11 Δεκεμβρίου 2024

Αμετανόητος ο Γεραπετρίτης, υπεραμύνεται του ελληνοτουρκικού διαλόγου

 

Εκτός τόπου και χρόνου, εμφανίστηκε, ξανά, ο Γιώργος Γεραπετρίτης (κεντρική φωτό), υπεραμυνόμενος του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ωσάν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα και ο Ερντογάν να έχει σταματήσει τις προκλήσεις και τις ρητορικές απειλές.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής και απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του Μιχαήλ Χουρδάκη, ανεξάρτητου βουλευτή, ο υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος έχει ωφελήσει την Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχουν πλέον παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, υπάρχει άριστη συνεργασία στον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, αλλά και έχει καλλιεργηθεί και στις δύο χώρες η κουλτούρα του διαλόγου.


Επιμένοντας πως επί τάπητος τίθεται μόνο η διαφορά για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε πως «δεν θα πιστεύαμε ότι μέσα σε 16 μήνες η Τουρκία θα αποστεί από δόγματα δεκαετιών, όπως η αποστρατιωτικοποίηση, οι γκρίζες ζώνες, τα μαξιμαλιστικά δόγματα περί υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Δεν θα λήξουν όλα αυτά από τη μια μέρα στην άλλη, όμως είναι ωφέλιμο και αναγκαίο να βρισκόμαστε σε καθεστώς διαλόγου» επέμεινε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, αποδεικνύοντας πως δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα ως προς τη στρατηγική της ελληνικής πλευράς απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Casus belli
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε μάλιστα πως θα πρέπει να αναιρεθεί το casus belli, καθώς δεν προσιδιάζει στο Διεθνές Δίκαιο η απειλή πολέμου. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως δεν θα υπάρξει καμία παράταση στην υποβολή του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, ενημερώνοντας το Σώμα πως θα υποβληθεί «εμπροθέσμως και προσηκόντως», εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, όπως προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών θεωρήθηκε έμμεση απάντηση της κυβέρνησης στον Κώστα Καραμανλή. Υπενθυμίζεται πως την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε από την Παλαιά Βουλή, από όπου εκτόξευσε «βόμβες» για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά, ότι «θα πρέπει να καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, συμμορφούμενοι με την αντίστοιχη Κοινοτική Οδηγία».

ΠΗΓΗ https://www.dimokratia.gr/