10 Απριλίου 2024

Βουλιάζει στα σκάνδαλα η εκλεκτή του Κυριάκου



 Νέες αποκαλύψεις που τη βαραίνουν: Φέρεται ότι διόρισε ανίκανο ευρωβουλευτή φίλο της στην Ε.Ε. με συμβόλαιο που φτάνει τα 1.440.000 ευρώ – Κύμα οργής στις Βρυξέλλες για τη Γερμανίδα υπηρέτρια του Ζελένσκι, του Μπάιντεν, του Νετανιάχου και του Μπουρλά που υμνεί ο Μητσοτάκης

Του Βασίλη Γαλούπη

Εάν τα πράγματα πάνε σχετικά ομαλά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπολογίζει ότι θα καθίσει στη θέση της προέδρου της Κομισιόν για δεύτερη φορά, ώστε να ηγηθεί της Ε.Ε. για άλλα πέντε χρόνια. Η πρόεδρος δεν εκλέγεται άμεσα από τους ψηφοφόρους, αλλά αποφασίζεται σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των ηγετών. Μέχρι πρότινος, η επανεκλογή της θεωρούνταν σχεδόν εγγυημένη, αλλά τα σκάνδαλα που άρχισαν να συσσωρεύονται πάνω απ’ το κεφάλι της αποδεικνύονται πιο επιζήμια απ’ όσο περίμενε.

Το πιο πρόσφατο σε χρονολογική σειρά «έσκασε» μόλις πριν από λίγα 24ωρα. Με μια σκανδαλώδη διαδικασία επιλογής, η Φον ντερ Λάιεν διόρισε έναν «πιστό» της ευρωβουλευτή, τον Γερμανό Μάρκους Πίπερ, σε θέση ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο Πίπερ, που προέρχεται από το κόμμα της Φον ντερ Λάιεν, το CDU, θα αμείβεται με μισθό 17.500 ευρώ τον μήνα. Συμπεριλαμβανομένων των έξτρα επιδομάτων, ο μηνιαίος του μισθός ανεβαίνει στα 20.000 ευρώ τον μήνα, ενώ η Φον ντερ Λάιεν του διασφάλισε ένα πλουσιοπάροχο «πακέτο», που δίνει τη δυνατότητα στον Πίπερ να βγει στη σύνταξη σε τέσσερα χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα δύο.

Το δημοσιονομικό κόστος της «τακτοποίησης» του φίλου της προέδρου θα φτάσει συνολικά το 1.440.000 ευρώ. Τόσα θα τσεπώσει από το υστέρημα των Ευρωπαίων φορολογουμένων ο Πίπερ βάσει του «συμβολαίου» αποδοχών του.

Το σκάνδαλο, που ήδη στις Βρυξέλλες βαφτίστηκε «Pieper-gate», προκάλεσε την γραπτή παρέμβαση ανώτατων πολιτικών της Ε.Ε., που κατηγορούν την ασύδοτη Ούρσουλα για ευνοιοκρατία και θέτουν ερωτήσεις «σχετικά με τη διαφάνεια της διαδικασίας και την επιρροή της προέδρου της Επιτροπής».

Η πρώτη ένδειξη ότι η υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν για δεύτερη πενταετή θητεία σκοντάφτει σε σοβαρά προβλήματα είναι ότι την επιστολή υπογράφουν τέσσερις επίτροποι: ο Τζοζέπ Μπορέλ (αντιπρόεδρος της Κομισιόν), ο Πάολο Τζεντιλόνι (επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων), ο Τιερί Μπρετόν (επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά) κι ο Νίκολας Σμιντ (επίτροπος για τα Εργασιακά). Και οι τέσσερις προέρχονται από κόμματα που δεν είναι μέλη του ΕΛΚ. Για να επαναδιοριστεί πρόεδρος μετά τις ευρωεκλογές η Φον ντερ Λάιεν θα χρειαστεί σχεδόν σίγουρα έγκριση από την ομάδα του Μπορέλ, τους σοσιαλιστές και την ομάδα του Μπρετόν, τους φιλελευθέρους, ώστε να λάβει την πλειοψηφία.

Οι επίτροποι ζητάνε να μάθουν τι βαθμολογία συγκέντρωσε ο εκλεκτός της Ούρσουλα στις εσωτερικές και εξωτερικές αξιολογήσεις, σημειώνοντας ότι δύο υποψήφιες από λιγότερο ισχυρές χώρες, η Τσέχα ευρωβουλευτής Ντλαμπάγιοβα και η Σουηδέζα Στέλινγκερ, «σημείωσαν και οι δύο υψηλότερες βαθμολογίες από τον Πίπερ στις αξιολογήσεις κατά τουλάχιστον 30%».

Ακόμη, αναφέρουν στην επιστολή πως «θεωρούμε σκόπιμο το Σώμα των ευρωβουλευτών να συζητήσει συλλογικά την απάντηση», πράγμα που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στο πλαίσιο της μίνι Ολομέλειας στις Βρυξέλλες στις 10-11 Απριλίου, όπου μπορεί να απαιτηθεί η ανάκληση του διορισμού του Πίπερ, ντροπιαστική εξέλιξη για τη Φον ντερ Λάιεν.

Το Pieper-gate δεν είναι το μοναδικό σκάνδαλο που ταυτίζει τη Φον ντερ Λάιεν με τη διαφθορά. Η έρευνα για τα μυστικά ντιλ της Ούρσουλα με τον ισχυρό άνδρα της Pfizer, Αλμπέρτ Μπουρλά, πέρασε από τις βελγικές Αρχές στα χέρια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO). Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ερευνούν τους τελευταίους μήνες τη Φον ντερ Λάιεν για ποινικά αδικήματα και, συγκεκριμένα, για «παρέμβαση σε δημόσιες λειτουργίες, καταστροφή SMS, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων».

Πρόκειται για το κολοσσιαίο συμβόλαιο, αξίας 20 δισ. ευρώ, που η πρόεδρος της Κομισιόν διαπραγματεύτηκε κρυφά με τον Μπουρλά, μέσω μυστικών τηλεφωνημάτων και SMS. Όταν της ζητήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των SMS, η ενοχική απάντησή της ήταν ότι αυτά «χάθηκαν». Πέρυσι αποκαλύφθηκε ότι το ιδιωτικό ντιλ της Ούρσουλα οδήγησε σε αχρείαστες, άρα και άχρηστες, δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. Η συνολική χρέωση όλων των δόσεων ήταν με τιμές κατά τουλάχιστον 25% ακριβότερες. Τα λεφτά που σπατάλησε η Φον ντερ Λάιεν τα στερούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η Ούρσουλα ποντάρει στο ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη των κρατών-μελών μετά τις εκλογές, επιδιδόμενη σε έναν ξέφρενο γύρο πολιτικών εμπορικών παζαριών, δηλαδή ανταλλαγμάτων για τα πρόσωπα που θα διοριστούν στους άλλους κύριους ρόλους των Βρυξελλών, όπως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και διάφορες άλλες χάρες-διευκολύνσεις.

Όμως, για την Αμερική η Ούρσουλα θεωρείται πολύτιμη «συνεργάτιδα» της κυβέρνησης Μπάιντεν. Μια δεύτερη θητεία της θα παρείχε συνέχεια στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για τη στάση της Ε.Ε. στο Ουκρανικό και τους πολυδάπανους εξοπλισμούς.

Η Ούρσουλα, την οποία ο Μητσοτάκης υποστηρίζει φανατικά, έχει συνδέσει το όνομά της με τη διαφθορά και τις μπίζνες με τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Στηρίζει δικτατορικούς προέδρους, όπως ο Ερντογάν και αυτός του Αζερμπαϊτζάν, ενώ πρόσφατα επικρίθηκε ακόμα και από ηγέτες της Ε.Ε. για την εμμονική υποστήριξή της στο Ισραήλ. Η βουτηγμένη στα σκάνδαλα Ούρσουλα χαρακτηρίζει τη γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» και αποφεύγει ακόμη και μια τυπική έκκληση για αυτοσυγκράτηση.

«Θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη μας» κατηγορεί τελευταία στις ομιλίες της όσους Ευρωπαίους πολιτικούς δεν συμφωνούν μαζί της, βαφτίζοντάς τους «λαϊκιστές» και «εθνικιστές». Μόνο που στην πραγματικότητα η ίδια είναι που απέχει υπερβολικά από τις ευρωπαϊκές αξίες για να εκπροσωπεί την Ε.Ε.