28 Μαΐου 2024

Διεφθαρμένο κράτος εν κράτει η ΑΑΔΕ

 

Γράφει ο Κώστας Βαξεβάνης

Συμπληρώνεται κοντά ένας χρόνος έρευνας του Documento για τα φαινόμενα και τα κυκλώματα διαφθοράς στους κόλπους των ελεγκτικών φορολογικών μηχανισμών. Αν και τα συμπεράσματα της έρευνας όλο αυτό το διάστημα παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες (ποιος δεν ξέρει το μέγεθος της διαφθοράς στις εφορίες;), τα στοιχεία που έχουμε φέρει στο φως της δημοσιότητας είναι συγκλονιστικά. Η εξάρθρωση του κυκλώματος των εφοριακών που δρούσε στη Χαλκίδα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από την κυβέρνηση και τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας για κάθαρση, δηλώνει ακριβώς το αντίθετο.

Το κύκλωμα δεν εξαρθρώθηκε επειδή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ο διοικητής της ΑΑΔΕ αποφάσισαν να πάρουν μέτρα, αλλά επειδή ένας ταλαιπωρημένος επιχειρηματίας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε γνώση των δημοσιευμάτων του Documento, αποφάσισε να καταγγείλει τον εκβιασμό που δεχόταν από εφοριακούς όχι στην ΑΑΔΕ, αλλά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας. Τα στοιχεία που έχουμε δημοσιεύσει μαζί με αυτά που δημοσιεύουμε σήμερα δείχνουν ότι η ΑΑΔΕ αποτελεί ένα διεφθαρμένο δίκτυο χωρίς διαφάνεια και έλεγχο υπό την πλήρη εξουσία του Γ. Πιτσιλή. Είναι ένα διεφθαρμένο κράτος εν κράτει.

Ας συνοψίσουμε λοιπόν:

Η ΑΑΔΕ δημιουργήθηκε ως ανεξάρτητη αρχή και μετατράπηκε σε ανεξέλεγκτη αρχή. Αυτήν τη στιγμή διαθέτει εξουσίες που δεν ελέγχονται και έχουν δοθεί από τον διοικητή της Γ. Πιτσιλή στον εαυτό του, με την ανοχή της κυβέρνησης.
Ολο το σύστημα των προσώπων του φορολογικού μηχανισμού έχει στηθεί με επιλογή του διοικητή, ο οποίος με απόφαση που υπέγραψε στις 28 Σεπτεμβρίου 2021 δίνει στον εαυτό του το δικαίωμα να προβαίνει σε οποιαδήποτε τοποθέτηση και προαγωγή στελεχών στις εφορίες και σε όλες τις κρίσιμες θέσεις. Ως εκ τούτου, οι διεφθαρμένοι έχουν επιλεγεί από τον ίδιο.
Με άλλες αποφάσεις του ο Γ. Πιτσιλής δίνει εντολή σε φορολογικά όργανα να παραβλέψουν όσα προβλέπει ο νόμος και να εφαρμόσουν όσα αναφέρει ο ίδιος. Καταργεί δηλαδή και τη Βουλή των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εγκύκλιος στις 9 Μαΐου 2024 με την οποία καταργεί όσα προβλέπει ο ν. 2859/2000 για την απαλλαγή ΦΠΑ σε κατοίκους τρίτων χωρών.
Ο Πιτσιλής, χρησιμοποιώντας το ανεξέλεγκτο που έχει καθιερωθεί με την ανοχή της κυβέρνησης, προκηρύσσει φωτογραφικούς διαγωνισμούς για ενοικίαση κτιρίων της ΑΑΔΕ. Στους «διαγωνισμούς» περιγράφονται με ακρίβεια τετραγωνικού τα μοναδικά κτίρια που τελικώς νοικιάζει η αρχή. Μέρος των κονδυλίων που χρησιμοποιούνται είναι ευρωπαϊκά. Πρόκειται για ποσά δεκάδων εκατομμυρίων.
Ο Γ. Πιτσιλής γνωρίζει πολύ καλά τη λειτουργία του διεφθαρμένου δικτύου των εφοριακών. Εκατοντάδες καταγγελίες που περιγράφουν το modus operandi των εγκληματικών ομάδων των εφοριακών φτάνουν στο τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου της ΑΑΔΕ. Εκεί μεθοδεύεται η συγκάλυψη, αφού αντί οι καταγγελίες να σταλούν στην εισαγγελία για να ξεκινήσει έρευνα με όλα τα μέσα, όπως έγινε στην περίπτωση της Χαλκίδας με ευθύνη της αστυνομίας, προωθούνται για «πειθαρχικό έλεγχο» και τελικώς αρχειοθετούνται. Ο Γ. Πιτσιλής διόρισε ως νούμερο δύο της ΑΑΔΕ στέλεχος για το οποίο υπάρχει αδιαμφισβήτητη εισαγγελική γνωμοδότηση περί της σχέσης του με τη διαφθορά. Γιατί τον επέλεξε; Δεν μπορεί να πει ότι δεν γνώριζε. Οπότε το έκανε ενώ γνώριζε ή επειδή τον γνώριζε.
Το κύκλωμα, αδιαμφισβήτητα εν γνώσει της διοίκησης της ΑΑΔΕ, στήνει φορολογικούς ελέγχους με ανώνυμες επιστολές και εκβιάζει επιχειρηματίες και φορολογούμενους. Πολλοί από τους ελέγχους αυτούς δεν πληρούν τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος και έτσι η εντολή ελέγχων δίνεται από συγκεκριμένα πρόσωπα που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά. Η υπόθεση της Χαλκίδας είναι απλώς αυτή που βγήκε στην επιφάνεια.
Το κύκλωμα όμως δρα και προστατευτικά απέναντι σε παρανόμους. Ρίχνει στο καλάθι των αχρήστων καταγγελίες για λαθρεμπορία καυσίμων και ποτών και για διακίνηση μαύρου χρήματος, παρότι είναι στοιχειοθετημένες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αποκαλύπτει σήμερα το Documento. Η καταγγελία για λαθρέμπορο ποτών πήγε στην ΑΑΔΕ, με λεπτομέρειες που αφορούσαν ακόμη και τις εταιρείες που έστησε μέσα σε μερικές μέρες για να κινηθεί το χρήμα. Μια απλή αναζήτηση των ΑΦΜ που καταγράφονται στην καταγγελία (αυτό κάναμε στο Documento) θα οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εταιρείες-φαντάσματα. Η υπόθεση πήγε στον εισαγγελέα αλλά όχι από την ΑΑΔΕ. Η ίδια η ΑΑΔΕ ξεκίνησε έλεγχο στο Documento με μια ανώνυμη αβάσιμη επιστολή, αλλά δεν το έκανε για τον λαθρέμπορο με στοιχεία.
Η μετατροπή της ΑΑΔΕ σε παραθεσμικό μηχανισμό με τους εκβιασμούς σε πρώτο πλάνο δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν το επέτρεπε η κυβέρνηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτρέπει να αποσπάται ένα μέρος των θεσμικών λειτουργιών που ανήκουν στο κοινοβούλιο και να δίνεται στον Γ. Πιτσιλή, δηλαδή να μπαίνει σε καθεστώς αδιαφάνειας, γιατί προφανώς είναι κάτι που θέλει. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κάνει πολιτική επίθεση στις ανεξάρτητες αρχές, φτάνοντας σε σημείο προσωπικών επιθέσεων και δολοφονίας χαρακτήρα για τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστο Ράμμο, ο οποίος έκανε το συνταγματικό του καθήκον στην υπόθεση των υποκλοπών. Δεν ακουμπά ωστόσο τον Γ. Πιτσιλή. Προφανώς υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία στους στόχους και στις μεθοδεύσεις.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/