3 Απριλίου 2024

Ε. Λιακούλη: «Η “golden visa” διευρύνει τις ανισότητες, αφελληνίζει τον τόπο μας, υπονομεύει τα νησιά μας»

 
Σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία, όπως το εκθετικά αυξανόμενο, όσο και τραγικό ζήτημα των γυναικοκτονιών, αλλά και τις καθυστερημένες κυβερνητικές αντιδράσεις για την golden visa και τον αφελληνισμό των ελληνικών περιουσιών που οδηγούν σε ‘’φούσκα’’ την αγορά κατοικιών και των ενοικίων, με θύματα τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα και τους νέους, αναφέρθηκε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, σχετικά με την ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την ‘’εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων’’.

«Είναι πλέον η ώρα η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι το θλιβερό ρεκόρ των γυναικοκτονιών που συμβαίνουν στη χώρα μας και τα χιλιάδες πλέον περιστατικά έμφυλης βίας, πρέπει να αντιμετωπίσουν μια νέα πραγματικότητα σε μια εντελώς νέα βάση. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει με την εισαγωγή του εγκλήματος της «γυναικοκτονίας» , διότι θεωρεί ότι δεν είναι ήσσονος σημασίας μια ανθρωποκτονία ενός ηλικιωμένου ή ενός παιδιού. Η «γυναικοκτονία» είναι ακριβώς η αποτύπωση της βάσης του εγκλήματος κατά των γυναικών , που πυρήνας της είναι η έμφυλη βία , το φύλο του θύματος» τόνισε η Ευαγγελία Λιακούλη.

Για τις δε κυβερνητικές διατάξεις που αφορούν τον συνεχιζόμενο αφελληνισμό της ελληνικής ακίνητης περιουσίας -μέσω της golden visa- και της συνεπακόλουθης μετατροπής της σε Airbnb, μετατρέποντας το αυτονόητο δικαίωμα της στέγασης σε ‘’προνόμιο’’ για λίγους, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε:

«Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ‘’άνοιξαν και πήραν επάνω τους’’ πρώτοι εδώ και καιρό, το τεράστιο κεφάλαιο της κοινωνικής κατοικίας, καθώς και των επιμέρους προβλημάτων που συνοδεύουν το φλέγον ζήτημα έλλειψης προσιτής στέγης για τους μη προνομιούχους Έλληνες και Ελληνίδες, τα νέα ζευγάρια και τους φοιτητές, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. Η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει πως δεν βλέπει την αύξηση των ενοικίων κατά 42% περίπου, με ένα επιπλέον 10% για τις περιοχές που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από τους φοιτητές. Οι δε σημερινές ρυθμίσεις που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση για την αύξηση του ορίου της golden visa σε 800.000 ευρώ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου και της Σαντορίνης, κινούνται ξανά στη λογική του ‘’too little, too late’’, αφού αφήνουν ‘’απ’ έξω’’ τα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων, άλλα και άλλων μικρότερων νησιών της επικράτειας, όπως και των ακριτικών νησιών, τα οποία ήδη πιέζονται οικιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν κάνουν τίποτα για την άναρχη ‘’ανάπτυξη’’ που αφορά λίγους, για μια ‘’ανάπτυξη’’ εποχιακήπου απέχει μακράν από τις επιταγές της αειφορίας, για μια ‘’ανάπτυξη’’ που εν τέλει δρα υπονομευτικά για τις τοπικές κοινωνίες. Και επιπλέον, περιμένουμε από τον επισπεύδοντα υπουργό, τον κ. Χατζηδάκη να μας απαντήσει, γιατί δεν προβαίνει σε σύντμηση της μεταβατικής περιόδου της ρύθμισης που φέρνει για την αύξηση του ορίου της golden visa, σε ένα μήνα όπως προτείνει το ΠΑΣΟΚ, και όχι  εννέα μήνες όπως προτείνει ο ίδιος.

Μήπως γιατί ο ίδιος θέλει να ακυρώσει στην ουσία την διάταξή του; Μήπως έχει η κυβέρνηση συμφωνήσει, τόσο με τους μεγαλο-κατασκευαστές, όσο και με τους παράγοντες του real estate, να μη μείνει τίποτα απούλητο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και νησιά-‘’ναυαρχίδες’’ του τουρισμού;» αναρωτήθηκε εύλογα η Ευαγγελία Λιακούλη, κλείνοντας την τοποθέτησή της.