H εφέτης Φανή Βακράτσα, που εξέδωσε δύο ευνοϊκές για τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας αποφάσεις, δεν ζήτησε να εξαιρεθεί
από την έδρα ως όφειλε εξαιτίας της συγγένειάς της με τη δικηγόρο Ανθή Βακράτσα, την οποία τοποθέτησε ο ίδιος στην περιφέρεια
Δύο δικαστικές αποφάσεις ευνοϊκές για τον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό (η μία αθωωτική, η άλλη απαλλακτική για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας) ελήφθησαν από την αδελφή της προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Της ίδιας δικηγόρου που επί σειρά ετών διατηρούσε τη θέση αυτή στο πλευρό του Κ. Αγοραστού. Αλλωστε ο Αγοραστός διετέλεσε περιφερειάρχης Θεσσαλίας από το 2011 (το ίδιο έτος που, λόγω Καλλικράτη, η εν λόγω νομική σύμβουλος μετατάχθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας) έως το τέλος του 2023.
Η εφέτης Λάρισας είναι η Φανή Βακράτσα και η προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας η δικηγόρος Ανθή Βακράτσα.
Ωστόσο, η δικαστής Φ. Βακράτσα δεν θεώρησε ότι η μακροχρόνια σχέση της δικηγόρου αδελφής της με τον κατηγορούμενο που η ίδια κλήθηκε να κρίνει συνιστά σοβαρό λόγο αυτοεξαίρεσής της από την έδρα ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά μεροληψίας από μέρους της στην έκδοση της δικαστικής απόφασης.
Τον αθώωσε για τα ΚΤΕΛ
Την περασμένη Πέμπτη εκδικάστηκε στο Μονομελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, στην έδρα του οποίου βρισκόταν η Φ. Βακράτσα, η υπόθεση σε βάρος του Σωτήρη Βησσαράκου, προέδρου ΔΣ και διευθύνοντος συμβούλου της ΚΤΕΛ Τρικάλων ΑΕ, και του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, με τις κατηγορίες της υποκλοπής μεταφορικού έργου που ανήκει σε άλλον φορέα κατ’ εξακολούθηση και της συνέργειας σε υποκλοπή μεταφορικού έργου, αντίστοιχα. Το θέμα είχε αναδείξει το Documento σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Στο σκαμνί ο Αγοραστός για ρουσφέτι στα ΚΤΕΛ Τρικάλων». Η απόφαση ήταν αθωωτική για τους δύο κατηγορούμενους, καθώς η έδρα έκρινε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα. Υπενθυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορείτο ο πρώην περιφερειάρχης πως με απόφασή του, απόσπασμα της οποίας είχε δημοσιεύσει το Documento, βάφτιζε «χωριό» το εργοστάσιο της εταιρείας νοσοκομειακών ορών ΒΙΟΣΕΡ ΑΕ στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
Επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο στα ΚΤΕΛ να μεταφέρουν τους εργαζόμενούς της, ένα έργο που κατά τον νόμο ανήκει αποκλειστικά στα δημόσιας χρήσης τουριστικά λεωφορεία.
Με άλλα λόγια, με την απόφαση η έδρα δέχθηκε πως η αναγνώριση της εργοστασιακής μονάδας ΒΙΟΣΕΡ ως χωριού δεν συνιστά ενοχοποιητικό στοιχείο για τον κ. Αγοραστό. Η υπόθεση (για την οποία ο εισαγγελέας Εφετών Λάρισας στη διάταξή του ανέφερε μάλιστα πως «είναι πιθανόν καταρχάς να υποκρύπτεται εκ μέρους του (τότε) Περιφερειάρχη Θεσσαλίας […] επίδειξη εύνοιας») φαίνεται πως έχει και έντονο παρασκήνιο: Ο νυν περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας αφαίρεσε από τους πίνακες των δρομολογίων των ΚΤΕΛ τη ΒΙΟΣΕΡ με δύο αποφάσεις, τις οποίες εν συνεχεία ακύρωσε ο γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Τζανακούλης. Στα στοιχεία που κατατέθηκαν και συμπεριλαμβάνονταν στη δικογραφία ήταν και η σχετική έκθεση ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για την υπόθεση ΒΙΟΣΕΡ και γενικότερα τα ΚΤΕΛ Τρικάλων.
Η Βασιλική Σούφλα, δικηγόρος της οικογένειας Πλακιά αλλά και του Συλλόγου Τουριστικών Λεωφορείων Τρικάλων, αντιδίκου των κ. Αγοραστού και Βησσαράκου στην υπόθεση ΒΙΟΣΕΡ, δήλωσε στο Documento: «Με μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε τόσο την εισαγγελική πρόταση όσο και την απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας, που απάλλαξε τους κατηγορούμενους Βησσαράκο και Αγοραστό για τις πράξεις της υποκλοπής μεταφορικού έργου και της συνέργειας σε αυτήν, αφού κατά την ακροαματική διαδικασία απεδείχθη αδιαμφισβήτητα η τέλεση των ως άνω πράξεων. Κατά τη γνώμη μας, δεν αξιολογήθηκαν ορθά τα στοιχεία που εισφέρθηκαν κατά την αποδεικτική διαδικασία».
Η ίδια δικαστής και στην υπόθεση Ιανός
Ομως η Φ. Βακράτσα βρισκόταν στην έδρα και στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, που εκδίκασε υπόθεση σε βάρος του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Κώστα Νούσιου και πολλών ακόμη για την φονική κακοκαιρία Ιανός.
Στις 17 Οκτωβρίου του 2024, με ομόφωνη απόφαση της έδρας, κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της πρόκλησης της πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως ο Κ. Αγοραστός, ο Κ. Νούσιος και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας. Ωστόσο, η εφέτης Φ. Βακράτσα και η εφέτης Σοφία Λυμπεριάδου πλειοψήφησαν 2-1 έναντι του προέδρου της έδρας προέδρου εφετών Γεώργιου Βερούση, ώστε να αθωωθούν ο κ. Αγοραστός και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας διά παραλείψεως από υπόχρεο.
Ο Δημήτριος Σκύφτας, δικηγόρος της οικογένειας της Ευδοκίας-Μυρτούς Πλακιά, της 41 ετών φαρμακοποιού που έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητό της παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού Πάμισου, δήλωσε στο Documento:
«Tο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, με πλειοψηφία 2-1, απεφάνθη ότι για τον θάνατο της Ευδοκίας-Μυρτούς Πλακιά στη φονική κακοκαιρία Ιανός ήταν υπεύθυνη μόνο η ίδια, η “κακή” της ώρα και ουδείς από τον κρατικό μηχανισμό. Ολα αυτά ενώ το ίδιο δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ενόχους κατηγορούμενους από την τοπική αυτοδιοίκηση για το αδίκημα της πλημμύρας, από την οποία επήλθε και ο θάνατος της Ευδοκίας-Μυρτούς Πλακιά».
Οπως πρόσθεσε, «η οικογένειά της θα κάνει χρήση όλων των νόμιμων βοηθημάτων και των ένδικων μέσων προκειμένου να ανατρέψει αυτή την άδικη απόφαση διεκδικώντας τη δικαίωση της Ευδοκίας-Μυρτούς, καθώς ο θάνατός της δεν ήταν ατύχημα, αλλά αποτέλεσμα συλλογικής ανικανότητας του κρατικού μηχανισμού».
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
Την ίδια ώρα, η αδελφή της δικαστού υπηρετεί μέχρι σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχοντας προαχθεί μάλιστα -το πιθανότερο επί διοίκησης Αγοραστού- στη θέση της προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας. H Ανθ. Βακράτσα μεταφέρθηκε με πάγια έμμισθη εντολή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας –όπου υπηρετούσε προηγουμένως– στην Περιφέρεια Θεσσαλίας από 1/1/2011 και, όπως συνέβη και με δικηγόρους από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και Τρικάλων, με απόφαση του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού.
Η Ανθ. Βακράτσα έχει παρασταθεί σε δικαστήρια σε βάρος της περιφέρειας ως πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Αγοραστού, όπως συνέβη για παράδειγμα το 2018, κατά την εκδίκαση από τον Αρειο Πάγο αναίρεσης απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Λάρισας για αγωγή σε βάρος του Κ. Αγοραστού που αφορά τη μεταφορά μαθητών του νομού Λάρισας το σχολικό έτος 2010-2011.
Το Documento επικοινώνησε με την Ανθ. Βακράτσα αρχικά για να επιβεβαιώσει τη συγγενική σχέση με την εφέτη Φ. Βακράτσα, με την τελευταία να επικαλείται προσωπικά δεδομένα. Οταν της επισημάναμε ότι είναι υπάλληλος στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και η αδελφή της δημόσια λειτουργός, απάντησε: «Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος και μη με ξαναενοχλήσετε».
Το Documento απευθύνθηκε γραπτώς προς την εφέτη Φ. Βακράτσα, η οποία βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, ρωτώντας την για ποιο λόγο δεν κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης από την εκδίκαση των δύο υποθέσεων, με δεδομένη τη συγγενική της σχέση με την προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και, ως εκ τούτου, επί χρόνια συνεργάτιδα του Κ. Αγοραστού. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία μας απάντησε: «Δεν επιτρέπεται να σας μιλήσω».
Απευθυνθήκαμε εγγράφως και στη δικηγόρο Ανθ. Βακράτσα, ζητώντας την άποψή της ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης λόγω της δικηγορικής της ιδιότητας σχετικά με το αν η εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων από την αδελφή της Φ. Βακράτσα, σε σχέση με την ιδιότητά της στην περιφέρεια, συνιστά λόγο εξαιρέσεως της πρώτης από την εκδίκαση των υποθέσεων του κ. Αγοραστού. Μέχρι την ώρα που τυπώθηκε η εφημερίδα, δεν λάβαμε απάντηση.
Τέλος, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον κ. Αγοραστό, ο οποίος, αφού του αναφέραμε την υπόθεση, μας απάντησε ότι βρίσκεται σε εκδήλωση και δεν μπορεί να μιλήσει αλλά και πως δεν μπορούσε να ακούσει αυτά που λέμε. Στη συνέχεια του ζητήσαμε την άποψή του για την υπόθεση με αναλυτικό γραπτό μήνυμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός αντιμετωπίζει και την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος αναφορικά με το μπάζωμα του χώρου του δυστυχήματος των Τεμπών. Απολογούμενος βέβαια στον ανακριτή της υπόθεσης, ο κ. Αγοραστός αρνήθηκε την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι ο ρόλος της περιφέρειας ήταν υποστηρικτικός με τη συνδρομή μηχανημάτων και ότι η διαχείριση του πεδίου ήταν αρμοδιότητα των αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών. «Δεν ήταν δική μου απόφαση» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι η ποινική δίωξη στον πρώην περιφερειάρχη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας και με απόφαση του εφέτη ανακριτή η δικογραφία του προστέθηκε στη βασική δικογραφία για τα Τέμπη, όπου μέχρι στιγμής βρίσκονται ως κατηγορούμενοι 41 άτομα, εκ των οποίων τα επτά κατηγορούνται για όσα έγιναν μετά τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.
Για τους χειρισμούς στον χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών την ίδια κατηγορία με τον Κ. Αγοραστό αντιμετωπίζουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος και ο συντονιστής επιχειρήσεων των πυροσβεστικών δυνάμεων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Ευάγγελος Φαλάρας (θέσεις που κατείχαν την επίμαχη περίοδο) και συνδέεται με πράξεις που αφορούν την αυθαίρετη παρέμβαση στον χώρο του δυστυχήματος στα Τέμπη, με αποτέλεσμα κρίσιμα στοιχεία να χαθούν και να αλλοιωθεί ο τόπος του εγκλήματος.
1 Η διαπιστωτική πράξη του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, τον Ιανουάριο του 2011, για τη μετάταξη της Ανθής Βακράτσα (03) και άλλων δικηγόρων από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αργότερα η Ανθή Βακράτσα προήχθη σε προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας της περιφέρειας 02 Η απόφαση του Αρειου Πάγου εν έτει 2019 σε υπόθεση στην οποία ο τότε περιφερειάρχης, δηλαδή ο Κώστας Αγοραστός, εκπροσωπήθηκε από την πληρεξούσια δικηγόρο του, Ανθή Βακράτσα. Δηλαδή την αδελφή της εφέτου Φανής Βακράτσα, η οποία εκδίκασε δύο υποθέσεις με κατηγορούμενο τον Κ. Αγοραστό, τον Οκτώβριο του 2024 και την περασμένη Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου 2025
Σοβαρές υπόνοιες μεροληψίας
«Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Πρόκειται για φερόμενη ρήση του Ιουλίου Καίσαρα που ισχύει κοντά δύο χιλιετίες… Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας το έχει αποτυπώσει στο άρθρο 15. Επί λέξει αναγράφεται: «Ολα τα δικαστικά πρόσωπα του προηγούμενου άρθρου είναι εξαιρετέα αν συντρέχουν οι λόγοι αποκλεισμού του άρθρου αυτού ή εάν προκάλεσαν ή προκαλούν υπόνοιες μεροληψίας, δηλαδή αν υπάρχουν γεγονότα που μπορούν να δικαιολογήσουν εμφανώς δυσπιστία για την αμεροληψία τους». Στον νομικό κόσμο θεωρείται δεδομένο ότι με αυτήν τη διάταξη εξασφαλίζεται και το δικαίωμα του προσώπου να δικαστεί η υπόθεσή του με δίκαιο τρόπο από ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, σύμφωνα με την αρχή της δίκαιης δίκης, που καθιερώνεται με το άρθρο 6 παρ. 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία επικυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974. Για τους δικαστές αποτελεί κάτι σαν «αυτονόητη υποχρέωση».
Ακόμη και για μια μικρή κοινωνική σχέση με κάποιον από τους εμπλεκομένους σε μια δίκη υποβάλλουν αίτημα αυτοεξαίρεσης. Οπως έχει δε κριθεί, «οι υπόνοιες αυτές πρέπει να στηρίζονται σε συγκεκριμένα πραγματικά περιστατικά και όχι σε εικασίες». Στην περίπτωση της Φανής Βακράτσα έχουμε το πραγματικό περιστατικό ότι τυγχάνει αδελφή της προϊσταμένης της νομικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τη θέση της προϊσταμένης κατέλαβε επί εποχής Αγοραστού. Είναι πρόδηλο ότι η προϊσταμένη της νομικής υπηρεσίας τυγχάνει η πιο στενή συνεργάτιδα ενός περιφερειάρχη. Για να τη χρίσει προϊσταμένη καθίσταται προφανές ότι τυγχάνει της απολύτου εμπιστοσύνης του. Πολλώ δε μάλλον αν η δικηγόρος έχει υπάρξει πληρεξούσια του Κώστα Αγοραστού σε υπόθεση που έφτασε στον Αρειο Πάγο. Αν μη τι άλλο, από αυτή την τριγωνική σχέση προκαλούνται δικαιολογημένες υπόνοιες για μεροληπτική στάση υπέρ Αγοραστού, στηριζόμενες στο πραγματικό περιστατικό της συγγενικής σχέσης των αδελφών Βακράτσα. Η κ. Φανή Βακράτσα δεν αυτοεξαιρέθηκε… Ο Κώστας Αγοραστός αθωώθηκε. Οι υπόνοιες μεροληψίας είναι υπαρκτές και στηρίζονται σε πραγματικά περιστατικά.
Τζ.Ρ.
ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΠΟΥΜΕΝΤΟ