25 Μαΐου 2024

Ανδρουλάκης: «Το δήθεν οικονομικό θαύμα βασίζεται σε σαθρά θεμέλια»

 

«Το δήθεν οικονομικό θαύμα της κυβέρνησης βασίζεται σε σαθρά θεμέλια καθώς το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός των τροφίμων που θεριεύει, ο οποίος τον Μάρτιο ήταν υπερτετραλάσιος και τον Απρίλιο υπερτριπλάσιος του Ευρωπαϊκού μέσου όρου», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην ομιλία του, στο συνέδριο του Economist.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέφερε πώς η καθημερινότητα δυσκολεύει η αύξηση των ανελαστικών δαπανών ενώ το ιδιωτικό χρέος γιγαντώνεται, όπως «το γνωρίζετε όλοι εσείς πολύ καλά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τον ουσιαστικό αποκλεισμό που βιώνεται από πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό». 

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κρύβει τα προβλήματα πίσω από την συγκυρία του πακτωλού των ευρωπαϊκών πόρων ωστόσο δεν εκμεταλλεύτηκε με σοβαρό και επωφελή για την οικονομία και την κοινωνία τη δημοσιονομική ευελιξία στην Ευρώπη λόγω πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, ούτε και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αντί να αλλάξει το παραγωγικό μας πρότυπο, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδήγησε απλώς σε μία βραχυπρόθεσμη εκτίναξη του ελατηρίου της οικονομίας έπειτα από τη βαθιά ύφεση του 2020», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης.

Υποστήριξε ότι «το δήθεν οικονομικό θαύμα αποδεικνύεται ότι είναι μία εικονική πραγματικότητα. Το πρώτο καμπανάκι χτύπησε η ΕΛΣΤΑΤ, με την προσγείωση της ανάπτυξης στο 2% του ΑΕΠ από 2,4% που προβλέπατε. Οι επενδύσεις μάλιστα αυξήθηκαν μόνο 7%, ενώ σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, το οικονομικό επιτελείο προέβλεπε αύξηση 15,5%. Το δεύτερο ηχηρό καμπανάκι ήρθε από τη Moody’s και τη JP Morgan, που δεν αναβάθμισαν την ελληνική οικονομία και το Χρηματιστήριο κι έτσι οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας γίνονται πλέον ορατές».
Περιέγραψε αναλυτικά ως δυσμενή τα μακροπρόθεσμα δημοσιονομικά στοιχεία κάνοντας ειδικότερη αναφορά στις επενδύσεις.«Το πιο εξοργιστικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα ρεκόρ στις ξένες άμεσες επενδύσεις. Η αλήθεια είναι ότι το 2023 ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με το 2022.Τα μεγέθη δείχνουν ότι οι επενδύσεις των ξένων στη χώρα μας επέστρεψαν στα επίπεδα του 2019.

‘Ανω του 45% των ξένων επενδύσεων ήταν real estate λόγω της Golden visa, που έχει ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό την ελληνική περιουσία για να θησαυρίζουν τα ξένα funds! », επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης και τόνισε πώς «επί ημερών της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη, η διεθνής ανταγωνιστικότητα της χώρας παρουσιάζει επιδείνωση! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Institute for Management Development (IMD), η Ελλάδα υποχώρησε στην 49η θέση μεταξύ 64 χωρών, από την 47η που είχε καταταγεί στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση».