5 Ιουνίου 2024

Δικηγόρος των αποδήμων κατηγορεί την Ασημακοπούλου ότι συνεχίζει να περιφρονεί τα δικαιώματά τουςΗ  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου παρότι της επιβλήθηκε πρόστιμο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για το σκάνδαλο διαρροής emails χιλιάδων αποδήμων φαίνεται πως εξακολουθεί να παραβαίνει τη σχετική νομοθεσία και να περιφρονεί τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τον Βασίλη Σωτηρόπουλο, δικηγόρο που εκπροσωπεί πολλούς από τους ενάγοντες απόδημους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανάρτηση στο Facebook, ενώ υπάρχει αντίκλητος δικηγόρος, στον οποίο οφείλει η κ. Ασημακοπούλου να απευθύνει τις απαντήσεις της, επιμένει η ίδια να ενοχλεί τους ίδιους τους απόδημους προσωπικά, χρησιμοποιώντας τα e-mail τους, ενώ θα όφειλε να επικοινωνεί με τον δικηγόρο τους.Αναλυτικά στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Δυστυχώς η ευρωβουλευτής κ. Άννα - Μισέλ Ασημακοπούλου δεν έχει συμμορφωθεί ακόμα με την απόφαση 16/2024 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο για την χρήση των προσωπικών δεδομένων από τους εκλογικούς καταλόγους κατοίκων εξωτερικού του έτους 2023.

Συγκεκριμένα, με σημερινές (4.6.2024) απαντήσεις της σε εξώδικες δηλώσεις αποδήμων που ζήτησαν να τους χορηγηθούν αντίγραφα των δεδομένων που τηρεί στο αρχείο της, όχι μόνο δεν χορήγησε τα εν λόγω αντίγραφα, αλλά επιπλέον αναφέρει ότι "έχει δρομολογήσει την καταστροφή τους", σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής. Δηλαδή ΑΚΟΜΑ δεν τα έχει διαγράψει!!!

Κατά την κλασική προδιατυπωμένη απάντησή της που δίνει από τις 26.3.2024, η κ. Ασημακοπούλου περιορίζεται να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις κατηγορίες των δεδομένων τους που κατέχει, ενώ οι ενδιαφερόμενοι που εκπροσωπώ εγώ έχουν ζητήσει να τους αποστείλει αντίγραφα των δεδομένων τους στην μορφή που τα έλαβε καθώς και στην μορφή που τα αποθήκευσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις της κ. Ασημακοπούλου δίνονται με χρήση των ίδιων των e-mail των αποδήμων (!) σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ οι απόδημοι της έχουν απευθυνθεί με εξώδικες δηλώσεις που έχουν επιδοθεί επίσημα από δικαστικό επιμελητή. Ενώ υπάρχει αντίκλητος δικηγόρος, στον οποίο οφείλει η κ. Ασημακοπούλου να απευθύνει τις απαντήσεις της, επιμένει η ίδια να ενοχλεί τους ίδιους τους απόδημους προσωπικά, χρησιμοποιώντας τα e-mail τους, ενώ θα όφειλε να επικοινωνεί με τον δικηγόρο τους.

Ατυχέστατα, η κ. Ασημακοπούλου δεν έχει χορηγήσει αντίγραφα σε κανέναν από τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν ασκήσει το συγκεκριμένο δικαίωμα με εξώδικες δηλώσεις, ενώ το δικαίωμα αυτό προβλέπεται ξεκάθαρα από το άρθρο 15 παρ. 3 του GDPR και προκαλεί τεράστια έκπληξη το γεγονός ότι η ευρωβουλευτής δεν έχει αιτιολογήσει για ποιόν λόγο αποφεύγει την εκπλήρωση και αυτής της υποχρέωσής της.

Ενώ η απόφαση της Αρχής έχει εκδοθεί από τις 27.5.2024, μία εβδομάδα μετά η κ. Ασημακοπούλου όχι μόνο δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί, αλλά εξακολουθεί να περιφρονεί και τα δικαιώματα που έχουν ασκηθεί ενώπιον της με έξοδα των ενδιαφερομένων πολιτών.

Μου προκαλεί κατάπληξη, ως δικηγόρος των αιτούντων, αυτή η περιφρόνηση των δικαιωμάτων, ακόμη και μετά την επιβληθείσα κύρωση. Εξυπακούεται ότι οι αγωγές που ασκούνται εναντίον της αφορούν όχι μόνο την άνευ συγκατάθεσης χρήση των δεδομένων, αλλά και την παράλειψη της να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που υπέχει για την ικανοποίηση του δικαιώματος χορήγησης αντιγράφων».

►Για την υπόθεση η Αρχή Προστασίας Δεδομένων επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 440.000 ευρώ στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικά στην ευρωβουλευτή, που αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την προεκλογική κούρσα, επιβλήθηκε πρόστιμο 40.000 ευρώ για παραβάσεις των άρθρων 5, 6 και 14 του ΓΚΠΔ. Επίσης, της δόθηκε εντολή διαγραφής των εν λόγω δεδομένων.
ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ