Ο Μπελέρης ήταν ένας από τους 7 άνδρες που συνελήφθησαν στα σύνορα με την Αλβανία το 1995 και στο αυτοκίνητό τους βρέθηκε ένα… οπλοστάσιο
Μία παλιά, ίσως και ξεχασμένη ιστορία έφεραν ξανά στην επικαιρότητα οι καταγγελίες του υποψηφίου ευρωβουλευτή Νίκου Φίλη για τον Φρέντι Μπελέρη, με αφορμή το γεγονός της ανακοίνωσης από τη Νέα Δημοκρατία της υποψηφιότητας του καταδικασμένου από την αλβανική δικαιοσύνη εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας στις επικείμενες ευρωεκλογές.
Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θεωρεί ότι η «γαλάζια» υποψηφιότητα Μπελέρη έχρι «πατριωτικό» και «δεξιόστροφο» πρόσημο, που θα έχει απήγηση στην παραδοσιακή βάση του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά που πιστεύει ότι η παρουσία του δημάρχου Χιμάρας στα ψηφοδέλτια της ΝΔ, λόγω του «σκοτεινού» παρελθόντος του, θα φέρει περισσότερες απώλειες παρά κέρδη.
Το «σκοτεινό» παρελθόν και τα καλάσνικοφ
Ποιο είναι αυτό το «σκοτεινό» παρελθόν, το οποίο λίγοι θυμούνται και ακόμα λιγότεροι συνδέουν με τον σημερινό υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ;
Ο Φρέντι Μπελέρης ήταν ένας από τους επτά άνδρες που συνελήφθησαν στις 19 Μαρτίου 1995 από Έλληνες συνοριοφύλακες κοντά στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Στο πορτμπαγκάζ των δύο αυτοκινήτων τους, μετέφεραν εννέα Καλάσνικοφ, δύο πιστόλια, ξιφολόγχες, ασύρματους, φόρμες παραλλαγής και κουκούλες.
Η υπόθεση αυτή εχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στον Τύπο της εποχής, που είδε πίσω από αυτήν τη δράση ομάδας παρακρατικών Βορειοηπειρωτών.
Σε κάθε περίπτωση, η σύλληψη των επτά ανδρών, συμπεριλαμβανομένου του Φρέντι Μπελέρη, σήμανε συναγερμό στις ελληνικές αρχές, καθώς ένα χρόνο πριν άγνωστοι είχαν εισέλθει από την Ελλάδα στην Αλβανία και είχαν δολοφονήσει δύο Αλβανούς στρατιώτες.
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως η εφημερίδα «Τα Νέα», στο φύλλο που κυκλοφόρησε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 1995, είχε τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα», με εκτενές ρεπορτάζ για τη σύλληψη των επτά στα σύνορα.
Η «σύνδεση» με την οργάνωση ΜΑΒΗ
Παράλληλα, ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, στο βιβλίο του με τίτλο «Στον αστερισμό του εθνικισμού», έγραφε ότι μετά τη σύλληψη της ομάδας θεωρήθηκε ότι υπήρχε κίνδυνος να επαναληφθεί αυτό που είχε γίνει τον Απρίλιο του 1994, με την επίθεση της οργάνωσης ΜΑΒΗ σε φυλάκιο στην Επισκοπή και τη δολοφονία δύο Αλβανών στρατιωτικών.
ΠΗΓΗ https://www.tanea.gr/