11 Μαΐου 2024

Όταν η υποχώρηση βαφτίζεται «ψύχραιμη στάση»

 

Με πρωθυπουργούς επιπέδου Μητσοτάκη και των προκατόχων του, η χώρα θα υποστεί αβαρίες ακόμα κι αν συγκρουστεί με το Λιχτενστάιν

Του Παναγιώτη Λιάκου

Ο Ράμα φυλακίζει με προσχηματικές κατηγορίες τον Έλληνα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη. Η κυβέρνηση των «αρίστων» του Μητσοτάκη δεν στάθηκε ικανή ούτε καν να τρίξει τα δόντια σε μια χώρα όπως η Αλβανία, που ζει από το συνάλλαγμα που στέλνουν στις οικογένειές τους οι Αλβανοί εργαζόμενοι στην Ελλάδα. 

Η χώρα του Ράμα δεν έχει πολεμική αεροπορία και το σύνολο των ενόπλων δυνάμεών της δεν μπορεί να συγκριθεί στα σοβαρά με τις αντίστοιχες ελληνικές. Κι όμως, η ανικανότητα της ανεκδιήγητης ελληνόφωνης πολιτικής «ελίτ», η φοβικότητα, αλλά και η αδιαφορία της για έννοιες, όπως η εθνική επιβίωση και η αξιοπρέπεια, μας έχουν φτάσει τόσο χαμηλά στου κακού τη σκάλα, ώστε να μας γλεντάει ο παραζαλισμένος από τα διάφορα αφιόνια Έντι Ράμα. Θα έρθει κιόλας εδώ να κάνει προεκλογική φιέστα για τις εκλογές που θα γίνουν στη χώρα του σ’ έναν χρόνο! Και διάλεξε ημέρα για να έρθει – ακριβώς στη συμπλήρωση έτους από τη φυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη. Κι επειδή ο Μητσοτάκης δεν είναι ικανός ούτε έναν Έλληνα να βγάλει από τα κάτεργα, του δίνει μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, μπας και πείσει κάναν ξέμπαρκο εθνικίζοντα να ψηφίσει νουδού στις εκλογές.

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, μας γλεντάνε τώρα και οι Σκοπιανοί. Στις εκλογές ψήφισαν κάποια τσίρκουλα που δηλώνουν εθνικιστές (άλλο τούτο πάλι – να είσαι εθνικιστής έθνους που δεν υπάρχει) και νέτοι σκέτοι «Μακεδόνες», που είναι πολίτες μιας χώρας την οποία αποκαλούν νέτη σκέτη «Μακεδονία». Και θα φτάσει στο σημείο ο Μητσοτάκης και ο εθνικιστικοφανής θίασός του να καταγγέλλουν τους Σκοπιανούς επειδή δεν θα εφαρμόζουν την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία τάχατες η κυβέρνηση του Κούλεως θα… επαναδιαπραγματευόταν!

Η κατάστασις είναι απλή και απελπιστική: με πρωθυπουργούς επιπέδου Μητσοτάκη αλλά και των προκατόχων του, η χώρα θα υποστεί αβαρίες ακόμα κι αν συγκρουστεί με το Λιχτενστάιν. Ακόμα και πυρηνικά να αποκτήσουμε (που δεν πρόκειται), θα κάνουμε διαρκώς πίσω και θα το αποκαλούμε «ψύχραιμη στάση».