12 Ιουνίου 2025

Ανησυχία στη Βουλή για «επιθετικές» αγορές ακινήτων σε ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια

  Απορία προκαλεί η απουσία της υπογραφής του βουλευτή Σάμου και κυβερνητικού βουλευτή Χριστόδουλου Στεφανάδη, παρά το γεγονός ότι η Σάμος συγκαταλέγεται στις παραμεθόριες και ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές του Ανατολικού Αιγαίου. Η μη συμμετοχή του στην κοινοβουλευτική παρέμβαση των συναδέλφων του δημιουργεί ερωτήματα για τη στάση του έναντι του ζητήματος, ιδίως σε μια περίοδο που οι τοπικές κοινωνίες ζητούν αυξημένη εγρήγορση.

Ερώτηση 11 βουλευτών της Ν.Δ. προς οκτώ υπουργεία – Τι ζητούν για τις αγοραπωλησίες σε Θράκη και νησιά του Αιγαίου

Έντονη ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων σε παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας από ξένα κεφάλαια, που φέρονται να συνδέονται με τουρκικά συμφέροντα, εκφράζουν 11 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους προς την κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο των βουλευτών βρίσκονται περιοχές όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – περιοχές που χαρακτηρίζονται όχι μόνο «παραμεθόριες» αλλά και «αμυντικές» λόγω της γεωπολιτικής τους σημασίας.


Καταγγελίες για «εποικισμό» και αδιαφανείς αγοραπωλησίες
Η πρωτοβουλία των βουλευτών έρχεται μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες συμβολαιογράφων, δικηγόρων και πολιτών, αλλά και δηλώσεις τοπικών αρχόντων – μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης – για «επικίνδυνες μεταβιβάσεις» περιουσιών σε πρόσωπα ή εταιρείες με έδρα σε τρίτες χώρες ή κράτη-μέλη της Ε.Ε., που όμως λειτουργούν ως «βιτρίνες» τρίτων συμφερόντων.

Όπως υποστηρίζεται, η νομική μορφή των συναλλαγών αυτών βασίζεται σε εταιρείες με έδρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανίχνευση της πραγματικής εθνικότητας των τελικών ιδιοκτητών. Οι βουλευτές ζητούν να εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής στη «θεωρία ελέγχου», δηλαδή στην ιχνηλάτηση του φυσικού προσώπου που τελικά κατέχει ή ελέγχει την επιχείρηση ή το ακίνητο.

Αίτημα για πλήρη διαφάνεια και αλλαγή νομοθεσίας
Οι 11 βουλευτές ζητούν από τους συναρμόδιους υπουργούς να κατατεθούν αναλυτικά στοιχεία από τα Υποθηκοφυλακεία, το Κτηματολόγιο και τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων από ξένους – είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα – που πραγματοποιήθηκαν από το 2011 έως σήμερα στις καθορισμένες παραμεθόριες περιοχές.

Παράλληλα, ζητούν να πληροφορηθούν:

Ποια μέτρα σχεδιάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση «επιθετικών και κατευθυνόμενων» αγορών από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες περιοχές.

Ποιος ελέγχει τους διαχειριστές των funds που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια και σε ποιους καταλήγουν τα πλειστηριασμένα ακίνητα.

Αν εξετάζεται η επαναφορά του παλαιότερου αυστηρού νομικού πλαισίου, ώστε να απαιτείται ειδική άδεια ή να εξετάζεται η εθνικότητα του τελικού ελέγχου.

Δημογραφική και εθνική ασφάλεια στο προσκήνιο
Η ερώτηση των βουλευτών φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν όχι μόνο την οικονομική δραστηριότητα αλλά και την εθνική ασφάλεια και τη δημογραφική συνοχή. Οι βουλευτές υπενθυμίζουν την ανάγκη εφαρμογής του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη, τονίζοντας ότι η υλοποίηση των προτάσεων παραμένει εκκρεμής, όπως και ο διορισμός συντονιστή.

Οι υπογράφοντες και ηχηρές απουσίες
Την ερώτηση συνυπογράφουν μεταξύ άλλων οι Ευρ. Στυλιανίδης, Θ. Καράογλου, Μ. Χαρακόπουλος, Ι. Πασχαλίδης, Αν. Δημοσχάκης και Χαρ. Αθανασίου – πολλοί από τους οποίους εκπροσωπούν περιοχές της Θράκης και του Αιγαίου.



Πολιτική αντιπαράθεση και νομικά διλήμματα

Η συζήτηση γύρω από τις επιθετικές αγορές σε παραμεθόριες περιοχές αναμένεται να προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση, καθώς αγγίζει ευαίσθητα ζητήματα: την ελευθερία της αγοράς και των επενδύσεων, την ανάγκη για ανάπτυξη στις ακριτικές περιοχές, αλλά και τις ισορροπίες με τις ευρωπαϊκές συνθήκες περί ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων.

Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη διατήρηση της επενδυτικής ελκυστικότητας της χώρας και στην ανάγκη προστασίας της εθνικής συνοχής και ασφάλειας.