Παρατείνεται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου η διαδικασία διαβούλευσης για τη μελέτη που αφορά τις περιοχές του δικτύου «Natura 2000». Στο πλαίσιο αυτό, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Π. Μπουρνιάς, πραγματοποίησε σήμερα σύσκεψη με φορείς, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα ακολουθήσει νέα συνάντηση, στην οποία θα κληθούν και οι μελετητές.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν κάτοικοι και πρόεδροι των χωριών της Βόρειας Χίου, ο Αντιδήμαρχος της περιοχής, ο Δήμαρχος Οινουσσών, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Οι παριστάμενοι εξέφρασαν σοβαρές επιφυλάξεις για τη μελέτη, υποστηρίζοντας ότι αυτή οδηγεί σε περαιτέρω ερήμωση της Βόρειας Χίου υπό το πρόσχημα της περιβαλλοντικής προστασίας. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν σημαντικά ερωτήματα, με βασικότερα εκείνα που αφορούν τις αλλαγές στις χρήσεις γης, τους περιορισμούς στην τουριστική ανάπτυξη και τις επιπτώσεις στις ιδιοκτησίες.
Ο εκπρόσωπος από τις Οινούσσες, κ. Καρατζάς, τόνισε ότι οι μελετητές οφείλουν να λάβουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των χωριών και των Οινουσσών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τόσο το περιβάλλον όσο και τους ακρίτες που ζουν εκεί. Θα θέλει κάποιος να θαυμάσει το φυσικό περιβάλλον, αλλά δεν θα βρίσκει πού να μείνει, καθώς δεν θα επιτρέπονται καταλύματα».
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Γ. Μεννή, εκπροσώπου του Κυνηγετικού Συλλόγου, ο οποίος χαρακτήρισε τη μελέτη «άσκηση επί χάρτου», χωρίς επαρκή πραγματικά δεδομένα. Υπογράμμισε ότι οι κυνηγοί συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και της πανίδας, ενώ κατηγόρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος ότι μέσω αυτής της μελέτης επιβάλλει απαγορεύσεις σε κάθε δραστηριότητα, εκτός από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.
«Η διασύνδεση της Χίου προβλέπει 150 ανεμογεννήτριες στις κορυφές της Αμανής, και αυτές δεν απαγορεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά, ασκώντας δριμεία κριτική.
ΠΗΓΗ https://www.politischios.gr/