23 Μαΐου 2024

Χαλκίδα: Η «εκλεκτή» του Πιτσιλή, η «αλβανική» γραμμή, και ο ρόλος της «Λίνας» – Έτσι δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών εφοριακών Νέα στοιχεία για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος εφοριακών που εκβίαζε επιχειρήσεις στη Χαλκίδα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία υπόθεση που είχε αποκαλύψει το Documento ήδη από τον περασμένο Ιούλιο και εν τέλει μετά από την έρευνα της ΕΛΑΣ, χωρίς την εμπλοκή της ΑΑΔΕ, συνελήφθησαν η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας, ο υποδιευθυντής, τρεις υπάλληλοι και δύο ιδιώτες. Το κύκλωμα είτε ζητούσε χρήματα προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε επιχειρήσεις είτε για να περικοπούν πρόστιμα ή για άλλες παροχές «υπηρεσιών», ώστε τα ποσά να κατευθυνθούν στα μέλη της και όχι στα δημόσια ταμεία.

Άριστες δημόσιες σχέσεις
Την ίδια στιγμή, άριστες δημόσιες σχέσεις είχε η προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας, Εύη Τύλη, που συνελήφθη μαζί με άλλους για το κύκλωμα εκβιασμού επιχειρηματιών. Η κυρία Τύλη είχε βραβευθεί τον περασμένο Φεβρουάριο από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλη Σπανάκη στο πλαίσιο εκδήλωσης του Τμήματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου.Όπως αποκάλυψε την Τετάρτη το Documentonew.gr, η επίορκη προϊσταμένη της ΔΟΥ Χαλκίδας είναι «εκλεκτή» του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου  Πιτσιλή καθώς η μετακίνησή της ως προϊσταμένης της διεύθυνσης της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε κοινοποιηθεί από τις 7 Μαρτίου του 2023 από τον ίδιο. Μάλιστα, τοποθετήθηκε «με ειδική αιτιολογία του Διοικητή της ΑΑΔΕ».

Ειδικότερα, στις 7 Μαρτίου του 2023, η απόφαση αναφέρει: «Επιλέγουμε και τοποθετούμε την υπάλληλο Ευανθία Τύλη του Δημητρίου,ΠΕ/Α/Εφοριακών, ως Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας της Γενικής ΔιεύθυνσηςΦορολογικών Λειτουργιών (Γ.Δ.Φ.Λ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)», όπως επισημαίνεται στο έγγραφο που υπογράφει ο ίδιος ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η τηλεφωνική γραμμή από την Αλβανία
Έπειτα από την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ αλλά της παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών διαπιστώθηκε ότι η προϊστάμενη της ΔΟΥ Χαλκίδος είχε τηλεφωνική γραμμή, η οποία ανήκε σε πρόσωπο-φάντασμα με καταγωγή από την Αλβανία.

Σύμφωνα με όσα έχουν προκύψει, μόνο το τελευταίο τρίμηνο, δεκαεπτά άτομα κι επιχειρήσεις υπέκυψαν σε πιέσεις, εκβιασμούς κι «εξυπηρετήσεις». Μόνο σε αυτό το τρίμηνο, η οργάνωση φέρεται να καρπώθηκε πάνω από 95.000 ευρώ, ενώ από τις έρευνες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 88.000 ευρώ σε μετρητά.

Ο φάκελος στο γραφείο της και το σημειωματάριο
Σύμφωνα με πληροφορίες στο γραφείο της διευθύντριας εντοπίστηκε φάκελος, ο οποίος περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ, το οποίο ταυτίζεται με τα λεγόμενα των εμπλεκομένων στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα ευρήματα εντοπίστηκε σημειωματάριο, το οποίο κατά κάποιο τρόπο οριοθετεί τον τιμοκατάλογο των «υπηρεσιών» που παρείχαν οι εμπλεκόμενοι. Από τις λίστες του σημειωματάριου προκύπτουν μία σειρά ονομάτων και ημερομηνίες από τον Νοέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2024 αλλά και συμπτύξεις ονομάτων, δίπλα στα οποία αναγράφονταν ποσά από 250 έως και 11.000 ευρώ.

Η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας φέρεται να έριξε την ευθύνη σε δύο εφοριακούς, οι οποίοι φέρεται να την έπεισαν, όταν ανέλαβε τη διεύθυνση, να συμμετάσχει με αντίτιμο ένα έξτρα βοήθημα για τις δικές της ανάγκες. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως ανέλαβε προϊστάμενη τον Σεπτέμβριο του 2023 και πως γνώριζε ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν τέτοια ποσά.

Ο ρόλος της «Λίνας» και η δομή
Στην υπόθεση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ξεχωρίζει ο ρόλος της «Λίνας» της υπαλλήλου η οποία φέρεται να ήταν εκείνη που μεσολαβούσε με τα υποψήφια θύματα. Η ίδια λόγω επικείμενης σύνταξης φαίνεται πως λειτουργούσε αυτόνομα στην απαίτηση των χρημάτων. Το όνομα της συγκεκριμένης γυναίκας αναφέρεται δε και στην ανώνυμη καταγγελία που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Μάλιστα, από τα στοιχεία φαίνεται και η αυστηρή και πειθαρχημένη δομή του κυκλώματος καθώς από τις τηλεφωνικές συνομιλίες προκύπτει πως ο βασικός πυρήνας της οργάνωσης είχε σκοπό να την αποπέμψει, καθώς με τη συμπεριφορά της έθετε σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των «υπηρεσιών» που παρείχαν.

Στη δομή ακολουθεί η 56χρονη διεκπεραιώτρια φορολογικών υποθέσεων που ήταν άμεση συνεργάτιδα της αρχηγού, για τον εντοπισμό των καλύτερων υποθέσεων με φορολογικές εκκρεμότητες που θα «μεγάλωνε» και τις απαιτήσεις της διεκπεραίωσης.

Στη συνέχεια ο 62χρονος λογιστής, που είχε μάλιστα μία θέση και στο επιμελητήριο της Εύβοιας. Γνώριζε τις φορολογικές εκκρεμότητες των επιχειρήσεων και ιδιωτών, επομένως ενημέρωνε σχετικά την αρχηγό και ήταν ένας από τους βασικούς κρίκους της υποομάδας που είχε δημιουργηθεί, που μιλούσε απευθείας με την αρχηγό της οργάνωσης.

Βασικό ρόλο είχε και ο 52χρονος υποδιευθυντής της ΔΟΥ που ήταν προϊστάμενος ελέγχων, καθώς επίσης και ο 54χρονος προϊστάμενος εσόδων, ενώ υπάρχει και ένα υπάλληλος που συνεργαζόταν με τέσσερις λογιστές για επιχειρηματίες που είχαν υψηλές φορολογικές εκκρεμότητες.

Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κατά περίπτωση για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής, δωροδοκία υπαλλήλου και παράβαση του νόμου περί όπλων, καθώς κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε και μία καραμπίνα. Αντίστοιχες κατηγορίες προκύπτουν και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στη δικογραφία μέλη, τα οποία είναι -μεταξύ άλλων- και λογιστές, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/