7 Ιανουαρίου 2025

ΝΔ: Σφάζονται για τις εκλογές αλλά σαλπίζουν σταθερότητα

 

Σε πολιτικό αδιέξοδο βρίσκεται το Μαξίμου λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς υπάρχει έλλειμμα αφηγήματος τη στιγμή που η ακρίβεια συνεχίζει να θερίζει τα νοικοκυριά και η κοινωνική ανασφάλεια έχει «εμπεδωθεί». Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από το σλόγκαν της σταθερότητας, μιλώντας για τη γενικότερη πολιτική ρευστοποίηση που επικρατεί γύρω μας, ακόμη και στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. 


Την ίδια γραμμή ακολούθησε το κυβερνών κόμμα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις ευρωεκλογές αλλά το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, καθώς έχασε μέσα σε έναν χρόνο κοντά στις 13 εκλογικές μονάδες και περίπου 1.000.000 ψηφοφόρους.

Στο φουλ η κινητικότητα στελεχών και βουλευτών
Πέρα από τη «μεγάλη εικόνα», τεράστια συζήτηση έχει προκληθεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στις επόμενες εκλογές του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη και του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού. Σύμφωνα με «γαλάζιους» κύκλους, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλα ονόματα για τα ψηφοδέλτια στις επόμενες εθνικές εκλογές, εντείνοντας τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη εάν τα πράγματα δυσκολέψουν έτι περαιτέρω για το Μαξίμου. Το τελευταίο διάστημα στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες παρατηρείται έντονη κινητικότητα από «γαλάζια» στελέχη και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, καθώς κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Πέρα όμως από τον χρονικό ορίζοντα των επόμενων εκλογών δεκάδες «γαλάζιοι» βουλευτές φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν, καθώς η πολιτική φθορά της κυβέρνησης το τελευταίο έτος είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα τα ποσοστά των εθνικών εκλογών του 2023 να είναι αυτήν τη στιγμή όνειρο θερινής νυκτός.


Ενώ η ακρίβεια, η κατάρρευση του ΕΣΥ και η γενικευμένη κοινωνική ανασφάλεια έχουν παγιωθεί, οξύνονται και οι εσωκομματικοί ανταγωνισμοί, ειδικά και μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων του Π. Μαρινάκη, της Ειρ. Αγαπηδάκη και του Ν. Ρωμανού. Πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι είναι «unfair» να ανακοινώνονται τόσο γρήγορα συγκεκριμένα ονόματα, την ίδια ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης λέει ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Επίσης, μετά την επίσημη ανακοίνωση των τριών ονομάτων, πυκνώνουν οι πιέσεις προς το Μαξίμου ώστε να ανακοινωθούν και άλλοι «ενδιαφερόμενοι», με αποτέλεσμα στον «γαλάζιο» μηχανισμό να δημιουργείται ένα κλίμα έντονων «εσωτερικών ανταγωνισμών».


Επόμενοι κόμβοι ΠτΔ και ριζικός ανασχηματισμός
Τη στιγμή που σε «γαλάζιους» κύκλους υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα σχέδια του Μαξίμου, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στο δεύτερο μισό του Γενάρη το πρόσωπο που θα προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι πολύ μεγάλες, καθώς δεκάδες βουλευτές του θέλουν πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά», ενώ ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε ένα πρόσωπο με «ευρύτερη συναίνεση» για να συνεχιστεί και το «τανγκό» με το ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του Αδωνη Γεωργιάδη,ο οποίος σε συνέντευξή του (Mega, 3/1) είπε ότι ο ίδιος προτιμά πολιτικό πρόσωπο σε αυτήν τη θέση.

Πάντως, από τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θα έχει το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Κυρ. Μητσοτάκης θα φανεί και το «ιδεολογικό αποτύπωμα» του επόμενου διαστήματος, καθώς στο Μαξίμου ανησυχούν για τις διαρροές προς τα εκ δεξιών κόμματα, ενώ παράλληλα δεν θέλουν να χάσουν την επαφή με τα «κεντρώα ακροατήρια», όπως λένε. Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός για να ισορροπήσει στις δύο βάρκες που πατάει, ανάλογα με το πολιτικό προφίλ του προσώπου που θα επιλέξει για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα κάνει και επιλεκτικές κινήσεις στον ανασχηματισμό που προγραμματίζεται προς την άνοιξη. Εάν για παράδειγμα ο Κυρ. Μητσοτάκης επιλέξει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα «κεντροαριστερό πρόσωπο», τότε στον ανασχηματισμό θα αναβαθμίσει πρόσωπα με δεξιό προφίλ και τούμπαλιν.

Σχέδιο «εγκλωβισμού» του ΠΑΣΟΚ
Σε ό,τι αφορά την τακτική του Μαξίμου απέναντι στα άλλα κόμματα, στρατηγική στόχευση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι να έχει ένα «ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ» κι αυτό εξασφαλίζεται μέσα από το «τανγκό της συναίνεσης».


Με αυτή την τακτική της «συναινετική αντιπολίτευσης» ο Κυρ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι το 2025 με «χειρουργικές κινήσεις» μπορεί το κυβερνών κόμμα να ξεπεράσει το 30% και να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να τραβάει προς το γήπεδό της το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό αναμένεται να το δούμε –πέρα από τη διαδικασία της επιλογής του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας– και στη συζήτηση που θα αρχίσει στο δεύτερο μισό του 2025 για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι επιθυμεί μια «ευρεία αναθεώρηση» και σε αυτήν τη διαδικασία η κυβέρνηση θέλει να οξύνει την πίεση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, ειδικά με το άρθρο 16 –και όχι μόνο– που θα επιτρέψει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της παιδείας. Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα φτάσει μέχρις τις εθνικές εκλογές, όποτε και εάν γίνουν, με το αφήγημα της σταθερότητας, όμως η ιστορία δείχνει πως όταν δεν λύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, τότε επέρχεται η πολιτική φθορά.

ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ