16 Μαΐου 2024

Σκάνδαλο υποκλοπών / Πρόκληση από ΕΥΠ - Δεν απάντησε στην ΑΔΑΕ γιατί παρακολουθούσε τον Ανδρουλάκη Η ΕΥΠ δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και επιμένει να κρατάει στο σκοτάδι τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Η ΕΥΠ επιμένει να αγνοεί το Συμβούλιο της Επικρατείας και την ΑΔΑΕ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απάντησή της προς την Αρχή δεν αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους είχε θέσει υπό παρακολούθηση τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, παρά τη σαφέστατη απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Μητσοτάκη που απαγορεύει την ενημέρωση όσων παρακολουθούνται.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) έλαβε τα τελευταία εικοσιτετράωρα την απάντηση της ΕΥΠ επί του αιτήματος για ενημέρωση αναφορικά με την υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη.

Κατά το ρεπορτάζ η επιστολή της διοίκησης της ΕΥΠ στάλθηκε στην ΑΔΑΕ ήδη από την περασμένη Παρασκευή ωστόσο κατά την εξέταση της από την ανεξάρτητη Αρχή αποκαλύφθηκε ότι «η ΕΥΠ δεν παρείχε διευκρινίσεις σχετικά με τον λόγο παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ», επαναλαμβάνοντας απλώς ότι ήταν λόγοι εθνικής ασφάλειας.  


Οι απαντητικές επιστολές ήρθαν σε συνέχεια ερωτήματος που απηύθυνε η ΑΔΑΕ στη διοίκηση της ΕΥΠ και τον εποπτεύοντα εισαγγελέα, ζητώντας να ενημερωθεί για το περιεχόμενο του «φακέλου Ανδρουλάκη» κατ΄εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών είχε αποκαλύψει ότι η καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έγινε με εντολή του Παναγιώτη Κοντολέοντα, την ίδια μάλιστα μέρα που ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Πρόκειται για τις 29 Ιουλίου, ημέρα που οι δικηγόροι του Νίκου Ανδρουλάκη προσκόμισαν στην ΑΔΑΕ τη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο Χρήστος Ράμμος ανέφερε επίσης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής πως αγνοείται το έγχαρτο υλικό με όλες τις σημειώσεις για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη.

Τότε, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είχε καταγγείλει την άρνηση την άρνηση συνεργασίας από την ΕΥΠ και το σημερινό διοικητή της Υπηρεσίας Θεμιστοκλή Δεμίρη. Ανέφερε ότι ζήτησε το φάκελο, αλλά δεν του τον έδωσαν, ενώ δεν του απάντησαν αν έχει καταστραφεί ή όχι, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να μην γνωρίζει τι έχει συμβεί με τον φάκελο του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ