Τρεις εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές και η ΝΔ για άλλη μία φορά αντιμετωπίζει κρίσιμα εθνικά ζητήματα βάζοντας μπροστά το κομματικό της συμφέρον. Οι προκλητικές δηλώσεις της νεοεκλεγείσας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποιούνται από την ακροδεξιά πτέρυγα της γαλάζιας παράταξης ως ευκαιρία για να συσπειρώσουν δεξιούς ψηφοφόρους.
Αυτοί που πρωτοστατούν στις «νέες μακεδονομαχίες» είναι οι… συνήθεις ύποπτοι Μάκης Βορίδης, Αδωνης Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης. Αντί η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή να ζητήσει την αυστηρή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, τα «παιδιά του Καρατζαφέρη» άρχισαν να επιτίθενται στον Τσίπρα, τον Κοτζιά και στην ιστορική συμφωνία.
«Ελαττωματική συμφωνία»
Την αρχή έκανε ο «αναβαθμισμένος» Μ. Βορίδης, ο οποίος προτού το Μαξίμου βγάλει ενιαία γραμμή είπε σε συνέντευξή του (14/5): «Δεν κυρώνουμε τα μνημόνια γιατί έχουμε κάνει πρόβλεψη αυτής της εξέλιξης, δηλαδή ότι αυτή η συμφωνία έχει ελαττώματα στην κατασκευή της».
Oπως είναι γνωστό, από το 2019 που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης η συζήτηση για την ψήφιση των μνημονίων συνεργασίας είχε γίνει αρκετές φορές παρασκηνιακά, όμως η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ αντιδρούσε ορίζοντάς την ως κόκκινη γραμμή. Εκφραστής της διαφωνίας ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί σε μια σειρά από στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού (ελληνοτουρκικά, φορολογία μικρομεσαίων, μεταναστευτικό).
Πέρα από τον υπουργό Επικρατείας Μ. Βορίδη τη γραμμή της αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών ακολούθησε και ο Aδ. Γεωργιάδης: «Εφόσον καταπατήσουν τη συμφωνία, η καταγγελία της θα είναι μονόδρομος». Τη θέση αυτή υποστήριξαν με δηλώσεις τους και η υφυπουργός Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιώργος Μουρούτης.
«Μακάρι να μην υπήρχε»
Eνα βήμα παραπέρα πήγε ο Θ. Πλεύρης, ο οποίος, αφού ανέφερε: «Μακάρι αύριο το πρωί να ξυπνούσαμε και να μην υπήρχε η συμφωνία, να μην είχε υπογραφεί ποτέ», πρόσθεσε: «Οταν λέει η πρόεδρος των Σκοπίων ότι είναι Μακεδόνισσα, αυτό της το έχει παραχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών που ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ».
Τι κι αν η Ντόρα Μπακογιάννη επισημαίνει ότι τα μνημόνια συνεργασίας θα έπρεπε να είχαν κυρωθεί νωρίτερα και ο Γιώργος Γεραπετρίτης ότι «η κύρωση των μνημονίων θα έρθει όταν η ελληνική πολιτεία αξιολογήσει ότι θα υπάρξει πιστή εφαρμογή της συμφωνίας», η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος συνεχίζει να αμφισβητεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης για άλλη μία φορά, ενώ φιλοτεχνεί την εικόνα ενός υπεύθυνου, μετριοπαθούς και θεσμικού πολιτικού, βάζει στο αμόνι της προεκλογικής αντιπαράθεσης ευαίσθητα εθνικά ζητήματα.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/