26 Ιουλίου 2024

Η Τουρκία ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί αποχώρησε από χώρο ελληνικής κυριαρχίας!


 To τουρκικό ΥΠΑΜ ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για απόφασή της να αποσύρει το ιταλικό πλοίο από τις προεργασίες για πόντιση ηλεκτρικών καλωδίων νότια της Κάσου και  «για τον σεβασμό της στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία»!

Αναφερόμενος στα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες και για την ματαίωση των ερευνών (που η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι… ολοκληρώθηκαν) του ιταλικού σκάφους «Ievoli Relume» στην περιοχή υπό την απειλή του τουρκικού Στόλου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΑΜ υποναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ είπε:

 «Στις 21 Ιουλίου, η Ελλάδα εξέδωσε ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας σχετικά με τις εργασίες που θα εκτελούσε το υπό ιταλική σημαία πλοίο R/V IEVOLI RELLUME για την τοποθέτηση καλωδίων, ορισμένες από τις οποίες εισέρχονταν στις Ζώνες Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μας. 

Για το θέμα αυτό εκδόθηκαν ανακοινώσεις ναυσιπλοΐας με αντιρρήσεις, ενώ δηλώθηκε ότι για την εκτέλεση εργασιών σε περιοχές που υπάγονται στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας απαιτείται η λήψη άδειας.

Το εν λόγω πλοίο προειδοποιήθηκε να μην εισέλθει στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας στις 22 Ιουλίου και εμποδίστηκε από τουρκικά σκάφη».


Συνεχίζοντας είπε ότι το ιταλικό πλοίο «εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας»:

«Ως αποτέλεσμα του συντονισμού που έγινε αργότερα, του επετράπη να εκτελέσει εργασίες στις συντεταγμένες που δηλώθηκαν και εγκατέλειψε την υφαλοκρηπίδα μας ολοκληρώνοντας τη δραστηριότητά του υπό τη συνοδεία των πλοίων που ανήκουν στις Ναυτικές μας Δυνάμεις.

Οι δραστηριότητες του εν λόγω πλοίου παρακολουθούνται στενά από τα στοιχεία των Ναυτικών μας Δυνάμεων στην περιοχή. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές για το σεβασμό τους στη θαλάσσια δικαιοδοσία μας και τη συνεργασία τους».


H Τουρκία επί της ουσίας εφάρμοσε επί του πεδίου το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο το οποίο έχει καταθέσει στον ΟΗΕ επιστολή της 18ης Μαρτίου 2020 και αρπάζει μαζί με την Λιβύη μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

H κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέκυψε στις τουρκικές απειλές και έδωσε εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι του Ηρακλείου το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «IEVOLI Relume» καθώς το σκάφος δεν προσέγγισε το  «επίμαχο σημείο» που «αμφισβητεί» η Τουρκία και διέκοψε αργά προχθες το βράδυ τις εργασίες του!

Η Αθήνα στην πράξη νομιμοποίησε το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο, αναγνωρίζει την… «τουρκική» υφαλοκρηπίδα και ακυρώνει την συμφωνία ορισμού μερικής ΑΟΖ που υπέγραψε με την Αίγυπτο!
Άλλωστε κι αυτά που διεμήνυε η ελληνική κυβέρνηση περί «χρήσης της διπλωματικής οδού» αυτό σήμαιναν: Υποχώρηση.

Η αιτία της συγκέντρωσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων (δύο φρεγάτες κλάσης G, μία κορβέτα και δύο πυραυλάκατοι) οφείλονταν στην προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την πόντιση καλωδίων από το ιταλικό πλοίο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.
Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX σύμφωνα με την οποία η επιχείρηση πόντισης των καλωδίων γίνεται εντός περιοχής τουρκικής κυριαρχίας (!) με αποτέλεσμα να κλιμακώσουν μέσ σε ελάχιστες ώρες.

Με την ενέργεια της αυτή της απόσυρσης του ιταλικού πλοίου, ελληνική κυβέρνηση είναι σαν να αναγνωρίζει τον Τούρκολιβυκό Μνημόνιο!
Επί της ουσίας το νομιμοποίησε…

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλοίο πραγματοποιούσε τις έρευνες του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός ενός σημείου το οποίο βρίσκονταν περίπου μισό μίλι εκτός, δηλαδή σε διεθνή ύδατα, σε περιοχή που ανήκει στην ελληνική ΑΟΖ, βάσει της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.

Σε αυτό το σημείο τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν εργασίες.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αναγνωρίζει στην πράξη ούτε την δική της συμφωνία για ανακήρυξη μερικής ΑΟΖ με την Αίγυπτο και σήμερα έλαβε τις πλέον επίσημες ευχαριστίες από το τουρκικό ΥΠΑΜ!
ΠΗΓΗ https://www.pronews.gr/