20 Μαΐου 2024

Σκάνδαλο με απόφαση εν μια νυκτί για τους ειδικευόμενους γιατρούς από μία κυβέρνηση με δυσανεξία στην αξιοκρατία



 Συλλογή υπογραφών ενάντια στην πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Επιλογής για την έναρξη ειδικότητας μαζεύουν ειδικευόμενοι γιατροί και γιατροί σε αναμονή, αφού την περασμένη εβδομάδα πληροφορήθηκαν ξαφνικά την αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης για την απόκτηση ειδικότητας.
Χωρίς καμία ενημέρωση, συστάθηκε Εθνική Επιτροπή πανεπιστημιακών γιατρών η οποία αποφάσισε… εν μια νυκτί… ότι κριτήρια θα είναι πλέον ο βαθμός πτυχίου και η βαθμολογία που θα παίρνουν οι γιατροί από το “διαγωνισμό επιλογής” στον οποίο θα υποβάλλονται.


Το μέτρο αυτό δεν εγγυάται καμία αξιοκρατική διαλογή. Εκτός του ότι αφορά μόλις 1 στις 5 διαθέσιμες θέσεις, ο τρόπος βαθμολόγησης διαφέρει από σχολή σε σχολή και η εφ’ όλης της ύλης αξιολόγηση από μία Επιτροπή (όπου δεν εκπροσωπούνται καν όλες οι ιατρικές ειδικότητες) εξευτελίζει τα πτυχία μας και την πολυετή εκπαίδευση που λάβαμε.
Το μέτρο αυτό είναι άδικο και πρακτικά ανεφάρμοστο. Σκοπεύει μόνο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ελάχιστων προνομιούχων αποφοίτων, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο την αναμονή για εμάς τους υπόλοιπους και εξαναγκάζοντάς μας σε φυγή στο εξωτερικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των γιατρών:  
“Πριν λίγες ώρες ενημερωθήκαμε για την αιφνιδιαστική αλλαγή του τρόπου τοποθέτησης των ιατρών προς απόκτηση ειδικότητας. Η απόφαση που δημοσιεύτηκε δίνει τη δυνατότητα σε νέους ιατρούς να παρακάμπτουν τις λίστες αναμονής και να καταλαμβάνουν το 20% των διαθέσιμων θέσεων ειδικότητας, με μοναδικά κριτήρια το βαθμό πτυχίου και το βαθμό του «Διαγωνισμού Επιλογής». Μάλιστα, συγκροτήθηκε η Εθνική Επιτροπή των πανεπιστημιακών καθηγητών που ανέλαβαν το έργο της αξιολόγησης των νέων συναδέλφων.
Το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί καμία αποσυμφόρηση στις λίστες των ειδικοτήτων, εφόσον δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέες θέσεις, ούτε να διορθωθούν τα γραφειοκρατικά κωλύματα που καθυστερούν τους διορισμούς έως και 6 μήνες. Οι λίστες θα αποσυμφορηθούν και οι πολυετείς αναμονές θα μειωθούν εάν απορροφηθούν άμεσα όλοι οι νέοι ιατροί που σπαταλάνε τα χρόνια τους περιμένοντας να εργαστούν, την ώρα που οι περισσότερες κλινικές υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
Είμαστε νέοι ιατροί που επιλέξαμε να μείνουμε στη χώρα για να εργαστούμε στο ΕΣΥ, παρά τα εξαντλητικά ωράρια, τις ανεπαρκείς αμοιβές, τη δυσχερή εκπαίδευση. Έχουμε ήδη δαπανήσει πολλά έτη δουλεύοντας επισφαλώς, σε αντικείμενα άσχετα του ενδιαφέροντός μας. Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση θα δούμε προνομιούχους, ευνοούμενους και μελλοντικούς «αριστούχους» αποφοίτους της ιδιωτικής ιατρικής σχολής να παρακάμπτουν τις λίστες στις οποίες περιμένουμε για χρόνια, μέσω μιας αμφίβολης διαδικασίας «αξιολόγησης». Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας. Δε θα ανεχτούμε τον εξαναγκασμό σε μετανάστευση. Αρνούμαστε να ανταγωνιστούμε τους συναδέλφους μας και να συναινέσουμε στον εξευτελισμό των πτυχίων μας.
Απαιτούμε την ΑΜΕΣΗ απόσυρση της απόφασης
Άνοιγμα όλων των θέσεων των ειδικευομένων ιατρών ΤΩΡΑ
Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και εκπαίδευσης.
Ειδικευόμενοι/ες και Ιατροί σε αναμονή”.

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/