22 Μαΐου 2024

Τέμπη / Η έκθεση που «μπάζωσε» την αξιοπιστία Μητσοτάκη - Αποσιωπήθηκε από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ Η έκθεση τα Τέμπη αποκαλύπτει και τεκμηριώνει όλα όσα ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε σπεύσει να χαρακτηρίσει «θεωρίες συνωμοσίας» και «fake news».
Στις 21 Μαρτίου 2023, μόλις 24 ημέρες μετά το φρικτό δυστύχημα των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδινε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο Σταύρο Θεοδωράκη. Εκεί ο πρωθυπουργός ανέλαβε να «καθαρίσει» όσα ακούγονταν για φορτίο με εύφλεκτες ουσίες το οποίο είχε παίξει ρόλο στην έκρηξη και μεταφερόταν παράνομα από την εμπορική αμαξοστοιχία.

 «Γνωρίζουμε -είχε πει- ακριβώς τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Η σύγκρουση ήταν τόσο βίαιη και τόσο σφοδρή, που προκάλεσε, αυτό μας λένε οι ειδικοί, μια πρώτη ανάφλεξη και προφανώς στη συνέχεια υπήρχαν εύφλεκτα υλικά -λάδια-, τα οποία πήρανε φωτιά όταν έγινε η σύγκρουση. Άρα -σε αυτό θέλω να απαντήσω κατηγορηματικά γιατί, ξέρετε, όχι μόνο στη χώρα μας, πια παντού ευδοκιμούν οι θεωρίες συνωμοσίας- δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία».

Εναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2024, είχε ήδη ανακύψει το θέμα του «μπαζώματος», δηλαδή της άμεσης χωματουργικής παρέμβασης στον χώρο, που έγινε αιτία να απομακρυνθούν στοιχεία σχετικά με το δυστύχημα. Για το θέμα αυτό είχε ασκηθεί ήδη δίωξη στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό, ο οποίος έδειχνε διατεθειμένος να φορτώσει την ευθύνη για την παρέμβαση στον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο - δηλαδή στον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη. Και πάλι ο πρωθυπουργός βγήκε, στον ΣΚΑΪ αυτή τη φορά, να πάρει πάνω του την υπόθεση: «Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; (...) Τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν αγνοούμενοι στα συντρίμμια. Αυτό που έγινε ήταν μόνο η σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Να βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για μπάζωμα και τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι…».


12 έως 15 τόνοι παράνομο εύφλεκτο φορτίο
Κι όμως. Την περασμένη Πέμπτη παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Λάρισας το πόρισμα που συντάχθηκε από τον ειδικό πραγματογνώμονα Βασίλη Κοκοτσάκη κατά παραγγελία των συγγενών των θυμάτων. Και το πόρισμα αυτό τινάζει στον αέρα έναν προς έναν τους κατηγορηματικούς ισχυρισμούς του Κ. Μητσοτάκη για θεωρίες συνωμοσίας και fake news. Στις 75 σελίδες του το πόρισμα του Β. Κοκοτσάκη παραθέτει με συνεκτικό και τεκμηριωμένο τρόπο τις ασφαλείς ενδείξεις για όλα αυτά που ο Κ. Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει ανυπόστατα. Η ύπαρξη πτητικής εύφλεκτης ύλης έχει ανιχνευτεί σε δείγματα από τον τόπο του δυστυχήματος που αναλύθηκαν από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν με έναν μήνα καθυστέρηση, δηλαδή δέκα μέρες αφότου ο Κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωνε ότι όλα είχαν ελεγχθεί και δεν είχε βρεθεί τίποτα τέτοιο. Η ύπαρξη τέτοιων ουσιών τεκμαίρεται και από τα χημικά εγκαύματα που υπέστησαν τέσσερις πυροσβέστες των συνεργείων διάσωσης και τα οποία δεν μπορούν να αποδοθούν σε άλλο αίτιο.


Αναλύοντας τα δεδομένα του δυστυχήματος, ο πραγματογνώμονας συμπεραίνει ότι ούτε τα λάδια των μετασχηματιστών ούτε οι συσκευές του κυλικείου της εμπορικής αμαξοστοιχίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιου είδους έκρηξη. Από τη μελέτη των ιατροδικαστικών εκθέσεων προκύπτει ότι 31 από τους 57 νεκρούς του δυστυχήματος είτε απανθρακώθηκαν ολοσχερώς είτε υπέκυψαν σε καθολικά εγκαύματα. Από την τεχνική ανάλυση των ευρημάτων και του οπτικού υλικού ο συντάκτης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ποσότητα εύφλεκτης ύλης από την οποία προκλήθηκε η έκρηξη πρέπει να ήταν 12 με 15 τόνοι.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιο φορτίο εύφλεκτης ύλης φορτώθηκε παράνομα στην εμπορική αμαξοστοιχία χωρίς να περιλαμβάνεται στις κανονικές καταστάσεις. Θα ήταν εύκολο να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτό ισχύει αν η εταιρεία σεκιούριτι που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια των σταθμών δεν είχε σβήσει το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας διότι επί δεκαπέντε μέρες μετά το δυστύχημα -πέντε μέρες πριν ο Κ. Μητσοτάκης μιλήσει για θεωρίες συνωμοσίας- καμία Αρχή δεν τις είχε ζητήσει. Ο πραγματογνώμονας πάντως, μελετώντας υλικό από άλλες κάμερες που βρέθηκε στη διάθεση των καναλιών Star και ΕΡΤ, διαπιστώνει με κάποιες επιφυλάξεις ότι σε μία πλατφόρμα της εμπορικής αμαξοστοιχίας φαίνεται να υπήρχε και ένα επιπλέον κοντέινερ εκτός από το επισήμως καταγεγραμμένο.

«Άγνωστα άτομα συλλέγουν αντικείμενα»
Οσο για το περίφημο μπάζωμα, το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να δικαιολογήσει, και οργισμένα μάλιστα, τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι αποκαλυπτικά: «Από το πρωί της 1ης Μαρτίου 2023 στον χώρο καταφθάνουν χωματουργικά μηχανήματα τα οποία αρχίζουν εργασίες σε τέτοια σημεία που δεν βοηθούν το διασωστικό έργο (…) Στο μεταξύ, άγνωστα άτομα και προφανώς χωρίς έγκριση ή άδεια, μεταξύ αυτών και κάποιοι που φορούσαν γιλέκα με διακριτικά Hellenic Train, επιλέγουν και συλλέγουν συγκεκριμένα αντικείμενα από όλους τους χώρους που έχουν διασκορπιστεί συντρίμμια». Και κυρίως: «Η αλλοίωση του χώρου με καταρχήν ξεμπάζωμα, μεταφορά των μπάζων σε άγνωστες (τότε) κατευθύνσεις, η συλλογή και απομάκρυνση πειστηρίων, η απομάκρυνση των πειστηρίων των συρμών ολοκληρώθηκαν σε έξι μέρες και χωρίς την έγκριση του οποιουδήποτε, χωρίς πρωτόκολλο, χωρίς την καταγραφή ή περιγραφή από οποιονδήποτε και κυρίως χωρίς την ουσιαστική αυτοψία της καθ’ ύλην αρμόδιας για τη διαλεύκανση των αιτίων της έκρηξης φωτιάς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πραγματογνωμόνων, εκπροσώπων δικαστικής Αρχής κ.λπ.».

Η έκθεση αυτή, εφόσον φυσικά υιοθετηθεί από την ανάκριση και τη Δικαιοσύνη, δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια συγκάλυψης και πλήττει καίρια την αξιοπιστία του Κ. Μητσοτάκη. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που να αναρωτιέται κανείς τι από τα δύο έχει συμβεί. Κάποιοι εργαλειοποίησαν τον πρωθυπουργό και ανενδοίαστα τον έκαναν εν αγνοία του όργανο συγκάλυψης; Ή ο πρωθυπουργός της χώρας έλεγε συνειδητά ψέματα για το σοβαρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα; Ό,τι από τα δύο και να ισχύει, οι πολιτικές συνέπειες που θα επιφέρει στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι ισχυρότατες. Ίσως γι’ αυτό η έκθεση αποσιωπήθηκε πλήρως από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Κάποιοι προσπαθούν να πάρουν τα μέτρα τους.

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/