15 Μαΐου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε στη Βουλή ως προτάσεις νόμου τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

 

Πρωτοβουλία κατάθεσης με τη μορφή προτάσεων νόμου των τριών μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία, ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Σωκράτη Φάμελλο να επικρίνει την κυβέρνηση ότι παραμένει εγκλωβισμένη στις αντίθετες φωνές που υπάρχουν εντός της ΝΔ. 


«Οι κυβερνήσεις του κυρίου Μητσοτάκη αρνούνται συστηματικά εδώ και 5 χρόνια την  προώθηση και εμβάθυνση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 Μιας συμφωνίας που υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, αλλά και την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα  στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για να προσθέσει πως ο πρωθυπουργός αντί να προωθεί τη Συμφωνία «προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο.  Τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας. 

Ο Σωκράτης Φάμελλος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με υπουργό Εξωτερικών τον Νίκο Κοτζιά, δεν υπολόγισε το «πολιτικό κόστος», προτάσσοντας το συμφέρον της πατρίδας. «Προώθησε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τότε ο κ. Μητσοτάκης, επιλέγοντας να ταυτιστεί με εθνικιστικές και ακροδεξιές φωνές, χαρακτήριζε αρνητική. Και τώρα καλεί τη γείτονα χώρα να την εφαρμόσει, μετά την απαράδεκτη επιλογή της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας. Για λόγους ευθύνης απέναντι στην ιστορία και το διεθνές δίκαιο. Για λόγους ευθύνης απέναντι στην πατρίδα μας. Για να αποτρέψουμε μία κρίση αστάθειας και αβεβαιότητας στα Βαλκάνια», είπε.