Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΡΑΔΙΟ ΣΑΜΟΣ 102 FM, ο Αντιδήμαρχος Άρτέμης Πανούσος του δήμου δυτικής Σάμου δήλωσε ότι τα σφαγεία ανήκουν στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική και η δήλωση αυτή δεν ανταποκρίνεται στη νομοθεσία και τις θεσμικές ευθύνες που προβλέπονται.
Η διαχείριση και λειτουργία των δημοτικών σφαγείων αποτελεί ξεκάθαρη αρμοδιότητα του Δήμου, ως ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του χώρου, της συντήρησης, του προσωπικού και της χρηματοδότησης.
Η Περιφέρεια έχει συμπληρωματικό ρόλο εποπτείας, περιοριζόμενο σε ελέγχους κτηνιατρικής φύσεως και υγειονομικής συμμόρφωσης, όπως ορίζεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η μετάθεση ευθυνών σε άλλους θεσμούς, ιδιαίτερα όταν τα προβλήματα στη λειτουργία των σφαγείων είναι γνωστά και χρονίζοντα, δεν αποτελεί λύση και σίγουρα δεν τιμά τη διοίκηση του Δήμου.
Αντί να αποποιούνται ευθύνες, οι αρμόδιοι οφείλουν να εργαστούν για την επίλυση των προβλημάτων, διασφαλίζοντας τη νομιμότητα, τη δημόσια υγεία και τη βιωσιμότητα της τοπικής κτηνοτροφίας.
Η προκήρυξη για σφαγείο μπορεί να εκδοθεί είτε από τον Δήμο είτε από την Περιφέρεια, ανάλογα με:
Τον φορέα υλοποίησης του έργου (π.χ. ποιος έχει την ευθύνη κατασκευής, λειτουργίας ή διαχείρισης του σφαγείου).
Το ύψος της χρηματοδότησης και την πηγή των κονδυλίων (π.χ. εθνικοί ή ευρωπαϊκοί πόροι).
Την κατηγορία του έργου (αν πρόκειται για τεχνικό έργο, λειτουργική σύμβαση ή παραχώρηση).
Αν το σφαγείο είναι δημοτικό, η προκήρυξη βγαίνει από τον Δήμο (Τεχνική Υπηρεσία ή Οικονομική Επιτροπή).
Αν εντάσσεται σε κάποιο περιφερειακό ή αναπτυξιακό πρόγραμμα, τότε η Περιφέρεια μπορεί να είναι ο αρμόδιος φορέας.
Σε περίπτωση συγχρηματοδοτούμενου έργου (π.χ. ΕΣΠΑ), την ευθύνη μπορεί να έχει είτε η Περιφέρεια ως Διαχειριστική Αρχή είτε ο Δήμος ως δικαιούχος.
Η τοπική κοινωνία αξίζει ειλικρίνεια, διαφάνεια και πράξεις, όχι υπεκφυγές και δηλώσεις χωρίς έρεισμα.