12 Απριλίου 2024

Ο Αλέξης Χαρίτσης καταθέτει επίκαιρη ερώτηση για τις αποκαλύψεις του Politico

 

Πολιτικούς τριγμούς προκαλούν οι αποκαλύψεις του Politico και ο Αλέξης Χαρίτσης καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, για το θέμα.
Η επίκαιρη ερώτηση που καταθέτει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς αφορά τη χορήγηση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε 10 μεγάλες εταιρείες, μετά το δημοσίευμα του Politico για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Οι αποκαλύψεις που έκανε το Politico
Στο σημερινό του δημοσίευμα το Politico αποκαλύπτει ότι είναι ήδη σε εξέλιξη έρευνες για απάτη, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια σε 10 εταιρείες στην Ελλάδα.


Τον προηγούμενο μήνα η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έφοδο στα γραφεία των Cosmote, Vodafone και Nova, όπως και σε πέντε εταιρείες πληροφορίες και δύο συμβούλων. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα.

Αυτή επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ενδέχεται να χειραγωγήθηκαν δημόσιοι διαγωνισμοί, καθώς οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν προκειμένουν να μην ανταγωνιστούν για την ίδια σύμβαση, περιορίζοντας τον αριθμό εκείνων που επωφελήθηκαν.

Κάτι που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αύξησε τις αμοιβές που μπορούσαν να χρεώσουν, στερώντας τελικά από τους Έλληνες φορολογούμενους σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.


Σε ανακοίνωσή της, η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού ανέφερε ότι εξετάζει αν υπήρξε παραβίαση της συνθήκης της ΕΕ που «απαγορεύει τις αντιανταγωνιστικές συμφωνίες και αποφάσεις ενώσεων επιχειρήσεων που εμποδίζουν, περιορίζουν ή στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, τις μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση για συνεννόηση ή μελλοντικές ανακοινώσεις τιμών σε ανταγωνιστές και την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης».

Σύμφωνα με το Politico, οι 10 υπό έρευνα εταιρείες «κέρδισαν» συμβάσεις για περισσότερα από 600 έργα στον τομέα της τεχνολογίας μεταξύ 2020 και 2023, αξίας τουλάχιστον 100.000 ευρώ το κάθε ένα. Για λίγα από αυτά τα έργα υποβλήθηκαν περισσότερες από μία προσφορές.

Η έρευνα ξεκίνησε όταν η European Dynamics, ελληνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών λογισμικού και πληροφορικής, υπέβαλε καταγγελία τον Νοέμβριο του 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή υποστήριζε ότι ένας δημόσιος διαγωνισμός ήταν μεροληπτικός υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών.

Η επιβεβαίωση από το Μαξίμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επιβεβαίωσε ότι διεξάγεται έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, έπειτα από καταγγελία, όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα του Politico κατά τη διάρκεια του briefing.

«Πάρα πολύ σωστά, λοιπόν, επειδή η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι από την αντιπολίτευση, οφείλει μία ανεξάρτητη Αρχή όταν υπάρχει μια καταγγελία να την ερευνά. Αυτό συμβαίνει και τώρα», σημείωσε.

«Οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί στους οποίους αναφέρεται η συγκεκριμένη καταγγελία, επειδή είναι από ένα ποσό και πάνω, έχουν ελεγχθεί πλήρως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Είναι δηλαδή εγκεκριμένοι και από τον αρμόδιο κλάδο της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι στη διάθεση της ανεξάρτητης Αρχής, πάντοτε είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.

ΠΗΓΗ https://www.dnews.gr/