Κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί στην ακρίβεια και στο υψηλό κόστος ζωής άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε σημερινή του συνέντευξη. Ξεκαθάρισε πως αν θέλουμε να έχουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορούμε να έχουμε μία ασύδοτη αγορά. «Η νοοτροπία, η φιλοσοφία και η ιδεολογία του Πρωθυπουργού ότι η ελεύθερη αγορά θεοποιείται και αυτορυθμίζεται, απέτυχε παταγωδώς τα χρόνια της ενεργειακής κρίσης και σε αυτήν την περίοδο της ακρίβειας. Φαίνεται στην τσέπη μας», σχολίασε, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ραγδαίες αυξήσεις στα ενοίκια.
Ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε τη σημερινή κατάθεση επίκαιρης ερώτησής του προς τον Πρωθυπουργό για τον πρωτογενή τομέα. «Οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων στη χώρα έχουν αυξηθεί σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ δημιουργώντας τεράστιο ζήτημα στο ισοζύγιο. Αυτό δείχνει μια αδυναμία της εγχώριας παραγωγής, που έχει να κάνει με το κόστος παραγωγής το οποίο αυξήθηκε ραγδαία τα χρόνια της Νέας Δημοκρατίας», επισήμανε. Επίσης, ανακοίνωσε ότι κατατίθεται αυτή την εβδομάδα η νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για τις ανατιμήσεις στα συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλειών υγείας, που θα εδράζεται σε στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Εξήγησε, δε, πως το ντόμινο των τεράστιων αυξήσεων οφείλεται στον νόμο του 2020 του κ. Γεωργιάδη, σημειώνοντας πως «χρησιμοποίησε έναν δείκτη του ΙΟΒΕ που έφερε αυξήσεις 14-15% τον χρόνο, ακόμη και 17% σε κάποιες περιπτώσεις ετήσιων συμβολαίων». Ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας στο ερώτημα γιατί εδώ και πεντέμισι χρόνια δεν έγινε τίποτα για τις τράπεζες, για τις ασφαλιστικές εταιρείες ή για τους Σπαρτιάτες, τόνισε πως «η Νέα Δημοκρατία πλέον έχει να κάνει με μια άλλη αντιπολίτευση, η οποία με την πολιτική της βάζει θέματα μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος».
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε, απαντώντας σε όσους απεργάζονται σενάρια, πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Νέας Δημοκρατίας». Παραθέτοντας το όραμά του για το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως ο τόπος μας χρειάζεται μια σοβαρή, αξιόπιστη, προγραμματική Κεντροαριστερά. «Καταλαβαίνω ότι κάποιοι θέλουν να παίξουν το παιχνίδι των εντυπώσεων, δεν με αφορά. Λέω ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό ποιο είναι το σχέδιό μου και ποια είναι η δέσμευσή μου», ανέφερε, χαρακτηρίζοντας ως αδιανόητη την προσπάθεια κάποιων να αξιοποιήσουν επικοινωνιακά ακόμα και θλιβερά γεγονότα, όπως η απώλεια ενός πρώην Πρωθυπουργού, η οποία δεν ενδείκνυται για τέτοια πολιτικά παιχνίδια. «Η κυρία Λατινοπούλου, ο κ. Βελόπουλος, όλοι αυτοί είναι η ίδια πολυκατοικία. Ένα κομμάτι των ορόφων είναι προσαρτημένα μέσα στη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε μιλώντας για την ακροδεξιά.
Προεδρία της Δημοκρατίας
Ως προς τη δημόσια συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι από τον προοδευτικό χώρο και όχι από το κυβερνητικό στρατόπεδο. «Αυτή είναι η άποψή μου. Περιμένουμε και θα τοποθετηθούμε στην ώρα των πραγμάτων», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας πως «το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει καταγραφή, θέλει εκλογή Προέδρου από τον προοδευτικό χώρο. Όπως η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να εκλεγεί ο κ. Παυλόπουλος με κυβέρνηση αριστεράς, έτσι το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκλεγεί προοδευτικός Πρόεδρος με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Υπενθύμισε πως αυτή είναι η πολιτική παράδοση, άρα δεν υπάρχει λόγος να ξενίζει κάποιους, όταν οι ίδιοι ως κυβέρνηση είχαν λειτουργήσει ανάλογα.
Διεθνές περιβάλλον
Τέλος, σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ αλλά και τις παρεμβάσεις του Έλον Μασκ, ο κ. Ανδρουλάκης επέστησε την προσοχή στους εκπροσώπους της παγκόσμιας ολιγαρχίας στην Ευρώπη και στο εγχώριο πολιτικό σύστημα. «Να φέρουμε, -λένε-, τον Μασκ στη Βουλή. Retweet του Μασκ σε κάποιους. Όλα αυτά είναι πολύ σοβαρά για να μην τα συζητάμε, για να μην τα προσεγγίζουμε και να τα αξιοποιούμε με έναν καθαρά επικοινωνιακό τρόπο. Θα πάρω πρωτοβουλία και την οργανώνω με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στα εθνικά κράτη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα παιχνίδια που κάνει ο Έλον Μασκ στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες», είπε, κάνοντας λόγο για γεωπολιτικό και αξιακό κίνδυνο. Ο κ. Ανδρουλάκης επέμενε στην ανάγκη όλα τα κράτη, ειδικά οι σοσιαλδημοκράτες που έχουν μεγάλη πίστη στη διάκριση των εξουσιών, στην ποιότητα της δημοκρατίας και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο. «Η σημερινή ηγεσία της κυρίας Φον ντερ Λάιεν δεν φαίνεται να έχει τη δύναμη να το σηκώσει μόνη της. Ας το κάνουμε εμείς για να στείλουμε ένα μήνυμα στις ΗΠΑ ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει κανένας παγκόσμιος ολιγάρχης να υπονομεύσει τις δημοκρατίες και τις κοινωνίες μας».