Σε πανικό βρίσκεται το Μαξίμου καθώς η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή κατά τη διάρκεια της πρότασης δυσπιστίας προκάλεσε βαθιές πληγές στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις παραιτήσεις-αποπομπές του υπουργού Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού Γιάννη Μπρατάκου, αλλά και την τεράστια πολιτική φθορά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για ευρύτερο ανασχηματισμό, ακόμη και για τη διεξαγωγή διπλών εκλογών. Με λίγα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψάχνει να βρει τρόπο διαφυγής από το πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει οδηγηθεί.
Σε αυτό το πλαίσιο «θυσιάστηκαν» και δύο από τους πιο στενούς του συνεργάτες, καθώς για τον πρωθυπουργό όλοι οι «κοντινοί» του, και όχι μόνο, είναι αναλώσιμοι από τη στιγμή που πλήττεται το επικοινωνιακό του προφίλ. Ο βοναπαρτισμός και ο κυνισμός του Μητσοτάκη αποτυπώνονται σε όλη την πενταετία της διακυβέρνησής του, όταν σε μια σειρά από σκάνδαλα και πολιτικά γεγονότα ο πρωθυπουργός φόρτωνε πάντα τις ευθύνες σε άλλους με σκοπό να διασώσει τον εαυτό του.
Ο Διαματάρης και τα πτυχία αριστείας
Πέντε μήνες μετά τις εκλογές που ανέβασαν τη ΝΔ στην κυβέρνηση, στις 5 Δεκεμβρίου 2019 σημειώθηκε η πρώτη περίπτωση παραίτησης-αποπομπής, αυτή του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος είχε κάνει ψευδείς δηλώσεις στο βιογραφικό του πρώτα για το μεταπτυχιακό και μετά για το πτυχίο του. Ηταν η πρώτη ρωγμή στο αφήγημα περί αριστείας το οποίο δομούσε ο Μητσοτάκης από το 2016 που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Αντ. Διαματάρης διατηρούσε επί πολλά χρόνια ιδιαίτερες σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο Κυρ. Μητσοτάκης και σε αυτή την περίπτωση «αντέδρασε» μετά την κοινωνική κατακραυγή και αφού και ο ίδιος δεχόταν «προσωπική» πολιτική φθορά. Αλλωστε ο πρωθυπουργός χρησιμοποιούσε εργαλειακά την έννοια της αριστείας καθώς ήδη το 2019, χωρίς να έχει κλείσει ούτε δύο μήνες διακυβέρνησης, ψηφίστηκε φωτογραφική τροπολογία -σκάνδαλο με την οποία προβλέπονταν αλλαγές στα απαιτούμενα προσόντα για τον διορισμό του διοικητή της ΕΥΠ ώστε να διοριστεί ο τότε εκλεκτός του Μητσοτάκη Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος δεν διέθετε πανεπιστημιακό πτυχίο.
Από το «σκόιλ ελικίκου» στον Φουρθιώτη
Τον Απρίλιο του 2020, όταν η χώρα είχε μπει σε καραντίνα, αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο για την… τηλεκατάρτιση των επιστημόνων ως «επιδότηση» μέσω ΚΕΚ και ηλεκτρονικών πλατφορμών οι οποίες ανήκαν σε προνομιακούς συνομιλητές κυβερνητικών στελεχών. Τότε μπήκαν στη ζωή μας ακατάληπτες φράσεις, όπως «σκόιλ ελικίκου» και «Μέτζη του νέουκτη» που βρίσκονταν στις σελίδες προχειρογραμμένων προγραμμάτων. Ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλούσαν για «γαλάζιο» σκάνδαλο, καθώς δεκάδες εκατομμύρια θα κατευθύνονταν σε συγκεκριμένες εταιρείες, ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δεν αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό.
Ομως, κάποιους μήνες μετά, στις 4 Ιανουαρίου 2021, ο Γ. Βρούτσης βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Το «άδειασμά» του αποκαλύφθηκε από το Documento στις 4 Απριλίου 2021: ο τηλεπαρουσιαστής της trash TV Μένιος Φουρθιώτης είχε εισβάλει στο υπουργείο μαινόμενος και απειλώντας τον υπουργό επειδή επιχείρησε να μπλοκάρει την κομπίνα που είχε στήσει αρπάζοντας μεγάλα ποσά από τα δημόσια ταμεία μέσω εικονικών μισθών, οι οποίοι επιδοτούνταν εν μέσω πανδημίας από το πρόγραμμα «Συν-εργασία».
Δύο καρατομήσεις για τις υποκλοπές
Το πιο ηχηρό παράδειγμα που αναδεικνύει τις κυνικές πρακτικές του Κυρ. Μητσοτάκη είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, στο οποίο παρακολουθούνταν μέσω ΕΥΠ και Predator πολιτικοί του αντίπαλοι, επιχειρηματίες, υπουργοί της κυβέρνησής του, ακόμη και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στις 5 Αυγούστου 2022, κι ενώ μόλις άρχισαν να αποκαλύπτονται στοιχεία από το σκάνδαλο που συγκλόνισε το πανελλήνιο, παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης ενώ ακολούθησε και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων. Ο Μητσοτάκης, που είχε την πολιτική εποπτεία της υπηρεσίας πληροφοριών από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019, για άλλη μία φορά επέλεξε να «θυσιάσει» στενότατους συνεργάτες του ώστε ο ίδιος να βγει από το κάδρο των ευθυνών.
Βέβαια, από το συγκεκριμένο σκάνδαλο ο Μητσοτάκης όχι μόνο δεν βγήκε από το κάδρο, αλλά έβαλε στο κάδρο της προσοχής της ΕΕ την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ενάμιση χρόνο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα στο οποίο εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας.
Η υπόθεση Πάτση και Χειμάρα
Σάλο είχε προκαλέσει το 2022 και η υπόθεση του τότε βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, ο οποίος ήταν ο μοναδικός ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού που αγόρασαν «κόκκινα» δάνεια ύψους 63 εκατ. για μόλις 4,3 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο ένα δέκατο πέμπτο της αξίας τους, με σκοπό να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς και να κερδοσκοπήσει. Ο Μητσοτάκης τον απέπεμψε επειδή «δεν συνάδουν οι επαγγελματικές δραστηριότητές του» σε βουλευτή της ΝΔ, αλλά στόχος ήταν προφανώς να μη συμπαρασυρθεί.
Επίσης, σε παραίτηση είχε οδηγηθεί και ο βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας μετά τις αποκαλύψεις του Documento ότι η εταιρεία στην οποία ήταν διαχειριστής και διευθυντής έπαιρνε προμήθειες από δημόσιους φορείς ενόσω διατηρούσε τη βουλευτική του ιδιότητα.
Οταν «σχόλασε» τον Μηταράκη
Ακόμη μία περίπτωση στην οποία ο πρωθυπουργός ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι «δεν δέχεται μύγα στο σπαθί του» είναι η παραίτηση του Νότη Μηταράκη, υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούνιο του 2023. Συγκεκριμένα, στις 28 Ιουλίου η παραίτηση-αποπομπή του Ν. Μηταράκη έγινε με την αιτιολογία ότι έκανε διακοπές τη στιγμή που πολλές περιοχές της χώρας καίγονταν. Από το περιβάλλον του υπουργού υποστήριζαν ότι υπήρχε ενόχληση για το διπλό «άδειασμα» μετά τις δηλώσεις του για την πανεπιστημιακή και την έφιππη αστυνομία.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ωστόσο, λίγα χρόνια πριν, τον Δεκέμβριο του 2020, δεν είχε πάει μεν διακοπές αλλά είχε παραβιάσει τους αυστηρούς περιορισμούς του lockdown για να κάνει ποδηλατάδα στην Πάρνηθα. Το έπραξε την ώρα που ολόκληρη η κοινωνία ασφυκτιούσε έγκλειστη και σε καθεστώς φόβου από τα μέτρα που επέβαλε ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Τότε «δικαιολογήθηκε» ότι ήταν μια στιγμή «ανεμελιάς και αβλεψίας», όμως άλλοι πολίτες στη θέση του αντιμετώπιζαν κυρώσεις.
Το mail-gate της Ασημακοπούλου
Παραιτήσεις προκάλεσε άλλο ένα σκάνδαλο πριν από λίγες εβδομάδες, αυτό της διαρροής προσωπικών δεδομένων προς την ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία απέστειλε μαζικά emails σε απόδημους Ελληνες ενόψει ευρωεκλογών. Το αποτέλεσμα ήταν ότι παραιτήθηκαν-αποπέμφθηκαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης και ο γραμματέας Αποδήμων της ΝΔ Νίκος Θεοδωρόπουλος ύστερα από «έρευνα» του Μεγάρου Μαξίμου Η δε Ασημοκοπούλου αποσύρθηκε από το ευρωψηφοδέλτιο για να κοπάσει ο θόρυβος προτού αυτός αρχίσει να αγγίζει τα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης. Για άλλη μια φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχείρησε να βγει από το κάδρο, καθώς προσπάθησε να υποβαθμίσει το σκάνδαλο μιλώντας για ατομικές πρωτοβουλίες που δεν έχουν πολιτικό αποτύπωμα.
Εχει αξία να επισημανθεί ότι οι κινήσεις του τελευταίου διαστήματος γίνονται σε περίοδο που ο πρωθυπουργός θέλει να φιλοτεχνήσει το «φιλελεύθερο» προφίλ του, το οποίο έχει πληγεί στο εξωτερικό από το σκάνδαλο των υποκλοπών και του υπό πίεση κράτους δικαίου. Αλλωστε, το ενδεχόμενο για συνέχιση της πολιτικής του καριέρας στο εξωτερικό συζητιέται παρασκηνιακά ολοένα και περισσότερο.
ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/