Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιεσμένη μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί να στείλει την μπάλα στην εξέδρα και να ρίξει τις ευθύνες στις «χρόνιες παθογένειες»
«Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ», είπε ο Παύλος Μαρινάκης
Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, η Εξεταστική θα ερευνήσει τα πεπραγμένα του Οργανισμού από το 1998 μέχρι σήμερα.
Επιχείρηση συμψηφισμού από την κυβέρνηση
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιεσμένη μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιχειρεί, όπως έχει κάνει σε μια σειρά από ζητήματα, να στείλει την μπάλα στην εξέδρα και να ρίξει τις ευθύνες στις «χρόνιες παθογένειες».
Το ίδιο, για παράδειγμα, έχει επιχειρήσει, χωρίς επιτυχία, να κάνει και στην υπόθεση των Τεμπών.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να καλύψει τους πρώην πλέον υπουργούς, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη που αναγκάστηκαν να παραιτηθούν.
Με την Εξεταστική θα επιχειρηθεί να διαχυθεί η πολιτική ευθύνη και να τεθεί στο προσκήνιο η λογική του «μαζί τα φάγαμε».
«Με απόφαση Μητσοτάκη, η ΚΟ της ΝΔ θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να αναζητηθούν όλες οι παθογένειες και να υπάρχει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια», πρόσθεσε.
Επιχείρηση διάχυσης ευθυνών για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ από την κυβέρνηση.
Προσπάθεια υποβάθμισης των αντιδράσεων για το σκάνδαλο
Ο Παύλος Μαρινάκης έφτασε να κάνει λόγο για «μικροκομματικές επιδιώξεις», επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ εντός και εκτός Βουλής.
«Το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998», δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του σχετικά με την Εξεταστική, λέγοντας: «Καλούμε τα κόμματα να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική ‘πληγή’ δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 έως σήμερα».
«Η πρωτοβουλία αυτή δεν αποκλείει κανέναν από καμία ευθύνη, δεν συγκαλύπτει τίποτα. Συγκάλυψη είναι να προβαίνεις σε ενέργειες που κρύβουν τη δική σου περίοδο», είπε ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ υποστήριξε ότι «απευθύνεστε μάλλον σε λάθος κυβέρνηση, αν κάποιος μιλάει για φόβο».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε επίθεση λέγοντας πως «το τελευταίο κόμμα που θα έπρεπε να μιλάει για τη Δικαιοσύνη, πρόχειρα μου έρχεται μια απάντηση, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»
«Το να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για υποθέσεις στη δικαιοσύνη κ.λ.π., νομίζω «γελάνε και τα μικρόφωνα», αυτή τη στιγμή στην αίθουσα αυτή, για να μην πω κάτι χειρότερο» είπε και πρόσθεσες πως «δύο μέτρα και δύο σταθμά» θα υπήρχαν αν αποφασίζαμε να πάμε σε προανακριτική, όπως οι άλλες δύο περιπτώσεις και δεν ακολουθούσαμε το «μοντέλο Τριαντόπουλου», που και εκεί, το έχω ξαναπεί, ότι στη Βουλή κάθε μέρα έρχονται πολλές δικογραφίες, δεν σημαίνει ότι κάθε δικογραφία πρέπει να καταλήγει στο φυσικό δικαστή».
Επικαλέστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος όπου δεν μπορεί η δικαστική αρχή να προβεί σε κρίση, ποινική αξιολόγηση, λέγοντας ότι την αξιολόγηση την κάνει η Βουλή.
Δικαιολόγησε για μια ακόμη φορά την επιλογής της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής όχι προανακριτικής επιτροπής λέγοντας ότι στις προηγούμενες περιπτώσεις, Τριαντόπουλο, Καραμανλή και Σπίρτζη είχαν ασκηθεί διώξεις.
«Εδώ, δεν έχουμε άσκηση ποινικών διώξεων. Εμείς τί λέμε λοιπόν; Εξεταστική Επιτροπή, να ερευνηθούν όλα, χωρίς να κρύβουμε τίποτα. Και εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε, στο τέλος, τα πάντα», κατέληξε χαρακτηριστικά.