση που οι υπουργοί ή υφυπουργοί δεν παραπεμφθούν σε δίκη ή και στην περίπτωση που η δίκη παύσει γι’ αυτούς.
TOR-M1: Νέα έρευνα για τα αντιαεροπορικά
Ανοίγει και πάλι ο φάκελος για την προμήθεια των αντιαεροπορικών TOR-Μ1. Από το μικροσκόπιο της Εισαγγελίας θα «περάσουν» οι τρεις νέοι λογαριασμοί, μέσω των οποίων φέρονται ότι κινήθηκαν ύποπτα εμβάσματα. Τα στοιχεία με την αναλυτική κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών ενός Ελληνα και δύο αλλοδαπών επιχειρηματιών διαβιβάστηκαν από τις ελβετικές αρχές στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διενεργήσει είχε υποβάλει και το σχετικό αίτημα για την άρση του απορρήτου. Η υπόθεση ξεκίνησε με την περίφημη πλέον ανώνυμη επιστολή που υπέγραφαν «έντιμοι αξιωματικοί» των Ενόπλων Δυνάμεων και την οποία είχε διαβιβάσει στις εισαγγελικές αρχές ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών (και πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου),κ. Γιώργος Ζορμπάς. Ηδη, πάντως, για την προμήθεια των TOR-Μ1 είχε συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή, η οποία, έπειτα από πολύμηνη έρευνα, οδήγησε και τα τέσσερα κόμματα που μετέχουν στο Κοινοβούλιο σε πορίσματα, σύμφωνα με τα οποία δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα.
πηγή ελεύθερος τύπος