Εξοργιστική μη απάντηση από το υπουργείο στη θύελλα διαμαρτυριών για την τροπολογία-πρόκληση • Η κυβέρνηση κόπτεται για τη διαφάνεια στα πόθεν έσχες, αλλά ξεχνά να βάλει ασφαλιστικές δικλείδες.
Κάτι λιγότερο από 200 λέξεις βρήκε το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να τοποθετηθεί για το ζήτημα της κατάθεσης - και μάλιστα στα μουλωχτά – τροπολογίας που επιτρέπει σε στενούς συγγενείς πολιτικών να έχουν ή να συμμετέχουν σε εταιρείες εκτός Ελλάδας. Τροπολογία που εμμέσως θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ακόμη και για συμμετοχή (μέσω παρένθετων προσώπων) πολιτικών σε offshore εταιρείες.
Κι όμως, παρά τα δημοσιεύματα και τις αντιδράσεις, κατάφερε να μην απαντήσει… τίποτα.
Επιστρατεύοντας ξανά την τακτική του αποπροσανατολισμού το υπουργείο επιλέγει να απαντήσει μονομερώς, δηλαδή μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ που εξέδωσε ανακοίνωση, φροντίζει να επαναλαμβάνει με τρόπο εξοργιστικό αυτά που είναι ήδη γνωστά και για την ταμπακιέρα να μην λέει κουβέντα.
Στην ανακοίνωση αναφέρονται τρία σημεία
Όλοι οι πολιτικοί (Πρωθυπουργός, υπουργοί, υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της κυβέρνησης, περιφερειάρχες και δήμαρχοι), απαγορεύεται να έχουν ή να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε εταιρία οπουδήποτε στον κόσμο.
Οι δικαστές, εισαγγελείς, συντονιστές αποκεντρωμένης διοίκησης, πρόεδροι, διοικητές, υποδιοικητές πιστωτικών ιδρυμάτων που ελέγχονται από το κράτος, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων κ.λπ., γενικοί διευθυντές υπουργείων, Πρόεδροι και μέλη Διοίκησης ΝΠΔΔ δεν μπορούν να έχουν, ούτε να συμμετέχουν οι ίδιοι ούτε συγγενικά τους πρόσωπα, σε εξωχώριες εταιρείες (off shore), σε χώρες-φορολογικούς παραδείσους και σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα.
Οι απαγορεύσεις της περίπτωσης (2) ισχύουν και για τα πρόσωπα που συνδέονται συγγενικά με τα πρόσωπα (πολιτικούς) της περίπτωσης(1).
Εκείνο, όμως, που φροντίζει να παραλείψει το υπουργείο Δικαιοσύνης είναι το γεγονός πως δεν προστέθηκε καμία δικλείδα ασφαλείας που θα εξασφαλίζει την απαγόρευση, εμμέσως, των συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες, αυτό, δηλαδή που είναι και το ζητούμενο.
Το ερώτημα είναι σαφές: Πώς εξασφαλίζει η κυβέρνηση ότι ένα παρένθετο πρόσωπο, μέσω συμμετοχής σε εταιρεία του εξωτερικό χώρας που συνεργάζεται φορολογικά με τη χώρα μας, δεν μπορεί να συμμετέχει σε offshore εάν η συγκεκριμένη εταιρεία αλλοδαπής έχει παρουσία και δραστηριότητες σε τρίτη χώρα που δεν συνεργάζεται φορολογικά με την Ελλάδα; Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα αποτελούσε έστω έμμεσα ή κεκαλυμμένα συμμετοχή σε offshore εταιρεία;
Και μια δεύτερη απορία που έχει γεννηθεί είναι γιατί η κυβέρνηση και το υπουργείο επέλεξαν να «στριμώξουν» της συγκεκριμένη τροπολογία, τη νύχτα της Τρίτης, μέσα σε άσχετες ρυθμίσεις και σε ένα νομοσχέδιο που ήταν προγραμματισμένο να ψηφιστεί σήμερα, Τετάρτη;
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως φαίνεται δεν είναι διατεθειμένο να απαντήσει επί της ουσίας.
► Με τη θετική ψήφο μόνο της ΝΔ ψηφίσθηκε επί της Αρχής και στο σύνολό του το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Παρεμβάσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και στον Κώδικα Συμβολαιογράφων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» από την Ολομέλεια. Αντίθετα, το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Κατά πλειοψηφία μόνο από τη ΝΔ επίσης ψηφίσθηκε η τροπολογία με τις διατάξεις για τις δαπάνες της εκπαίδευσης του προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας, την αποζημίωση καθ' υπέρβαση του υποχρεωτικού ωραρίου καθώς και διάταξη για την απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή για πολιτικά πρόσωπα , απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (τροποποίηση παρ. 1,2,3 και άρθρου 8 ν.3213/2003). Την τροπολογία αυτή καταψήφισαν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.
Η τροπολογία με τις διατάξεις που αφορούν το Νέο Οικοδομικό Κανονισμό ψηφίστηκε από τη ΝΔ. Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης την καταψήφισαν πλην της Ελληνικής Λύσης που τάχθηκε με το «παρών».
Πάλι ψέματα κ. Φλωρίδη;
Δεν άργησε να έρθει και η ανταπάντηση από την Κουμουνδούρου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητάει καθαρές απαντήσεις στο εξής ερώτημα: Με την τροπολογία που φέρατε, επιτρέπεται πλέον η συμμετοχή συγγενικών προσώπων πολιτικών σε κάποιες εξωχώριες εταιρείες που μέχρι σήμερα απαγορευόταν ρητά και οριζόντια, ναι ή όχι; Ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης συγγενών πολιτικών ως μεσολαβητών, για τη συγκάλυψη περιουσιακών στοιχείων μέσω των αλυσίδων εταιρειών που μπορεί να κρύβουν τον τελικό δικαιούχο, ναι ή όχι;
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/