11 Ιανουαρίου 2025

Συμβούλια εντυπωσιασμού χωρίς γνώση για τη διαχείριση των "Natura" Σάμου

 

Καλοί οι πίνακες του Δήμου Δυτικής Σάμου ο οποίος ενόσω καταγράφει την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος σ' ένα excel, ταυτόχρονα επικροτεί την ταφόπλακα του νησιού που δεν είναι άλλη από τον  περιβόητο και παλαιολιθικό, υφιστάμενο χωροταξικό σχεδιασμό. 

Καλές και οι προτάσεις συσπείρωσης των φορέων, των πολιτών και των αυτοδιοικητικών και οι προσκλήσεις για μαζώξεις και συμβούλια του Δήμου Ανατολικής Σάμου αρκεί να μην ήταν περιορισμένης ευθύνης αφού κανείς από τους προσκεκλημένους δε θα  γνωρίζει πραγματικά τι σημαίνει Natura, πως διαχειρίζεται και πως θα μπορούσε να συνυπάρξει αρμονικά με την ανάπτυξη.

 Στη Σάμο κάποιοι πιστεύουν ότι όλη η ιστορία με αυτές τις περιοχές είναι μια κόκκινη γραμμή τόσο στο χάρτη όσο και στο χαρτί, η οποία αρκεί να μπει λίγο πιο μέσα ώστε να βγεί από το χωράφι μας να μπορούμε να χτίσουμε ή να ακολουθήσουμε απρόσκοπτα τη νέα μόδα, αυτή της παραγωγής πράσινης ενέργειας. 

Κι όμως δεν πάει έτσι. 

Είναι ή όχι επιτακτική η ανάγκη αλλά και η υποχρέωση το φλέγον ζήτημα των Natura να αντιμετωπιστεί από τους δύο δήμους από κοινού δεδομένου ότι η πραγματικότητα επηρεάζει όλο το νησί;

 Δηλαδή τι σημαίνει προτείνω χαλαρά την ανάπτυξη της μίας και την προστασία της άλλης περιοχής επειδή βρίσκεται στα όρια του δήμου μου; Δηλαδή που τελειώνει η ευθύνη για το περιβάλλον του ενός δήμου και που ξεκινάει του άλλου;

 Πότε η ευθύνη της κλιματικής αλλαγής απέκτησε όρια; 

Επίσης για να ξεκινήσουμε όλοι μαζί μια συζήτηση, χρειάζεται ή όχι να γνωρίζουμε πρόσφατες χθεσινές βασικές πληροφορίες για την υφιστάμενη κατάσταση των περιοχών Natura της Σάμου;.

 Οι Δήμοι τις έχουν;
 Για παράδειγμα στα Σεϊτάνια, ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού και μια από τις 443 Ελληνικές περιοχές που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, παίζουν μπάλα κάτι βιλίτσες. 

Στην παραλία της Ψιλής άμμου πού βρίσκεται στον υδροβιότοπο της Αλυκής Ψιλής Άμμου με 43 εκτάρια προστατευόμενης γης και στην Παραλία Αλυκή με άλλα 301 εκτάρια, το τοπίο αλλάζει χρόνο με το χρόνο από τα κτίρια που ξεκίνησαν ως καλυβάκια για να καταλήξουν σήμερα πολυκατοικίες, βίλες ξενοδοχεία, μπαρ καφέ κ.λπ.

 Ομοίως στην περιοχή Μερτζίκι η βίλα πάει σύννεφο! 
Αυτή η πραγματικότητα έχει καταγραφεί ποτέ; Ο αριθμός της προστατευόμενης πανίδας του νησιού παραμένει ο ίδιος με τον παλιό ή τον έφαγε η μαρμάγκα ή παρουσιάζει αύξηση; 

Δεν αρκεί να γνωρίζουμε μόνο τι πληθυσμός χωρά ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, ούτε πόσο χώρο καταλαμβάνουν οι προστατευόμενες περιοχές στο νησί μας.
 
Πρέπει να είμαστε και ρεαλιστές να μη κάνουμε τα στραβά μάτια για να βολευτούμε και να βολέψουμε φιλαράκια και με γενναιότητα να παραδεχτούμε ότι όλο το νησί χρειάζεται επειγόντως να αναπτυχθεί ποικιλοτρόπως.

 Στη Σάμο υπάρχουν τεράστιες παραθαλάσσιες δεσμευμένες ως Natura εκτάσεις που δυστυχώς λόγω της άγνοιας και της ανικανότητας των ιθυνόντων παραμένουν αιχμάλωτες και ανεκμετάλλευτες εξαιτίας του ιδιότυπου καθεστώτος γεγονός που δεν κάνει καλό σε κανένα, ούτε στους ιδιοκτήτες γης ούτε στο κράτος. 


Παράλληλα παραμένει και η ασχετοσύνη των εμπλεκομένων φωστήρων και μαζί με αυτήν και η μιζέρια.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ τι λέει;
 Ποιος ξέρει και ποιος τον ξέρει αυτόν τον οργανισμό;
https://necca.gov.gr/ofypeka/dioikitiko-symvoulio-domi-organogra/