Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στην «ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης ΑΕ» και να διασφαλιστεί η ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση, ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή, ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.
Αναπτύσσοντας την Επίκαιρη Ερώτηση, ο κομμουνιστής βουλευτής κατήγγειλε την αιφνίδια και αδικαιολόγητη απόλυση 4 εργαζομένων και συγκεκριμένα των τριών από τα επτά μέλη της Διοίκησης του νεοσύστατου Σωματείου Εργαζομένων στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Α.Ε. (Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας), καθώς και ενός εργαζόμενου από τα 21 ιδρυτικά μέλη του Σωματείου.
Οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν στην ίδρυση του Σωματείου, εξαιτίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας: Εργάζονται σε λεωφορεία επικίνδυνα (π.χ. αυτοαναφλέγονται, δεν κλείνουν οι πόρτες,) ενώ αναλαμβάνουν τον ρόλο του καθαριστή, του εισπράκτορα, εργάζονται υπερωρίες που δεν αποδίδονται και μάλιστα οι συμβάσεις τους είναι ορισμένου χρόνου, που ανανεώνονται συνεχώς, έτσι ώστε να βρίσκονται συνεχώς σε καθεστώς ομηρίας.
Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και πολλοί ακόμα εργαζόμενοι, παρέχουν τις υπηρεσίες τους επί 5 συναπτά έτη χωρίς διακοπή, που σημαίνει ότι η εταιρία θα έπρεπε να είχε μετατρέψει τις συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και αντ' αυτού, η εταιρεία, μόλις έλαβε την ανακοίνωση της ίδρυσης του σωματείου, έσπευσε να διώξει τους τέσσερις από τους "πρωταίτιους" της ίδρυσής του.
Την ίδια ώρα μάλιστα, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι, η εταιρεία "Κ.Τ.Ε.Λ. Θεσσαλονίκης ΑΕ" έχει εξαπολύσει μπαράζ τηλεφωνικών απειλών στα μέλη του Σωματείου, περί τα 105, τα οποία προσπαθούν να τα υποχρεώσουν να αιτηθούν τη διαγραφή τους, με την απειλή ότι σε περίπτωση που δεν το κάνουν, θα έχουν την τύχη των απολυμένων.
Πλήρη κάλυψη, στην εργοδοτική αυθαιρεσία παρείχε εμμέσως πλην σαφώς, ο Κωνσταντίνος Καραγκούνης υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αναφέροντας ότι αρμόδια για την επίλυση της εργατικής διαφοράς είναι η υποτιθέμενη ανεξάρτητη αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας που χειρίζεται το θέμα. Εσπευσε πάντως να δηλώσει ότι έγνοια της κυβέρνησης, εκτός των συμφερόντων των εργαζομένων, είναι και η προστασία των "υγιών" επιχειρήσεων, αυτών δηλαδή που δεν επιδίδονται σε αθέμιτο ανταγωνισμό με άλλες εταιρείες, ανεξάρτητα πάντως, από το αν καταπατούν εργασιακά δικαιώματα.
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί "υγιούς" ανταγωνισμού, ο Λ. Στολτίδης, σημείωσε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι "τίμιοι εργολάβοι" αλλά το γεγονός ότι αυτοί δουλεύουν για το κέρδος τους, το οποίο μάλιστα αποκομίζουν «μέσα από την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την περικοπή των δαπανών για την ασφάλεια επιβατών κι εργαζομένων». Υπενθύμισε ότι τους ιδιώτες εργολάβους ΚΤΕΛ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τους έβαλε στον ΟΑΣΘ το 2018, με βάση την κατεύθυνση της ΕΕ, όπως έγινε και με την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, απόφαση που έχει και τη σφραγίδα της ΝΔ.
Ο Λ. Στολτίδης κατήγγειλε ακόμα την κυβέρνηση που ετοιμάζει νέο διαγωνισμό για τα ΚΤΕΛ, με σχεδόν τριπλάσσια χρηματοδότηση, ανεβάζοντας από τα 24 στα 65 εκατομμύρια τον χρόνο την επιδότηση, όταν οι περίπου 450 οδηγοί των ΚΤΕΛ με λιγότερα χρήματα θα μπορούσαν να είναι στον ΟΑΣΘ με σταθερή και πλήρη εργασία, συγκροτημένα δικαιώματα, με πλήρη τεχνική βάση, χωρίς ιδιώτες, με όλα τα αστικά λεωφορεία καινούργια.
Οι εργαζόμενοι μάχονται για την ασφάλεια των επιβατών επισήμανε, επικαλούμενος και τη χθεσινή απάντηση του λαού για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, τονίζοντας πως το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό τους για να επιστρέψουν οι απολυμένοι στη δουλειά τους και να ληφθούν μέτρα ασφάλειας στις συγκοινωνίες.