13 Μαΐου 2024

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται ως «αιχμάλωτος» του Ερντογάν; Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, σε συνθήκες “αιχμαλωσίας”του πρώτου από τον δεύτερο!
Οι υποστηρικτές του κ. Μητσοτάκη και της ακραίας υποχωρητικής πολιτικής του, θα “στραβωμουτσουνιάσουν” διαβάζοντας αυτές τις γραμμές αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει όσο καλός και αν είναι ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος του πρωθυπουργού.

Ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει – κυριολεκτικά – στη συνάντηση με τον Ερντογάν, έχοντας καταπιεί ένα σωρό προσβολές μετά την τελευταία επαφή που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα. Η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί είναι η τελευταία πρόκληση της Άγκυρας που μετά τη διακήρυξη των Αθηνών αντιμετωπίζει την ελληνική κυβέρνηση με περιφρόνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης σπεύδει στη συνάντηση με τον Ερντογάν που μετρά ακόμη τα κέρδη του από το ταξίδι στην Αθήνα.

Ο κ. Ερντογάν πήρε ότι ήθελε για την αεροπορία του από τους Αμερικανούς και το πήρε με υπογραφή Μητσοτάκη. Το 2030 η Τουρκία θα διαθέτει ένα σχετικά ομοιογενή στόλο 270 σύγχρονων F-16. Η Ελλάδα από την άλλη θα έχει 30 Rafale και ένα στόλο F-16 από τα οποία μόνο τα 83 θα είναι εκσυχρονισμένα. Σύνολο σύγχρονων αεροσκαφών περίπου 160.

Ο Ερντογάν έκλεψε τον ηγετικό ρόλο που ανήκε στην Ελλάδα στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας αλλά και στη Μέση Ανατολή. Όσοι επιμένουν στο σαθρό επιχείρημα της “μικρής” Ελλάδας και της πολύ σημαντικής Τουρκίας, είναι συμπτωματικά οι ίδιοι που καίγονται για να τα βρουν με τους Τούρκους.

Ο Ερντογάν επιδιώκει να πάρει ότι θέλει στο Αιγαίο “πατώντας” στις άθλιες συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με Ιταλία και Αίγυπτο.

Έχει πάρει ήδη την αλιεία στο Αιγαίο με τις τουρκικές τράτες να ψαρεύουν όπου θέλουν ανενόχλητες.

Απειλεί να πάρει σημαντικό κομμάτι τουρισμού. Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος την τουριστική καμπάνια “Turkaegean” στα μέσα κοινωνικής διεκυτωσης. Δεν είναι καθόλου αθώα.

Ας μη μιλήσουμε για την πρωτόγνωρη τουρκική οικονομική -και όχι μόνο- διείσδυση στην Ελλάδα…

Δεν πήρε τίποτα η Ελλάδα; Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσερων που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού μας πληροφορεί για τα… κέρδη. Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε:

1. “Εκμηδενίστηκαν οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου”

Ο Ερντογάν δεν είναι ηλίθιος. Έδωσε κάτι το οποίο δεν τον πονάει καθόλου για να πάρει τα F-16 και ίσως και τα F-35. Μήπως να μας έλεγε το κυβερνητικό ρεπορτάζ ποια είναι η κατάσταση των παραβιάσεων στο θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου;

2. “Αυξήθηκαν οι Τούρκοι τουρίστες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έσπευσε να καλοσωρίσει Τούρκους τουρίστες που αποβιβάστηκαν στη Μυτιλήνη!!! Αναγνωρίζοντας ότι κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για τις αγορές των νησιών μας, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε τη θλίψη που προκαλεί η εικόνα ενός Έλληνα πρωθυπουργού που υποδέχεται τους Τούρκους λες και πρόκειται να λύσουν το οικονομικό πρόβλημα της Μυτιλήνης και των άλλων νησιών.

Αν έχουμε φτάσει στο σημείο να περιμένουμε σωτηρία από τον τουρκικό τουρισμό τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από τραγικά.

3. “Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές”.

Η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια και γνωρίζει πολύ καλά ότι οι Τούρκοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης εναντίον της Ελλάδος. Αν πιστεύουν οτιδήποτε άλλο είναι τουλάχιστον αφελής, αλλά αυτό δεν αποτελεί ελαφρυντικό.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές έχουν την περίεργη άποψη που λέει ότι “οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, το σημαντικό είναι αυτές να μην οδηγούν σε κρίσεις”.

Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την Τουρκία. Υπάρχουν πολύχρονες, καλά σχεδιασμένες, επίμονες και παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας κατά της Ελλάδος. Συνεπώς το να λέμε ότι αυτές οι διεκδικήσεις καλό είναι να μην μας οδηγήσουν σε κρίσεις, είναι ουτοπικό. Θα υπάρξουν κρίσεις που η Τουρκία θα επιδιώξει και καλό είναι να προετοιμαστούμε στρατιωτικά γι΄αυτές.

Ο αχταρμάς της εξωτερικής πολιτικής που ασκεί προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης είναι πλέον επικίνδυνος για τα εθνικά συμφέροντα. Πριν από μερικούς μήνες “κυβερνητικοί ιεροκήρυκες” από τηλεοπτικά παράθυρα μας έλεγαν πόσο σημαντικό ήταν το μήνυμα αποτροπής που πρέπει να εκπέμπουμε εναντίον της Τουρκίας.

Τα ίδια πρόσωπα από τα ίδια τηλεοπτικά παράθυρα μας βεβαιώνουν τώρα ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για την τουρκική επιθετικότητα, ότι όλα όσα λέει και κάνει ο Ερντογάν οφείλονται πάντα στα εσωτερικά του προβλήματα και όχι στα σχέδια του για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και δεν υπάρχει πια σε καμία ανάλυση – άποψη η λέξη αποτροπή.

Υποτίθεται ότι πληρώσαμε πολλά δισεκατομμύρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια για αυτή την αποτροπή. Παρά τις αποσπασματικές εξοπλιστικές αγορές πια, τις οποίες υπερηφανεύεται ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια και ειδικά μετά από τη Διακήρυξη των Αθηνών κάνει ότι μπορεί για να μας πείσει ότι δεν θέλει να εκπέμψει πειστικό μήνυμα αποτροπής έναντι στο τουρκικό κίνδυνο.

Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται σαν να είναι αιχμάλωτος του Ερντογάν. Ίσως να είναι και αιχμάλωτος των ισχυρών δυτικών του φίλων σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτό μόνο ο ίδιος το γνωρίζει, όπως και τους λόγους της αιχμαλωσίας του.

Ο χρόνος  όμως τελειώνει. Η συνάντηση με τον Ερντογάν στην Άγκυρα είναι ένα ακόμη βήμα προς την ανακοίνωση μίας συμφωνίας που φαίνεται να ετοιμάζει ο κ. Μητσοτάκης καθ ‘ υπόδειξη των “συμμάχων” μας προκειμένου «να τα βρούμε» με την Τουρκία.

Τα πολιτικά κουτσομπολιά λένε ότι ο κ. Μητσοτάκης φαντασιώνονται τον εαυτό του ως νέο Ελευθέριο Βενιζέλο. Δεν ξέρουμε τις επιδόσεις του στο μάθημα ιστορίας στο Κολλέγιο Αθηνών, καλό όμως είναι να ρίξει ξανά μια ματιά  για να διαπιστώσει ότι ακόμη και πολιτικοί με το μέγεθος του Ελευθέριου Βενιζέλου έκαναν τραγικά λάθη.

Εδώ που έχει οδηγήσει την κατάσταση ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει και πολλά χρονικά περιθώρια για να διορθώσει τα δικά του λάθη που είναι πολλά,μεγάλα και επικίνδυνα πλέον για τη χώρα. Οφείλει όμως, αν πραγματικά σέβεται τους πολίτες και τη χώρα  που κυβερνά, να το κάνει άμεσα…

Προφανώς και θα επανέλθουμε…

ΥΓ .Δυστυχώς και το εννοούμε όσα χρόνια υποστηρίζουμε για την καταστροφική εξωτερική πολιτική Μητοτάκη επιβεβαίωνονται, «Γελάνε και τα τσιμέντα» με τον τρόπο που πολύ πιο αδύναμες χώρες των Βαλκανίων μας αντιμετωπίζουν.

ΠΗΓΗ https://www.militaire.gr/