17 Απριλίου 2024

Τέμπη: Φορτηγά… αντιφάσεων για το μπάζωμα του εγκλήματος



 Σοβαρές αντιφάσεις αναδεικνύονται από τις καταθέσεις των μαρτύρων που επιχείρησαν στον τόπο του εγκλήματος των Τεμπών και πιστοποιούν πέρα για πέρα ότι η συγκάλυψη δεν αποτελεί προϊόν συνωμοσίας αλλά αυταπόδεικτο γεγονός. Το αφήγημα για το πότε μεταφέρθηκαν τα χώματα, με τίνος εντολή και για ποιον λόγο, αλλά και τι περιείχαν αλλάζει κατά το δοκούν.

Όπως ανέδειξε η επιτόπια έρευνα στο ιδιόκτητο οικόπεδο Πανδρεμμένου, στο οποίο μεταφέρθηκαν έως και 25 φορτηγά χώμα, δεν επρόκειτο απλώς για θάμνους και πουρνάρια, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας στις καταθέσεις του, καθώς ήταν γεμάτα συντρίμμια από τα τρένα.

Τα «άχρηστα υλικά» περιείχαν συντρίμμια

Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα 25 φορτηγά με υλικά από τον τόπο του εγκλήματος περιείχαν συντρίμμια, όπως αποκαλύφθηκε από την επιτόπια έρευνα ειδικών στο ιδιόκτητο οικόπεδο Πανδρεμμένου, όπου είχαν μεταφερθεί. Είναι δηλαδή προφανές πως δεν επρόκειτο μόνο για θάμνους και πουρνάρια αλλά για κρίσιμα στοιχεία και πειστήρια. Δεδομένων τούτων, είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν όλα τα παραπάνω από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.

«Μεταφέραμε τα χώματα με εντολή της πυροσβεστικής»
Μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από μηνύσεις συγγενών θυμάτων για το λεγόμενο μπάζωμα του χώρου η εισαγγελέας Λάρισας κάλεσε ως μάρτυρες τους διαχειριστές και τους χειριστές των μηχανημάτων της εταιρείας Πανδρεμμένος. Πρόκειται για μια από τις εταιρείες που εισέπραξαν χιλιάδες ευρώ για την επιχείρηση στον χώρο της τραγωδίας.

Ο Αθανάσιος Πανδρεμμένος, ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, σε κατάθεσή του στις 18 Ιανουαρίου 2024 υποστηρίζει: «Τη δεύτερη και τρίτη μέρα όσα κυβικά χώμα απομακρύναμε για να καθαρίσουμε τον χώρο (ξύλα, πουρνάρια, χόρτα, θάμνοι), είτε με τους φορτωτές είτε με τις τσάπες, εκτιμώ ότι ήταν περίπου 300 κυβικά (20 φορτηγά) τα οποία και εναποθέσαμε σε ένα δικό μας ιδιόκτητο οικόπεδο, με εντολή της Πυροσβεστικής επειδή δεν τα χρειάζονταν, προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση, τα οποία βρίσκονται ακόμα σε αυτόν τον χώρο».

Δύο μήνες μετά, τον Αθ. Πανδρεμμένο κάλεσε και ο ανακριτής που διενεργεί την κύρια ανάκριση στην υπόθεση των Τεμπών. Του πήρε κατάθεση στις 21 Μαρτίου 2024, οπότε και αποκαλύπτεται πως υπάρχει και δεύτερος χώρος στον οποίο έχουν μεταφερθεί στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος.


Ο Αθ. Πανδρεμμένος αυτήν τη φορά άλλαξε την εκδοχή των γεγονότων και κατέθεσε στον ανακριτή: «Φτιάξαμε, διαμορφώνοντας το έδαφος, μια χωμάτινη εξέδρα, από την αριστερή πλευρά του χώρου του ατυχήματος, δηλαδή από την πλευρά της κοιλάδας των Τεμπών, προκειμένου να ανέβουν μέσω της ράμπας αυτής στην εξέδρα οι τηλεσκοπικοί γερανοί και να επιχειρούν από εκεί σηκώνοντας τα βαγόνια. Φτιάξαμε ουσιαστικά με ένα φορτωτή μία πρόσβαση για αυτούς σε έναν εγκαταλελειμμένο αγρό που βρισκόταν δίπλα από το σημείο που είχαν πέσει τα βαγόνια, μέσα στον οποίο υπήρχαν ελιές, αμυγδαλιές και πουρνάρια. Αυτά τα ισοπεδώσαμε και ισιώσαμε ουσιαστικά τον χώρο για τους γερανούς.

Τον αγρό αυτό πριν κάνουμε επέμβαση τον είχαν ελέγξει οι Πυροσβέστες. Τα παραπάνω χώματα του αγρού μαζί με τα ξεριζωμένα δέντρα από την παραπάνω διαμόρφωση της ράμπας και της εξέδρας, η οποία διαμόρφωση σημειωτέον έγινε περίπου 50 μέτρα μακριά από το σημείο που βρισκόντουσαν πεσμένα τα βαγόνια, αριστερά προς την κοιλάδα των Τεμπών, τα αφήσαμε αρχικά λίγο πιο πέρα από εκεί.

Ομως, επειδή εμπόδιζαν την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης μας ζητήθηκε από αυτούς που συντόνιζαν την επιχείρηση, από τα άτομα που δηλαδή βρίσκονταν μέσα στο χώρο του ατυχήματος, άτομα της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας (φορούσαν γιλέκα) και γενικά των διασωστικών συνεργείων που επιχειρούσαν να τα απομακρύνουμε από εκεί που τα είχαμε εναποθέσει. […]

Τα χώματα του αγρού και τα ξεριζωμένα δέντρα τα φορτώσαμε και τα μεταφέραμε σε ένα οικόπεδο κοντά στην περιοχή του ατυχήματος […]. Το χώμα και τα δέντρα που προανέφερα ήταν συνολικά περίπου 20-25 φορτηγά φορτίο. Αυτό άρχισε να γίνεται από τις μεσημβρινές ώρες της 1/3/2023 έως τις μεσημβρινές ώρες της 2/3/2023. Τα χώματα αυτά και τα ξεριζωμένα δέντρα τα μετέφερα εκεί από δική μου πρωτοβουλία αφού δεν ήξερα πού να τα πάω. Τυχαία επέλεξα να τα πάω εκεί, θα μπορούσα να τα είχα πετάξει».


Διαπιστώσεις και αντιφάσεις
Χρονολογική διαφορά: Στην πρώτη κατάθεσή του λοιπόν ο Αθ. Πανδρεμμένος ενημερώνει τις ανακριτικές αρχές ότι η απομάκρυνση χωμάτων έγινε τη δεύτερη και τρίτη μέρα, ενώ στη δεύτερη κατάθεση ισχυρίζεται πως η μεταφορά ξεκίνησε τις μεσημβρινές ώρες της πρώτης μέρας (1η Μαρτίου) και τελείωσε ίδια ώρα τη δεύτερη ημέρα (2 Μαρτίου).
Ποιος έδωσε την εντολή: Και από τις δύο καταθέσεις Πανδρεμμένου προκύπτει η εμπλοκή της πυροσβεστικής στη μεταφορά χωμάτων. Μιλάει και στις δύο για εντολή από την πυροσβεστική. Υπάρχει όμως μια σημαντική διαφοροποίηση. Στην πρώτη κατάθεσή του αναφέρει ότι τα χώματα μεταφέρθηκαν συγκεκριμένα στο οικόπεδό του κατόπιν εντολής της πυροσβεστικής, ενώ στη δεύτερη καταθέτει πως τυχαία επέλεξε ο ίδιος εκείνο το σημείο και θα μπορούσε να τα είχε πετάξει!
Ποιος ήταν ο επιχειρησιακός λόγος της εκχωμάτωσης: Αρχικά ο Αθ. Πανδρεμμένος έκανε λόγο για διαμόρφωση πλατείας 50 μέτρα αριστερά από το ατύχημα, επειδή η πυροσβεστική είχε ρίξει πολύ νερό, με αποτέλεσμα να γίνει λάσπη και να υπάρχει δυσκολία στην πρόσβαση των οχημάτων. Στην πιο πρόσφατη κατάθεσή του μιλά για δημιουργία χωμάτινης εξέδρας ώστε μέσω της ράμπας αυτής να επιχειρήσουν οι τηλεσκοπικοί γερανοί ώστε να σηκώσουν τα βαγόνια.
Τι μεταφέρθηκε: Οι αντιφάσεις προκύπτουν και ως προς το φορτίο που τελικά μεταφέρθηκε από το σημείο της σύγκρουσης. Αρχικά ο Αθ. Πανδρεμμένος υποστηρίζει πως μετέφερε πουρνάρια, θάμνους, ξύλα κ.ά., ενώ όταν ο ανακριτής τού κάνει την ίδια ερώτηση στο μεταφερόμενο φορτίο προστίθεται και το χώμα.
Αβάσιμοι ισχυρισμοί: Τα φωτογραφικά και βιντεοληπτικά πλάνα δείχνουν πολύ καθαρά ότι η περιβόητη πλατεία 50 μέτρα μακριά σε άδειο αγρό, όπως την ονομάζουν οι χειριστές των μηχανημάτων στις καταθέσεις τους, είναι στην πραγματικότητα ο χώρος όπου κατέληξε το φλεγόμενο βαγόνι και τα συντρίμμια του, μόλις λίγα μέτρα από το σημείο του δυστυχήματος. Αλλωστε καμία εκδοχή από τις δύο δεν φαίνεται να ευσταθεί, τουλάχιστον από το διαθέσιμο φωτογραφικό υλικό. Δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία η οποία να δείχνει κάποια χωμάτινη εξέδρα από την οποία επιχειρούν τηλεσκοπικοί γερανοί.
Εύλογες είναι οι απορίες που προκαλούνται σχετικά με το τι μπορεί να μεσολάβησε και άλλαξαν άρδην τα κρίσιμα στοιχεία που κατέθεσε ο Αθ. Πανδρεμμένος. Οι ανακριτικές αρχές οφείλουν να ερευνήσουν τις σημαντικές αυτές αντιφάσεις στις καταθέσεις του ιδιοκτήτη της εταιρείας. Συγγενείς θυμάτων, τραυματίες, επιζήσαντες, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βράζει για απαντήσεις.
Η πυροσβεστική αρνείται ότι έδωσε εντολή
Από την πλευρά της η πυροσβεστική αρνείται κάθε εμπλοκή στην εκχωμάτωση αλλά και στο μπάζωμα που συνέβαλε στην πλήρη αλλοίωση του χώρου, διαψεύδοντας ουσιαστικά την κατάθεση του Αθ. Πανδρεμμένου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως πήρε εντολή από αυτήν.

Πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρουν στο Documento ότι τις κρίσιμες ώρες μετά το συμβάν δικό τους μέλημα ήταν να απεγκλωβίσουν τους επιβαίνοντες και μετέπειτα να ανασύρουν τις σορούς των θυμάτων. Δηλώνουν κατηγορηματικά πως ουδεμία σχέση είχαν με την απομάκρυνση 25 φορτηγών χώματος και άλλων υλικών από το σημείο της τραγωδίας, λέγοντας ότι δεν δόθηκε καμία εντολή από τη δική τους πλευρά, ουσιαστικά διαψεύδοντας τα λεγόμενα του Αθ. Πανδρεμμένου.

Αλλωστε σε ένορκη κατάθεσή του στην πταισματοδίκη Λάρισας στις 10 Ιανουαρίου 2024 ο Ευάγγελος Φαλάρας, συντονιστής Eπιχειρήσεων Πυροσβεστικών Yπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ανέφερε: «Από τις μπουλντόζες ζητήσαμε να καθαρίσουν τον περιβάλλοντα χώρο, τον χώρο γύρω από την επιχειρησιακή δράση του ατυχήματος, από χόρτα, θάμνους και λάσπες οι οποίες υπήρχαν λόγω της βροχής ώστε να μπορέσουν να προσεγγίσουν καλύτερα τα οχήματα και το προσωπικό με τον εξοπλισμό, για τον απεγκλωβισμό και την απομάκρυνση θυμάτων.

Με την άφιξη των γερανών και επειδή κάτω από τον χώρο υπήρχε ο αγωγός φυσικού αερίου διαμέτρου 110 εκ. και υπό πίεση 38-50 ατμόσφαιρες περίπου, ζητήθηκε να έρθουν μέσα ώστε να διαμορφώσουν περαιτέρω τον χώρο».

Λίγο παρακάτω ο Ευάγγ. Φαλάρας αναφέρει: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένου να εκκαθαριστεί ο χώρος, να ισοπεδωθούν οι οποιεσδήποτε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθεί με ασφαλή υλικά ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών».
Τι μας λέει δηλαδή ο συντονιστής επιχείρησης της πυροσβεστικής; Οτι απομακρύνθηκαν από το σημείο του δυστυχήματος τόνοι αποδεικτικού υλικού κι αυτός δεν είχε καταλάβει τίποτε.

Το Documento μάλιστα είχε επικοινωνήσει με τον Ευάγγ. Φαλάρα όταν πριν από λίγο καιρό ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος κατέδειξε από το βήμα της Βουλής την πυροσβεστική ως υπεύθυνη για την αλλοίωση του τόπου του εγκλήματος. Ο ίδιος είχε αρνηθεί κατηγορηματικά τη συμμετοχή του σε οποιαδήποτε αλλοίωση του χώρου, ενώ είχε τονίσει πως όσα έγιναν ήταν για επιχειρησιακούς λόγους.
Στην ερώτηση εάν είχε συμμετοχή στην εκχωμάτωση και στο μπάζωμα του πεδίου είχε απαντήσει: «Οχι. Εγώ δεν ζήτησα εκχωμάτωση, ζήτησα από το ΣΟΠΠ να μου φέρουν τον εξοπλισμό για να μου δώσει την ευχέρεια να ελέγξω και να εντοπίσω νεκρούς και ζωντανούς. Για τις μετέπειτα παρεμβάσεις, εγώ την Παρασκευή που έφυγα είχαμε ελέγξει ακόμη και αν υπήρχε κάτι κάτω από τις λαμαρίνες, οι οποίες ήταν πολύ κοντά στο τούνελ. Ηταν δηλαδή το τελευταίο σημείο και είχαν φύγει και τα βαγόνια που δεν είχαν εμπλοκή στη σύγκρουση»

Τα «άχρηστα υλικά» περιείχαν συντρίμμια
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα 25 φορτηγά με υλικά από τον τόπο του εγκλήματος περιείχαν συντρίμμια, όπως αποκαλύφθηκε από την επιτόπια έρευνα ειδικών στο ιδιόκτητο οικόπεδο Πανδρεμμένου, όπου είχαν μεταφερθεί. Είναι δηλαδή προφανές πως δεν επρόκειτο μόνο για θάμνους και πουρνάρια αλλά για κρίσιμα στοιχεία και πειστήρια. Δεδομένων τούτων, είναι επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν όλα τα παραπάνω από τις αρμόδιες ανακριτικές αρχές.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/