2 Οκτωβρίου 2024

Μ. Συντυχάκης: Τρία χρόνια μετά το σεισμό στο Αρκαλοχώρι αναδεικνύονται η έλλειψη σχεδίου αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων

 
Την  προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει την κατάσταση που βιώνουν οι σεισμοπαθείς του Αρκαλοχωρίου, τρία χρόνια μετά τη σεισμική δόνηση, κατέρριψε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει προς τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ζήτησε να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων καθώς, ακόμα και σήμερα, 150 οικογένειες ζουν στους οικίσκους. Κι ενώ η ζωή και η καθημερινότητά τους όλο και δυσκολεύει, έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος, από τον Νοέμβρη του 2024, να επιβαρυνθούν οι ίδιοι το ηλεκτρικό ρεύμα στους οικίσκους, όταν ήδη πληρώνουν τους λογαριασμούς (ρεύματος, νερού) στα γκρεμισμένα σπίτια τους.

Άλλες οικογένειες ζουν μέσα σε επικίνδυνα (χαρακτηρισμένα κίτρινα) σπίτια, γιατί πλέον δεν αντέχουν τις συνθήκες στους οικίσκους. Όσο για το επίδομα ενοικίου, από τις 356 αιτήσεις, έχουν εγκριθεί οι 160, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει χρήματα.

Επιπλέον, οι σεισμόπληκτοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για τα κατεστραμμένα σπίτια τους, ενώ δεκάδες είναι οι πλειστηριασμοί σε σεισμόπληκτα σπίτια και καταστήματα ως κατάληξη των νόμων όλων των κυβερνήσεων που δίνουν το ελεύθερο στα «κοράκια» των funds να προχωρήσουν με λυμένα τα χέρια σε πλειστηριασμούς.

Σημείωσε ότι από τα 800 κτίρια στον Δ. Μινώα και τα 400 στον Δ. Αρχανών - Αστερουσίων, που έχουν χαρακτηριστεί κατεδαφιστέα, έχουν γίνει ελάχιστες κατεδαφίσεις. Για τα 800.000 ευρώ που δόθηκαν για κατεδαφίσεις στον Δ. Μινώα και τα 200.000 ευρώ στον Δήμο Αρχανών - Αστερουσίων, η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανάθεσης σε εργολάβο και είναι ζήτημα αν επαρκούν.

Στην καλύτερη περίπτωση, ένα σεισμόπληκτο κτίριο χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια προκειμένου να επιχορηγηθεί το ποσό της αρωγής. Αρωγή που αφορά μόνο το 80% από το κράτος (τα υπόλοιπα είναι υπόθηκο δάνειο, που, μάλιστα, οι τράπεζες αρνούνται να δώσουν) και φτάνει μόλις στο 45%- 50% του κόστους, με τις τιμές στην αγορά να έχουν απογειωθεί. Ταυτόχρονα, κτίρια που ο στατικός φορέας δεν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (σύμμεικτα, προκάτ κλπ.) θα χρηματοδοτούνται μόλις με 800 και 600 ευρώ το τ.μ.

Επίσης, η τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ, τον Απρίλη του 2024, η οποία υποτίθεται ότι έγινε για να αρθούν τα εμπόδια και να επιταχύνει τις διαδικασίες εγκρίσεων των φακέλων, είναι κοροϊδία και εκβιασμός προς τους πληγέντες, με το πρόσχημα της απλοποίησης των διαδικασιών. Δίνει 3.000 ευρώ για σπίτια και κτίρια επιχειρήσεων που δεν είχαν σοβαρές ζημιές στον φέροντα οργανισμό και όποιος ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία αποποιείται τη στεγαστική συνδρομή με το παλιό σύστημα και παραιτείται από κάθε απαίτηση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Να παρουσιάσει το μαύρο - άσπρο επιχείρησε στην απάντησή του ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέροντας ότι το σχέδιο αποκατάστασης κοστίζει 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης σχετικά με την καθυστέρηση των διαδικασιών, έφθασε στο σημείο να ρίξει τις ευθύνες στους ίδιους τους κατοίκους, αναφέροντας ότι με δική τους ευθύνη, πολλοί από αυτούς δεν έχουν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου!

Την τακτική της κυβέρνησης να τα παρουσιάσει όλα ρόδινα, κατήγγειλε στη δευτερολογία του ο Μ. Συντυχάκης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει ψεύτες τους σεισμόπληκτους, τους δήμους, τους συλλόγους που κάνουν καταγγελίες. «Δεν λέτε αλήθεια για το ιδιοκτησιακό ζήτημα», επισήμανε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως υπάρχουν 160 φάκελοι που δεν έχουν ιδιοκτησιακό πρόβλημα και δεν έχουν προχωρήσει. Ανάλογη κατάσταση υπάρχει και με τις αποζημιώσεις του Ιανού από το 2020, όπου υπάρχουν καθυστερήσεις και πήραν παράταση έως το 2024. Το επίδομα ενοικίου έχει να δοθεί εδώ και 17 μήνες, επισήμανε, πολλές οικογένειες μένουν σε κίτρινα σπίτια γιατί δεν αντέχουν να μένουν ακόμα στους οικίσκους, ενώ μόλις 150 αιτήσεις έχουν εγκριθεί σε σύνολο 3.000 αιτήσεων. Επίσης, σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση του Υποθηκοφυλακίου στο Αρκαλοχώρι, δυσχεραίνοντας την ομαλή διεξαγωγή υποβολής αιτήσεων για τη συνδρομή στεγαστικής συνδρομής.

Επανέλαβε την θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους, ενώ για τις κατεδαφίσεις, σημείωσε πως τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζονται.

Τρία χρόνια μετά, αναδεικνύεται η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων, τόνισε, καταγγέλλοντας ότι παραμένει η πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες ως κόστος και βάζει στο ζύγι τις ανθρώπινες ζωές και την λαϊκή περιουσία.

Για το ΚΚΕ, είπε, η ανοικοδόμηση που προωθεί η κυβέρνηση στην περιοχή, έχει ως επίκεντρο την επένδυση για τη δημιουργία νέου αεροδρομίου Καστελίου και για οδικούς άξονες που θα υπηρετήσουν το τουριστικό κεφάλαιο, αφού και ο νέος ΒΟΑΚ που θα έπρεπε να έχει γίνει, γίνεται με βάση τα κριτήρια και τα «θέλω» των μεγάλων κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ απαιτεί την αποζημίωση των πληγέντων στο 100%, ν' απαγορευθούν οι πλειστηριασμοί πρώτης και δεύτερης κατοικίας, ν' απαγορευθεί η διακοπή ρεύματος, νερού και η τηλεφώνου, να υπάρξει διαγραφή στεγαστικών δανείων για όσες κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες.