Την ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι νησιώτες εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται επισήμανε μεταξύ άλλων η Μαρία Κομνηνάκα βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την αστική πολιτική που θα εφαρμοστεί για τη «νησιωτικότητα».
Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με τα υψηλά εισιτήρια, που μάλιστα τον επόμενο μήνα θα αυξηθούν κατά 15%, με μειωμένα δρομολόγια και παλαιά πλοία, η εκτόξευση του κόστους ζωής, οι υποστελεχωμένες δημόσιες δομές Υγείας, τα υποστελεχωμένα σχολεία, είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ αναπτύσσοντας με συγκεκριμένα παραδείγματα το κάθε πρόβλημα.
«Όταν οι νησιώτες βιώνουν αυτή την κατάσταση, δεν μπορούν ν' ακούν ότι η κατάσταση θα διορθωθεί το 2030, κατ'αναλογία με το "οι σιδηροδρόμοι θα είναι έτοιμοι το 2027" επισήμανε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, έφερε ως παράδειγμα τη Λήμνο που συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα μόνο δύο φορές την εβδομάδα ενώ έχει μείνει χωρίς σύνδεση με την Καβάλα, έφερε ως παράδειγμα την ανυπαρξία δρομολογίων μεταξύ των νησιών που ανήκουν στον ίδιο νομό και όλα αυτά την ώρα που ετοιμάζονται νέες αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 15%, κέρδη που θα αποκομίσουν οι εφοπλιστές.
Αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει επιβάλλει μείωση συντελεστών ΦΠΑ λόγω του προσφυγικού σε ορισμένα νησιά, με αποτέλεσμα η Λέσβος να έχει μειωμένο ΦΠΑ και η Λήμνος να μην έχει, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης και κατάργηση των ειδικών φόρων σε καύσιμα και Ενέργεια.
Κατήγγειλε ακόμα ότι στο όνομα της ανάπτυξης του τουρισμού, δημιουργούνται τραγικές καταστάσεις όπως για παράδειγμα στη Κανλντέρα της Σαντορίνης, που είναι η πλέον υπερδομημένη περιοχή της Ελλάδας, γιατί η ανάπτυξη γίνεται με κριτήριο το κέρδος των τουριστικών ομίλων και όχι τις ανάγκες του λαού.