Ιδιαίτερος εκνευρισμός στο Μαξίμου, το οποίο ουσιαστικά βρέθηκε προ τετελεσμένου με τόσα διαφορετικά κυβερνητικά στελέχη να ζητούν επέκταση του μέτρου στα Σώματα Ασφαλείας χωρίς να ρωτήσουν κανέναν.
Από δέλεαρ κατευνασμού της ευρείας λαϊκής δυσαρέσκειας σε… μπούμερανγκ φαίνεται ότι μετατράπηκε η πρόσφατη κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Μια σειρά από βουλευτές και υπουργούς, ενεργώντας προφανώς αυτοβούλως και εκπροσωπώντας δικούς τους ψηφοφόρους, επισήμαναν σε δημόσιες δηλώσεις τους την αναγκαιότητα, η αύξηση αυτή να δοθεί και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, δηλαδή της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος.
Το κύμα αιτημάτων για αυξήσεις και σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς ξεκίνησε με μία ανάρτηση του βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Ακολούθησαν όμως και δύο μέλη της κυβέρνησης: Ο υπουργός Ναυτιλίας (και πρώην υπουργός Πολιτικής Προστασίας) Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Κικίλιας μάλιστα δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας και ο κ. Γεωργιάδης ότι είναι βέβαιος ότι θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος. Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης και ο βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος, προέβησαν σε αντίστοιχες δηλώσεις – εσωτερικές πιέσεις προς την κυβέρνηση.
Τι λέει το Μαξίμου
Το μπαράζ δηλώσεων, προκάλεσε στο Μαξίμου εμφανή εκνευρισμό. Πηγές της κυβέρνησης σημείωσαν με νόημα ότι «συνολικά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων». Τόνισαν εξάλλου ότι «κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας».
Σε κάθε περίπτωση και επί της ουσίας, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι το 60% των κονδυλίων που θα διατεθούν για τις αυξήσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προέρχεται μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» από εξοικονόμηση χρημάτων του ίδιου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά, ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (πχ περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Παράλληλα σημειώνουν ότι με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για τη ρήτρα διαφυγής, δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών, όχι όμως των λοιπών ενστόλων. Τέλος προειδοποιούν ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις συντρέχει κίνδυνος «άτακτων» αποχωρήσεων – δηλαδή πρόωρων, χωρίς συνταξιοδότηση ούτε άλλη εύλογη αιτία. Παράλληλα κάλεσαν να διακοπεί η λογική των συντεχνιακών ανταγωνισμών, καλώντας να γίνει σεβαστή η αύξηση μόνο στους στρατιωτικούς όπως είχε γίνει π.χ. προ μηνών μόνο στους υγειονομικούς, ως δέλεαρ για την στελέχωση άγονων θέσεων εργασίας.
Παρ’ όλα αυτά το Μαξίμου ουσιαστικά βρέθηκε προ τετελεσμένου με τόσες κυβερνητικές δηλώσεις. Και πλέον είναι ιδιαίτερα έντονη η δυσφορία της κυβέρνησης να απαντήσει αρνητικά στα αιτήματα υπέρ μίας ακόμη εκλογικής ομάδας που θεωρείται παραδοσιακό κοινό της ΝΔ. Ως εκ τούτου η κυβερνητική γραμμή είναι πως θα δοθούν αυξήσεις και στους υπόλοιπους ένστολους, εφόσον και τα άλλα υπουργεία επιτύχουν εξοικονόμηση κονδυλίων όπως το ΥΠΕΘΑ και με άξονα τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ούτως ή άλλως, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ