Ο υπουργός Μετανάστευσης προειδοποίησε ότι μια χερσαία εισβολή του Ισραήλ στο Λίβανο μπορεί να δημιουργήσει κύματα εκατομμυρίων προσφύγων
Για τον κίνδυνο εκατομμυρίων προσφύγων από τον Λίβανο σε περίπτωση που το Ισραήλ προχωρήσει σε χερσαία εισβολή, προειδοποιεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Καμία στρατηγική δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εάν αύριο σημειωθεί μια μεγάλη ανάφλεξη στο Λίβανο με χερσαία εισβολή των ισραηλινών στρατευμάτων, η οποία θα δημιουργήσει κύματα εκατομμυρίων προσφύγων. Και αναπόφευκτα κάποιοι απ' αυτούς θα επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη και από τη χώρα μας. Εκεί, όλες οι στρατηγικές πάνε στράφι, και πάμε σε κατάσταση αντιμετώπισης κρίσης, για την οποία βέβαια προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε, αλλά αυτό δεν είναι θέμα μόνο της Ελλάδας αλλά είναι [..] όλου του δυτικού κόσμου, να αντιμετωπίσει κύματα προσφύγων από περιοχές όπου ξεσπάνε εμπόλεμες συγκρούσεις», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της ΚΟ της Νίκης, Τάσου Οικονομόπουλου.
Απαντώντας στο εάν η ΕΕ συμπαρίσταται στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι οι εταίροι μας διέθεσαν στην Ελλάδα, το διάστημα 2015-2021 το ποσό των 3,4 δισ. ευρώ και στην τρέχουσα περίοδο 2021-2027 το ποσό των 1,6 δισ. ευρώ: «Εάν αλλάξουν τα δεδομένα, εάν έχουμε σφοδρές κρίσεις, βεβαίως θα πάμε και θα ζητήσουμε πρόσθετη χρηματοδότηση», διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Από την πλευρά του, ο κ. Οικονομόπουλος, ρώτησε πως δικαιολογείται σε όλη την Ευρώπη ο μέσος όρος παροχής ασύλου να είναι 46% και στη χώρα μας να είναι 68%. Μήπως η διαδικασία στην Ελλάδα «γίνεται, όχι για να εξεταστεί πραγματικά εάν είναι (κάποιος) πρόσφυγας αλλά για να μπορέσει να φύγει νομότυπα από τη χώρα και να πάει στη βόρεια Ευρώπη;». Τόνισε, δε, ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει η νήσος Έλις της Ευρώπης», και ότι είναι θέμα επιβίωσης της Ελλάδας [..] η αποτροπή της επιχειρούμενης εθνικής αλλοίωσης.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Οικονομόπουλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε ότι κάποτε μας επέκριναν ότι αργούμε στην απόδοση ασύλου και τώρα μας λένε «γιατί πάτε τόσο γρήγορα και έρχονται γρήγορα». Ειδικότερα για την εκτίμηση του βουλευτή της Νίκης ότι με την αλλαγή της γερμανικής πολιτικής θα στέλνονται πίσω παράνομοι μετανάστες με τραίνα και λεωφορεία, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι μέχρι πρότινος, τα γερμανικά δικαστήρια δικαίωναν όσους προσέφευγαν σε αυτά, με το αιτιολογικό ότι οι συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα είναι πολύ χειρότερες σε επίπεδο κοινωνικών παροχών. «Αυτή όμως η απόφαση της γερμανικής νομολογίας είναι του 2011. Είναι προφανές ότι από το 2011 μέχρι το 2024 άλλαξαν πολλά προς το καλύτερο (στην Ελλάδα) [..] Αναμένω ότι αυτό θα διαπιστωθεί από τους Γερμανούς [..] ανοίγοντας το δρόμο για κάποιες αποσπασματικές και πολύ σποραδικές επιστροφές. Ούτε με τραίνα, ούτε με βαπόρια, ούτε με λεωφορεία, ούτε με αεροπλάνα. Είναι ζήτημα αν κάποιες δεκάδες έχουν εντοπιστεί από τις χιλιάδες που υπάρχουν (στη Γερμανία)» παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Άρχισαν οι πρώτες ροές
Πάντως, οι πρώτες προσφυγικές ροές από τον Λίβανο έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως ανέφερε ο ΟΗΕ, από τις αρχές της εβδομάδας, 90.000 άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα.
Σύμφωνα με τις λιβανέζικες αρχές, περισσότεροι από 31.000 άνθρωποι, οι 15.000 εκ των οποίων ήταν Σύροι, πέρασαν στη Συρία τις δύο τελευταίες ημέρες.
www.bankingnews.gr