Περισσότερες από 3 ώρες διήρκεσε η συζήτηση με θέμα: «Γνωμοδότηση σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 στην Λέσβο» ωστόσο η συζήτηση αναμένεται να επανέλθει σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου δίνοντας και άλλο χρονικό περιθώριο στους εμπλεκόμενους φορείς να υποβάλουν στοιχειοθετημένα τις ενστάσεις και προτάσεις τους. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν γραπτώς τις προτάσεις τους έως τέλος Μαρτίου εντός του οποίοι θα πρέπει να συνεδριάσει ξανά το Δημοτικό Συμβούλιο για να γνωμοδοτήσει.
Θυμίζουμε ότι η παρουσίαση της μελέτης έγινε στις 16 Δεκεμβρίου 2024 στο Επιμελητήριο Λέσβου, ενώ είχαν κοινοποιηθεί επανειλημμένως δελτία Τύπου που προανήγγειλαν το γεγονός και είχαν αποσταλεί σχετικές προσκλήσεις. Το αρχικό πλάνο ήταν η διαβούλευση να διαρκέσει έως τις 15 Ιανουαρίου του 2025 και έκτοτε δόθηκαν αρκετές παρατάσεις.
Η συνεδρίαση της Δυτικής Λέσβου
Η εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Ασανούλα Κοκκινέλλης - Γιαννή ακολούθησε τις νόρμες του δελτίου Τύπου που είχε κινητοποιήσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, το διάστημα που ακολούθησε της παρουσίασης, όπου διατυπώνονταν ενστάσεις επί σημείων της περιβαλλοντικής μελέτης.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο περιβαλλοντολόγος Χριστόφορος Μανδυλάς που συνεργάστηκε με την εταιρεία που ανέλαβε την μελέτη.
Η κα Γιαννή στην εισήγησή της τόνισε την σημαντικότητα της δημιουργίας Εθνικού Πάρκου που προτείνει η περιβαλλοντική μελέτη καθώς πρόκειται για διεθνή αναγνώριση της αξίας του φυσικού περιβάλλοντος της Λέσβου, υπενθυμίζοντας ότι το νησί της Λέσβου είναι ήδη χαρακτητισμένο ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO και αυτοί οι δύο τίτλοι αποτελούν διεθνείς πιστοποιήσεις της ποιότητας του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος του νησιού μας. Έτσι μετά το σήμα Παγκόσμιο Γεωπάρκο Λέσβου το οποίο ενίσχυση σημαντικά την αναγνωσιμότητα του νησιού προσφέρεται ακόμη ένα «εμπορικό σήμα», το Εθνικό Πάρκο Λέσβου.
Η κα Γιαννή πρόσθεσε ότι η Δ/νση Περιβάλλοντος του Δήμου Δυτικής Λέσβου έλαβε μέρος στην διαβούλευση, κάλεσε εκ των μελετητών για διευκρινήσεις, έλαβε ορισμένες παρατηρήσεις από φορείς. Εντέλει απεστάλη σχετικό έγγραφο με τις απόψεις επί τριών σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στην κατοικία, την κτηνοτροφία και την δόμηση κοντά στα ρέματα όπως αναλύονται ακολούθως.
Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο διότι πριν την λήξη της διαβούλευσης προκλήθηκε μια γενικότερη αναστάτωση στα τοπικά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με το κατά πόσο τα προτεινόμενα μέτρα και οι περιορισμοί που επιβάλλονται στις οικονομικές και όχι μόνο δραστηριότητες αναχαιτίζουν την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. «Με την παρούσα εισήγηση φέρνουμε το ζήτημα στο Δημοτικό συμβούλιο προκειμένου καταρχάς, να εξηγήσουμε τους περιορισμούς διότι επικρατούν πολλές απόψεις και έντονη παραπληροφόρηση. Κατά δεύτερον για να εκφραστεί και η άποψη ότι υπό προϋποθέσεις, αυτό το καθεστώς προστασίας είναι προς όφελός μας. Και τέλος για να δούμε πως θα μπορούσαμε να παρέμβουμε ώστε να διορθωθούν κάποιοι από τους προτεινόμενους περιορισμούς».
Η εισήγηση καταλήγει με την σημείωση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο συμφωνεί επί της ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης υπό την προϋπόθεση των κάτωθι αλλαγών:
· Στις ΖΔΟΕ της Λέσβου ως παρέκκλιση του ΠΔ 59/2018 να επιτρέπεται η ανέγερση νέων κατοικιών, λόγω της μεγάλης συνολικής έκτασης των ζωνών προστασίας (σχεδόν το ένα τρίτο της έκτασης του Δήμου), όπου είναι αδιανόητο να απαγορεύεται η χρήση «1 κατοικία» περιορίζοντας εντός οικισμών.
· Για τις περιοχές προστασίας του Εθνικού Πάρκου Λέσβου να καθορίζονται οι αποστάσεις δόμησης σε 20 μέτρα εκατέρωθεν των γραμμών πλημμύρας
· Οποιοσδήποτε περιορισμός στην αύξηση του ζωικού κεφαλαίου να επέλθει μόνο μετά τη σύνταξη του Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
Οι ενστάσεις
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του ως προς το πληθυσμιακό αποτύπωμα που θα έχει για την Λέσβο η δημιουργία Εθνικού Πάρκου στο νησί υποστηρίζοντας ότι οι κάτοικοι θα μετατραπούν σε εκθέματα που θα τους ταΐζουν μπανάνες οι τουρίστες. «Καλά είναι τα εθνικά πάρκα αλλά πρέπει να δούμε και τον ντόπιο πληθυσμό ο οποίος φθίνει. Δεν έχω καταλάβει ακόμη που θα βοηθήσει στην αναστροφή του δημογραφικού προβλήματος -που είναι βασικό πρόβλημα όχι μόνο της Λέσβου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδος- όλες αυτές οι απαγορεύσεις και όλες αυτές οι παρεμβάσεις. Αυτό το οποίο παρατηρώ επίσης είναι ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου σε ένα τεράστιο ποσοστό έκτασής του γίνεται παρέμβαση που θεωρώ ότι είναι και δυσανάλογο με τους υπόλοιπους Δήμους ακόμη και με τον Δήμο Μυτιλήνης. Δεν μπορώ να δεχτώ επ ουδενί οποιαδήποτε απαγόρευση στην γεωργία και την κτηνοτροφία σε καμία περίπτωση (..) Αν κάτι μας κρατάει ακόμη σε αυτόν τον τόπο είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, το να τους βάλουμε έστω και έναν περιορισμό δεν είναι απλά απαράδεκτο είναι καταστροφή».
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ τις ενστάσεις του εξέφρασε και ο πρόεδρος Λεπετύμνου Θέμις Καμένος καθώς και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου, Σταύρος Μαντατής ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε : «Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη στρέφεται κατά των μικρομεσαίων αγροτών και σε μια περίοδο που δίνουν αγώνα επιβίωσης θα λειτουργήσει με τους περιορισμούς που θέτει ως ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα ενώ παράλληλα ανοίγει το πράσινο φως σε επιχειρηματική αξιοποίηση και εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου κυρίως σε τουριστική κατεύθυνση με πρόσχημα την προστασία τους. (..)που μπορούν να δημιουργηθούν σε ζώνες Νατουρα οι οποίες μπορούν να αλλάξουν την υδρολογία αλλάζοντας τα επίπεδα υδάτων ή διακόπτοντας τη ροή των ποταμών, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τα οικοσυστήματα που εξαρτώνται από το νερό ακόμα και να μολύνουν περιοχές. Στην κτηνοτροφία το επιχείρημα της προστασίας από την υπερβόσκηση δεν ισχύει επειδή θα ενταθεί η υπερβόσκηση σε έκτος Νatura περιοχές και σε ζώνες που επιτρέπει και θα οδηγήσει σε καταστροφή της φυσικής βλάστησης και διαταραχή της ισορροπίας του οικοσυστήματος. Η ΟΑΣΛ αντιτίθεται στην αλλαγή χρήσης γης που στρέφεται κατά των συμφερόντων των αγροτών».
ΑΝΔΡΟΝΙΚΗ ΚΟΥΤΣΑΒΛΗ
ΠΗΓΗ https://www.emprosnet.gr/