8 Μαΐου 2024

Κορωνοϊός / Η AstraZeneca απέσυρε το εμβόλιο – Σάλος με σοβαρή παρενέργεια

 

Τι είναι το σύνδρομο TTS, μια σοβαρή πάθηση που αποτελεί παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορωνοϊό
ΗAstraZeneca ανακοίνωσε ότι αποσύρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό το οποίο έχει κριθεί ένοχο για την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών όπως η πρόκληση θρόμβων και συγκεκριμένα του συνδρόμου TTS, δηλαδή, θρόμβωσης με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας.


Πρόκειται για μια σοβαρή πάθηση κατά την οποία το άτομο παρουσιάζει ασυνήθιστους θρόμβους αίματος στον εγκέφαλο ή σε άλλα μέρη του σώματος ενώ συνδέεται και με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων.
Η AstraZeneca απέδωσε την απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στη μείωση της ζήτησης του εμβολίου λόγω «πλεονάσματος διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού ενώ είχε προηγηθεί την Τρίτη (7/5) η ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca παραδέχθηκε σε δικαστικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας τον Φεβρουάριο του 2024 ότι το εμβόλιο «μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS».


Ωστόσο, η Astrazeneca επέμεινε ότι η απόφαση για την απόσυρση του εμβολίου δεν συνδέεται με τη δικαστική υπόθεση ή την παραδοχή της ότι μπορεί να προκαλέσει TTS. Είπε ότι η χρονική συγκυρία ήταν καθαρή σύμπτωση.

Σε δήλωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Είμαστε απίστευτα υπερήφανοι για το ρόλο που διαδραμάτισε το Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν παγκοσμίως».

ΠΗΓΗ https://www.avgi.gr/